Skocz do zawartości
  • 0

Co to za syf ???

danieloff

Pytanie

Napisano

Mam pytanie - co to za wybuchowe badziewie? Wyskoczyło mi przypadkiem spod łopaty, dobrze, ze nie grzmotnąłem w to za mocno... Po pstryknieciu fotek wróciło głeboko do ziemi, ale dręczy mnie co to jest,było całkiem nieźle zachowane. Wyszło w ziemiance w miejscu walk z 1944 roku.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie - co to za wybuchowe badziewie? Wyskoczyło mi przypadkiem spod łopaty, dobrze, ze nie grzmotnąłem w to za mocno... Po pstryknieciu fotek wróciło głeboko do ziemi, ale dręczy mnie co to jest,było całkiem nieźle zachowane. Wyszło w ziemiance w miejscu walk z 1944 roku.

Napisano
W okolicach Trójmiasta jest kilka miejsc gdzie trafiają się łuski kal.~13mm (wys.95mm) z oznaczeniami S L 42.Z pewnością są to pozostałości radzieckich stanowisk i,co ciekawe, w większości w tym samym miejscu znajdowane są łuski niemieckie typu mauser(sporo z charakterystycznym wgięciem od MG) o szerokim przekroju zarówno roczników(od początku lat 30-tych po rok 1943) jak i firm(również Hasag).
Napisano
No to układanka się wyjaśnia, wcześniej w tym miejscu trafiałem cynkowe nakrętki z napisem REMOVE BEFORE FIRING", teraz już wiem od czego to jest. Najwyraźniej oddziały radzieckie miały w tym rejonie amerykański i brytyjski sprzęt z Land Lease.
Napisano
Rosjanie uzywali Browningow 12,7mm zamontowanych na Shermanach i half-trackach, a ze oba rodzaje pojazdow walczyly pod Gdanskiem to i luski sie moga trafic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie