Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o identyfikacje klamry

dziedzio

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I układ zaczepów. Oczywiście należy brać pod uwagę różne warianty i wyjątki, zarówno w Rosji carskiej jak i w ZSRR klamry wykonywało wielu wytwórców. Moje wskazówki określają pewną generalną zasadę identyfikacji wcześniejszych i późniejszych klamer radzieckich, ale dopuszczam istnienie egzemplarzy wykonanych nietypowo wcześniej lub bitych później i montowanych ze starym układem zaczepów.

Napisano
Spotkałem się z teorią że wyrobami 2 wojennymi mogą być tylko sowieckie klamry marynarskie i oficerskie(ażurowe),natomiast model z samą gwiazdą wprowadzono po wojnie ,jak z tym jest?.
Napisano
Były już wcześniej, ale nie tak powszechnie używane, jak to widac np. na filmach. Wzorowa klamra drugowojenna wojsk lądowych powinna być stalowa mosiądzowana (sporadycznie mosiężna), hak w kształcie litery U" (a nie ") jak w późniejszych, zaczepy druciane bez dodatkowej ruchomej ureczki", no i po odwróceniu klamry na rewers (czubkiem gwiazdy do góry) układ zaczepów powinien być jak w klamrze niemieckiej - zaczepy do pasa po prawej, hak po lewej stronie (tam gdzie w niemieckiej okienko").
Napisano
no to tak po odwróceniu hak jest po prawej , druciki sa bez zadnej blaszki , hak w kształcie U , klamra to mosiadz , wykopał ja chlopak na polu jak zbierali ziemniaki w 45 rozwalono tam paru ruskicg wiec ???
Napisano
Hmmm... Zaczepy są OK, ale w układzie typowym dla klamer powojennych. Niestety, ale chyba nie potrafię się jednoznacznie wypowiedzieć na temat twojej klamry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie