Mirass Napisano 30 Sierpień 2007 Autor Napisano 30 Sierpień 2007 Witam.Chyba jakiś kościelny, a to nie moja działka.Proszę o pomoc w ID
martian. Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 PSALM RESPONSORYJNY:Ps 115,1-2.3-4.15-16Nie nam daj chwałę, lecz Twemu imieniu.Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałęza łaskę Twoją i wierność.Dlaczego mają pytać poganie:„Gdzie się ich Bóg znajduje?”Nie nam daj chwałę, lecz Twemu imieniu.Nasz Bóg jest w niebie,czyni wszystko, co zechce.Ich bożki są ze srebra i złota,dzieło rąk ludzkich.Nie nam daj chwałę, lecz Twemu imieniu.Błogosławieni jesteście przez Pana,który stworzył niebo i ziemię.Niebo jest niebem Pana,ziemię zaś dał synom ludzkim. pozdrowienia
Mirass Napisano 30 Sierpień 2007 Autor Napisano 30 Sierpień 2007 myślę, ale do głowy nic mi nie przychodzi
kopijnik2 Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 jako kościelny (?) - zostaw go dla mnie...
Mirkoni Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Medal upamietniajacy wojnę z Turcją w latach 1877-78.Z tej serii widziałem upamiętniajacy wojne krymską.....Moim zdaniem były to medale okolicznościowo-rocznicowe nadawane podczas świąt państwowych...
abcd Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Medal za udział w wojnie z Turcją 1877/78 nadawany był w 3 klasach, medal srebrny ,jasnobrązowy i ciemnobrązowy.Srebrne otrzymali żołnierze broniący przełęczy na Szipce,broniący Bajazetu i szturmujący twierdzę Kars,jasnobrązowym odznaczono pozostałych żołnierzy biorących udział w bojach(także kapelanów i medyków pełniących czynności na polu bitwy),ciemnobrązowe otrzymali uczestnicy wojny nie biorący udziału w bezpośrednich działaniach bojowych.Wykonano 83334 medale srebrne,635921 jasnobrązowe i 335424 ciemnobrązowe.
kopijnik2 Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 ...za X wojnę turecką... i tłumienie buntów na Kaukazie inspirowanych przez Turcję...Nie dla chwały Cara, nie dla chwały Rosji, a dla Twojej Panie"Aleksander II odwołał się do maksymy dziadka, Pawła I...książkę można napisać na temat cytatu" i przyczyn jego powtórzenia...seks, morderstwa, mężobójstwo, akceptacja morderstwa na ojcu, wielka polityka, próba ekspiacji i uzdrowienia państwa...i wszechwładne okrucieństwo...uprzedzając teksty na temat wschodniej" kultury - to byli Niemcy którzy mogli robić wszystko"... http://members.aye.net/~cbgnkiro/book/regular-issue-coinage/gold-platinum/5-ruble/5-ruble.htmdruga strona medalu...krzyż prawosławny zwycięża półksiężyc
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.