Badylarz Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2007 WitamJak w temacie, zapraszam do dyskusji.Zanim go obejrzałem, przeczytałem parę recenzji i się trochę nastawiłem. Dlatego mi było łatwiej przełknąć parę przeinaczeń, niedopuszczalnych chyba dla Polaka. Ale przeciętny Amerykanin po obejrzeniu tego filmu, chyba się trochę dowiedział. Dla mnie osobiście było zaskoczeniem, że Amerykanie, choć zdawkowo, zauważyli problem Katynia. Dla aliantów był to problem jednak ważny, i na poważnie się obawiali, że Polacy przestaną co najmniej współpracować z aliantami. Było to dla nich na tyle ważne, że postanowili go ukryć przed światem.Z drugiej strony, czy znalazłby się Polak, który, tak jak w filmie, potrafiłby pod wpływem emocji i zemsty przejść na drugą stronę.Z innej mańki, bardzo mi się spodobała rola Kate Winslet, jako tradycyjnie nie bardzo pociągającej Angielki. Rewelacja.PozdrowieniaBadylarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 widzialem kawalek - film ciekawy.Tylko troszke inaczej opowiada cala historie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 30 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2007 WitamNikt chyba tego nie oglądał, bo brak komaentarzy. A zebrałoby się trochę smaczków.Np. ciała wykopywane w Katyniu mają na sobie mundury oraz pasy główne i koalicyjki, bez płaszczy. Itd.PozdrowieniaBadylarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 30 Sierpień 2007 Share Napisano 30 Sierpień 2007 enigme rozgryzli polacy - ale tylko w Polsce o tym wiadomo i to bez dyskusyjnie . Żeby chociaż reszta świata o tym wiedziała to by się zdziwiła to jest troche jak z tym ruskim co wynalazł rower -na niemieckim strychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 Witam!Dziś na Ale Kino o godz.20:10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 9 Kwiecień 2012 Share Napisano 9 Kwiecień 2012 Ostatnio odkryłem tajemnicę angielskiego złamania enigmy i jest to bardzo prosty mechanizm. Oni faktycznie złamali enigmę a raczej szyfry Kriegsmarine. Więc ignorujemy polskie osiągnięcia, podkreślamy własne, pomijamy słowo Kriegsmarine i mamy złamaną Enigmę. A film jest o tyle dobry, że jako pierwszy na szeroką skalę porusza sprawę Katynia i to w sposób dla ludzi do przyjęcia, czyli w powieści sensacyjnej. Tego nam jeszcze w Polsce brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.