jazlowiak Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Napisano 11 Grudzień 2003 Zwracam się z prośbą do wszystkich fachowców żebyście ocenili rysunek Jarka Wróbla do naszej książki o kawalerii nad Bzurą - każda uwaga mile widziana bo wszystko mozna jeszcze poprawić.
Szefo Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 moim zdaniem wartoby było skręcić troszkę kierownicę w prawo patrząc ze strony kierowcy, tak, by było trochę widać szprychy i układ hamulcowy, albo po prostu całość obrócić o parę stopni w prawo
Orto Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Wygląda on strasznie słodko i cukierkowo. Co do opini Szefo to się zgadzam pokazanie skręconego koła i szprych napewno pomoże
jazlowiak Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Napisano 11 Grudzień 2003 Pobrudzić go znaczy trzeba? Zakurzyć? Jakieś wgniecenia?
Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Witam obrazek fajny, tylko pan kierowca do ukarania za nie regulaminowe noszenie broni w położeniu przez plecy" /kolba powinna być od strony kosza"/ i za brudne buty ,3 dni ścisłego.;)Pzdr. Abir ps. I ta kolba chyba jakaś taka za masywna,ale może mi się tylko wydaje
jazlowiak Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Napisano 11 Grudzień 2003 NO własnie - jakie przepisy regulowały wożenie karabinka przez plecy na motorze? Bo kolarze mieli tak wożone karabinki opisane w instrukcji pakowania i troczenia z 1938 roku. Natomiast na większości zdjęć motocykliści noszą karabinki w ten sposób, czyli po niemiecku".
Funky_OWall Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Takie położenie karabinka może wynikac z praktyki, byc może w innym położeniu kolba przeszkadzała by pasażerowi w wózku. Albo nie miało to zanaczenia i w ferworze służby/walki każdy nosił jak wypadło. Funky
Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Mam przed sobę zdjęcia z Podręcznika podoficera"z 1930r. przedstawiające : Art.konną w marszu, Pluton kawalerii w szyku rozwiniętym i szyku rozwiniętym w galopie, na wszystkich fotkach konni" mają broń odwrotnie niż motocyklista na obrazku, ale być może od roku 30 do 38 mogło się coś w regulaminach zmienić. Dzisiaj też kałacha z drewnianą kolbą noszą przez plecy" na lewym ramieniu.Abir
Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Jest bład w rysunku kbk 29. gdzie jest drugi bączek. W tych proporcjach powinien być widoczny nad ramieniem kierowcy, A tak wyglada jakby pas zamocowany był w okolicy szczerbinki.
Indian Chief Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Rysunek jest naprawdę spoko. Tylko... czy sokoły nie miały onnego ogumienia. Polska opona Stomil to była taka kartoflowa z ostrym bieznikiem.W takim malowaniu znam tyko jednego sokola, inne które sie na zlotach pojawiaja maja emblemat i szparunki.
jazlowiak Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Napisano 11 Grudzień 2003 W broniach jezdnych karabinki noszone były lufą nad lewym ramieniem - wyjątkiem w regulaminie byli kolarze, którzy nosili karabinki odwrotnie i celowniczowie rkm, których rkm-y mocowane były na noszakach. Motocykliści na zdjęciach mają też założone karabinki jak kolarze - ale nie znalazłem do tego przepisu. W XX leciu postulowano zresztą, aby karabinki nosić po iemiecku" czyli z lufą nad prawym ramieniem, co argumentowano tym, że zdarzały się w polskiej kawalerii wypadki zranienia konia w lewe oko lufą karabinkaprzy wsiadaniu na konia.
Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Jeszcze jedno słowo odnośnie maszyny, gondola była mocowana na dwóch resorach a nie na jednym centralnym
Cyrograf15 Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Fajny rysunek. Poprawić zawieszenie gondoli(dwa resory równoległe do dna gondoli). I przdnie koł za masywne wygłąda coś jak Zundapp K800. Z drobiazgów korek paliwa miał taki wystający element i brak linki dekompresatora po lewej stronie motocykla. Na mundurach nistety to ja się nie znam :(Wojtek
Szefo Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Przyszła mi jeszcze jedna myśl mianowicie żeby ten motor był pokazany od przodu pod małym kątem tyle że z drugiej strony tj od kosza, takie detale jak mocowanie kosza do motoru też myślę że by ten rysunek uatrakcyjniły no i tak jak napisałem wcześniej trochę lepszy widok na przednie koło czyli szprychy i układ hamulcowy czyli ewentualnie lekko skręcone przdnie koło, a tak poza tym to wygląda świetnie jak dla mnie
greg83pp Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 witam 1A mi bardzo się podoba. opinia bardzo pozytywna :)PozdrawiamGrzesiek
jotes Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Na Sokołach się nie znam. Rysunek mi się podoba w kategoriach estetycznych. Za to przede wszystkim gratuluję autorowi wątku samego pomysłu takiej publicznej" recenzji i odwagi. Jakby nie patrzeć jest to nowa jakość na tym forum. Ponieważ są na nim również inni autorzy (nie tylko książek) to zachęcam do szeroko pojętego naśladownictwa :-))))Pzdr,jotes
jazlowiak Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Napisano 11 Grudzień 2003 No jak w podpisie - popatrzcie prosze na rkm i na ładownice czy wszystko gra.
Rybciak Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Co do rys. Nr 1 - podobne usytuowanie przedstawia foto wystawione na allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18815490Szkoda że na fotce są żołnierze niemieccy, ale układ podobny, jak na szkicu...
DTH Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Nie wiem, czy dobrze widze na te fotce,ale mam wrazenie, ze ozebrowanie lufy 28-ki siega tylko do miejsca mocowania muszki kolowej plot.Powinno isc dalej (kostka" do mocowania celownika wypada mniej wiecej po srodku zeberek), na tym rysunku do tej bialej plamki na lufie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.