kloki Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2007 Grupa Rekonstrukcji Historycznej Batalion Tomaszów" serdecznie zaprasza 7 września 2007 r. o godz. 17:00 na inscenizację pt. Wrzesień 1939 - epizod nadpilicki". Organizatorem widowiska jest Skansen Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim, na którego terenie odbędzie się cała impreza.W inscenizacji udział wezmą jeżdżące repliki pojazdów:- polski samochód pancerny wz. 34- niemiecki czołg lekki PzKpfw IIStronę niemiecką dodatkowo wesprze niemieckie działko PAK 37.Organizator zapewnia oryginalny scenariusz oraz niezwykłe efekty pirotechniczne.Rekonstrukcja zostanie poprzedzona (o godz. 16:00) otwarciem wystaw:Flotylle Rzeczne Marynarki RP 1918-1939"Uzbrojenie Wojska Polskiego w 1939 roku"Wszystkich chętnych do obejrzenia widowiska zapraszamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2007 Skansen Rzeki Pilicy znajduje się na ul. A Frycza Modrzewskiego 9/11 w Tomaszowie Mazowieckim (na przeciwko rezerwatu Niebieskie Źródła).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 Potwierdzam, Fundacja Wojskowści Polskiej będzie miała przyjemność zaprezentować repliki PzII i wz. 34 zapraszamy i pozdrawiamy panzergrześ i akagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 GRH 51ppSK potwierdza swój udział i do zobaczenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 1 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2007 Witam.Niosę najświeższe informacje z przygotowań do rekonstrukcji. Jest szansa, że w widowisku weźmie udział replika polskiego samolotu rozpoznawczego, który mieliśmy okazję oglądać w zeszłym roku m.in. na Bzurze, Strońsku, Łęczycy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 1 Wrzesień 2007 Share Napisano 1 Wrzesień 2007 Pionierzy z 42 Batalionu stawią sie w ilości/jak narazie /3 /pamietajcie o noclegu dla nas:):)pozdrawiam Lothar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 2 Wrzesień 2007 Share Napisano 2 Wrzesień 2007 Szkoda że mam prywatną Kampanie Wrześniową" chętnie bym przyjechał ale cóż obowiazki ale powiem krótko Batalion Tomaszów super goście więc tym którzy sie wahają osobicie polecam imprezeż robienie rekonstrukcji z nimi to pełen profesjonalizm trzymam kciuki bede w łączności radiowej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 3 Wrzesień 2007 Share Napisano 3 Wrzesień 2007 Kloki,Jestem w Polsce z samolotem. Polatam dla Was.Teraz mnie oswieciło - toż to jest piątek!?! Kurde, w sumie to ja pracuje w Wa-wce do 17:00... musze wziąść urlop.Prośba o scenariusz dla mnie, na priv. Co z łącznością? Wymagam lotniczej, te moje LMRy z Łęczycy z zeszłego roku sa do d.... Moge spróbowac pożyczyć" lotnicze radio + człowieka, (że stosownymi uprawnieniami, żeby nie było że cosik naruszamy..)Musze zobaczyć teren w piątek rano, zorientować się co i jak... gdzie pasy pirotechniczne, gdzie mam siadać w razie co, no takie tam techniczne detale. Aha -> Wasz Tomaszów cały jest pod strefą czasowo aktywowaną (EP 24 Delta, od ziemi do 5500ft w górę...), zeby nam tylko w Pt wojsko nie latało, bo cały interes nam szlag trafi. Może macie okazję z armią zagadać? W końcu jesteście miejscowi...czekam na kontakt na prv.pozdro naziemnymKubaPS i ... to nie jest replika polskiego samolotu rozpoznawczego. To po prostu ultralekki Tulak pomalowany na wojskowo. nie jestem rekonstruktorem, a cały ten mój płatowiec to się do dziwadeł" nadaje. Ale igrzyska mają swoje prawa - no nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorsten Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Trochę kiepsko że rekonstrukcja jest w piątek... nie było możliwości zorganizować imprezy w weekend? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Proszę o kontakt mailowy wsztkie grupy, które będą brały udział w inscenizacji, w celu przekazania scenariusza. Proszę pisać na maila batalion_tm@wp.plThorsten - Termin z góry ustalał organizator, więc za dużo do powiedzenia nie mieliśmy :) 7 września jest datą zgodną z prawdą historyczną, czyli działaniami wojennymi Kampanii Wrześniowej w Tomaszowie 68 lat temu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 8 Wrzesień 2007 Share Napisano 8 Wrzesień 2007 http://www.poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=841 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 8 Wrzesień 2007 Share Napisano 8 Wrzesień 2007 Panie Hmura starczy tego miodu. powiedz co się działo z grupami po rekonstrukcji. Jak miejscowa grupa się nimi zaopiekowała???Panowie wstyd mi za was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 8 Wrzesień 2007 Share Napisano 8 Wrzesień 2007 Podziękowania dla Żelaznego orła. Którego kolega nie wymienił w swoim poście. Zawsze można na nich liczyć. Wielkie pozdro i szacunek dla was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 jacek-26 jako uczestnik otrzymałem od miejscowej grupy wyżywienie (obiad i kolację),możliwość przejazdu lufcikiem",nocleg w domku letniskowym, śniadanie oraz możliwość rozmowy z członkami miejscowej grupy. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 Wiem co mieli zapewnione uczestnicy, bo z wami byłem. Chodzi mi o to że nikogo z naszych chłopaków nie było na drugi dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 sorry mieli z nami spać? każdy z nich ma własny dom w Tomaszowie lub okolicach,kazdy chyba ma rodzine więc czasem musi pojawić się w domu. Ja w sobotę rano widziałem do mojego odjazdu (godzina 9:50) 4 do 5 osób z Batalionu Tomaszów. Rozumiem że bardzo lubisz chłopaków z Tomaszowa,ale zrozum także ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 Tu nie chodzi o spanie. Nie popadajmy w skrajności. Nie chodzi oto czy ktoś kogoś lubi lub nie lubi. Tylko miło jest jak gospodarze w jakiś sposób zajmują się gośćmi.Jak coś się zaczyna to i trzeba skończyć. Ja też mam rodzinę i rozumiem chłopaków. Proponuję już zakończyć ten temat. I proszę o zdjęcia jeżeli ktoś ma. A jeżeli chodzi o samą inscenizację to dla mnie było super. Podziękowania dla dyrektora Skansenu rzeki Pilicy pana Andrzeja Kobalczyka bez którego pomocy i wkładu finansowego tej imprezy by nie było. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam Jacek GRH Batalion Tomaszów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 Bardzo ciekawe fotki, ładna sceneria, bardzo fajny budynek jako szpital - co to jest w rzeczywistości ?Oglądając zdjęcia z tej imprezy oraz wspominając inne, w których brał udział PzII nasunęła mi się taka refleksja:- niedawno oglądałem po raz któryś film Bitwa o Ardeny" (Battle of Bulge). Bardzo dobry klasyk, ale śmieszyła mnie strasznie jedna rzecz - 3/4 strat wśród czołgistów to byli dowódcy czołgu skoszeni serią, gdyż nie wiadomo dlaczego w trakcie natarcia jechali wychyleni z włazu. Gdyby to było pokazane w filmie raz, to może mi by umknęło, ale takich skoszonych dowódców było z 10 i wydało mi się to trochę humorystyczne.Panowie - wiem, że fajnie jest jechać z wystawioną głową, ale chyba to ma się na bakier z realizmem ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 9 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2007 Ten budynek to przedwojenny bróg. Służył do tej pory jako magazyn na pasze dla żubrów w okolicznym ośrodku hodowli tych zwierząt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 do kiler pA może dowódcą Panzer II jest dowódca Leoparda z defilady w Alejach ujazdowskich - 15 sierpnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 Cześć,Bardzo mi było miło latać nad Tomaszowem. Niestety bardzo silny wiatr i turbulencja od miasta uniemożliwiły pokazanie czegoś wiecej. Rzucalo wsciekleTrochę się tam nawet wybałem -jak któreś kolejne uderzenie spowodowało flatter mojego usterzenia ...dzięki serdeczne wszystkim i do zobaczenia za rok (... i następnym razem obiecuję nie łapać PzII za goracy tłumik; he, he, he, teraz mam pamiątke po Tomaszowskiej rekonstrukcji :-)PzdrwKuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDM Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDM Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 w imieniu całej grh sgo Narew, chciałbym gorąco podziękować organizatorom i sponsorom tej imprezy. Bardzo koleżeńska atmosfera, udana inscenizacja (w końcu się piroman popisał;). naprawdę było warto przyjechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 9 Wrzesień 2007 Share Napisano 9 Wrzesień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.