Skocz do zawartości
  • 0

nietypowy guzik? pruski

Raned

Pytanie

Napisano

Od czasu do czasu znajduję tę nietypową część pruskiego lub niemieckiego oporządzenia z okr. ok I wojny św., ale wiem, że podobne były używane też w czasie II wojny. Co to jest i do czego służyło?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hak służy do tego, żeby oparł się na nim pas. Jako ciekawostkę podam,że ostatni guzik kurtki mundurowej wz. 36 też służył do podtrzymywania pasa.
Pozdrawiam
Napisano
Absolutnie nie jest to hak mundurowy. Wyobrażcie sobie pas obwieszony 4 kg ekwipunku ? Na czym to mialoby się trzymać?
Z drugiej strony bylo to przyszyte do munduru na dwie dziurki i pod obciążeniem by się natychmiast oberwalo.
Mam też dobrą wiadomość : Jest to guzik mankietowy pruski do mundurów oficerskich i wyjściowych. Takie same tylko w wersji groszkowanej byly urzywane w III Rzeszy.
Bartek
Napisano

Od czasu do czasu znajduję tę nietypową część pruskiego lub niemieckiego oporządzenia z okr. ok I wojny św., ale wiem, że podobne były używane też w czasie II wojny. Co to jest i do czego służyło?

Napisano
Na moje oko jest to carski hak do podtrzymywania pasa na kurtce.
Pozdro
Michał

Napisano
Definitywnie jest to pruskie, bo znajduję to w miejscach gdzie, żaden carski żołnierz nigdy nie postawił stopy, czyli na Pomorzu.
Napisano
RANED - ja też już jakieś pół roku temu prezentowałem identyczny. Odpowiedź była jednoznaczna ,że jest to hak mundurowy.
Napisano
Ostatni post najbardziej mnie przekonuje, chociaż nie bardzo wiem jaką rolę miałny pełnić przy mankietach.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.
Napisano
Na bank hak mundurowy Prusy ( Niemcy ) -
taka odmiana.
pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Może jednak hak:
nana jest też odmiana haków wykonana podobnie jak guziki, z tą jednakże różnicą, że dolna połowa rewersu wysunięta jest ku tyłowi na odległość około 3 mm i zaopatrzona nie w jedno, lecz w dwa uszka"
to ze strony: http://www.wolf.pl/
Artykuł o guzikach, fragment o guzikach i hakach polskich wz 17.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie