Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Witam!Wykopałem ostatnio kilka nieśmiertelników Luftwaffe w śród nich wpadło kilka z sygnatórą FLGPL KDO A48/...(różne cyfry rzymskie). Prosze o pomoc w rozwikłaniu tego skrótu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Całość na blaszce to : A No 150 FL. H. Oels Flgpl. Kdo. A48/(cyfry rzymskie) i przy okazji co oznacza FLIGERHORSTKOMMANDANTUR z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Jak dla mnie Flugplatz Kommando" - komando lotniskowe, cokolwiek to było.Natomiast Fliegerhorst Kommandantur to komendantura lotniska. Flugplatz = Fliegerhorst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Wyszukałem w innym wątku na głównym forum:Oels = Oleśnica (k/Wrocławia) - do dzisiaj jest tam lotnisko.pozdrawiam,M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Wielkie dzieki. Tak myślałem ale jeśli ktos ma jeszcze jakąś sugestie to poprosze :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 O Oels to wiem bo tu mieszkam i w rejonie tego lotniska je wykopałem :-) ale dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Kudłaty ,czy chodzi ci o to : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18670420 ??bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Tu nie ma co kombinować ;-)A No 150 FL. H. Oels Flgpl. Kdo. A48/(cyfry rzymskie)Jak dla mnie:grupa krwi A, nr żołnierza 150Fliegerhorst OelsFlugplatz Kommando A48/???Zobacz: http://www.ww2.dk/ground/hq/lgiii.htm(na dole, szukaj Oels)W Oleśnicy, w ramach komendantury okręgu lotniczego nr III (Luftgau III) był oddział nr 48. (Fliegerhorst-Kommandant 48./III Oels) Skąd to A przed 48 - nie wiem.Natomiast od 1944 było już 7./VIIIhttp://www.ww2.dk/ground/hq/lgviii.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Tak to jest to co wykopałem tylko że tamten jest z innym oznaczeniem, trafiło się jeszcze sporo tych znaczków ale większość w nienajlepszym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 To sie pięknie zgadza bo sporo jest przebijane z drugiej strony . Jest tylko jedno ale" na nieśmiertelnikach jest IV a nie III. Kolejny problem :-))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
Wykopałem ostatnio kilka nieśmiertelników Luftwaffe w śród nich wpadło kilka z sygnatórą FLGPL KDO A48/...(różne cyfry rzymskie). Prosze o pomoc w rozwikłaniu tego skrótu
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.