Raned Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Od czasu do czasu znajduję tę nietypową część pruskiego lub niemieckiego oporządzenia z okr. ok I wojny św., ale wiem, że podobne były używane też w czasie II wojny. Co to jest i do czego służyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Grudzień 2003 Share Napisano 11 Grudzień 2003 Hak służy do tego, żeby oparł się na nim pas. Jako ciekawostkę podam,że ostatni guzik kurtki mundurowej wz. 36 też służył do podtrzymywania pasa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek102 Napisano 11 Grudzień 2003 Share Napisano 11 Grudzień 2003 Absolutnie nie jest to hak mundurowy. Wyobrażcie sobie pas obwieszony 4 kg ekwipunku ? Na czym to mialoby się trzymać?Z drugiej strony bylo to przyszyte do munduru na dwie dziurki i pod obciążeniem by się natychmiast oberwalo.Mam też dobrą wiadomość : Jest to guzik mankietowy pruski do mundurów oficerskich i wyjściowych. Takie same tylko w wersji groszkowanej byly urzywane w III Rzeszy.Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Od czasu do czasu znajduję tę nietypową część pruskiego lub niemieckiego oporządzenia z okr. ok I wojny św., ale wiem, że podobne były używane też w czasie II wojny. Co to jest i do czego służyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 I widok z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Na moje oko jest to carski hak do podtrzymywania pasa na kurtce.PozdroMichał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Definitywnie jest to pruskie, bo znajduję to w miejscach gdzie, żaden carski żołnierz nigdy nie postawił stopy, czyli na Pomorzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Może ze skanu tego nie widać ale przypomina to schodkowy" guzik a w żadnym wypadku hak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 RANED - ja też już jakieś pół roku temu prezentowałem identyczny. Odpowiedź była jednoznaczna ,że jest to hak mundurowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2003 Ostatni post najbardziej mnie przekonuje, chociaż nie bardzo wiem jaką rolę miałny pełnić przy mankietach.Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Na bank hak mundurowy Prusy ( Niemcy ) -taka odmiana.pozdrawiamGrzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Styczeń 2004 Share Napisano 1 Styczeń 2004 Może jednak hak:nana jest też odmiana haków wykonana podobnie jak guziki, z tą jednakże różnicą, że dolna połowa rewersu wysunięta jest ku tyłowi na odległość około 3 mm i zaopatrzona nie w jedno, lecz w dwa uszka"to ze strony: http://www.wolf.pl/Artykuł o guzikach, fragment o guzikach i hakach polskich wz 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Raned
Od czasu do czasu znajduję tę nietypową część pruskiego lub niemieckiego oporządzenia z okr. ok I wojny św., ale wiem, że podobne były używane też w czasie II wojny. Co to jest i do czego służyło?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.