Walwuch Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Napisano 24 Sierpień 2007 Proszę Was, jeśli którykolwiek z kolegów posiada linki dotyczące jednostek niemieckich, które wymieniłem poniżej, niech je tutaj wklei, bardzo mi na tym zależy!Fsch. Pz. Ers. und Ausb. Brigade HG Brig. Nachr. Kp. HG Brig. San. Abt. HG Brig. Versorg. Abt. HG Inf. Gesch. Kp. (IGK) HG Fsch. Pz. Ers. und Ausb. Rgt. 1 HGFsch. Pz. Ers. und Ausb. Rgt. 2 HG schw. Fsch. Pz. Gren. Batl. HGAusb. und U. Batl. HG Fsch. Pi. Batl. 21 z.b.V. HG Festungsregiment 34 Festungs Inf. Batl. 828 Festungs Pi. Batl. 65 Festungs San. Abt. Vet. Abt. des Festung Gren. Rgt. 257Gren. Ers. und Ausb. Rgt. 75I./ Gren. Rgt. 257Gren. Ers. und Ausb. Batl. 3Gren. Ers. und Ausb. Batl. 376Pi. Ers. und Ausb. Batl. 12Landes Schtz. Pi. Batl. 209II./ He. Art. Rgt. 69Marine Schtz. Batl. 69Volkssturm Batl. Graudenz IVolkssturm Batl. Graudenz IGren. Ers. und Ausb. Rgt. 478Art. Ers. und Ausb. Abt. 32Landes Schtz. Batl. 259Landes Schtz. Batl. 9
Walwuch Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Napisano 24 Sierpień 2007 aha, zapomniałem dopisać - jak ktoś byłby tak miły, to niech pomoże mi w rozszyfrowaniu tych skrótów, bo niebardzo mogę się w tym połapać :)
Walwuch Napisano 27 Sierpień 2007 Autor Napisano 27 Sierpień 2007 Ponawiam prośbę - pomóżcie rozszyfrować mi te skróty
bjar_1 Napisano 27 Sierpień 2007 Napisano 27 Sierpień 2007 Fsch. Pz. Ers. und Ausb. Brigade HG - pancerno-spadochronowa brygada zapasowo-szkolna Hermann Gornig" (dalej HG)Brig. Nachr. Kp. HG - kompania łączności HGBrig. San. Abt. HG - oddział sanitarny HGBrig. Versorg. Abt. HG - zaopatrzenie HGInf. Gesch. Kp. (IGK) HG - kompania dział piechoty HGFsch. Pz. Ers. und Ausb. Rgt. 1 HG - pułk szkolno-zapasowy HGFsch. Pz. Ers. und Ausb. Rgt. 2 HG - j.w.schw. Fsch. Pz. Gren. Batl. HG - batalion grenadierów pancernych HGAusb. und U. Batl. HGFsch. Pi. Batl. 21 z.b.V. HG - 21 batalion saperów do zadań specjalnych HGFestungsregiment 34 - 34 pułk fortecznyFestungs Inf. Batl. 828 - 828 forteczny batalion piechotyFestungs Pi. Batl. 65 - 65 fort. bat. saperówFestungs San. Abt. - fort. oddział sanit. Vet. Abt. des Festung - oddział weterynaryjny twierdzyGren. Rgt. 257 - 257 PGren.Gren. Ers. und Ausb. Rgt. 75 - 75 zapasowo szkolny pułk grenadierówI./ Gren. Rgt. 257 - I batalion 257 PGren.Gren. Ers. und Ausb. Batl. 3 - j.w.Gren. Ers. und Ausb. Batl. 376 - j.w.Pi. Ers. und Ausb. Batl. 12 - 12 zapasowo-szkolny baon saperówLandes Schtz. Pi. Batl. 209 - 209 baon saperów LandschutzuII./ He. Art. Rgt. 69 - 2 dywizjon 69 PArt.Marine Schtz. Batl. 69 - 69 baon strzelców marynarkiVolkssturm Batl. Graudenz I - batalion Volkssturmu GrudziądzGren. Ers. und Ausb. Rgt. 478 - 478 zapasowo szkolny pułk grenadierówArt. Ers. und Ausb. Abt. 32 - 32 zapas.-szkolny dyon artyleriiLandes Schtz. Batl. 259 - 259 baon strzelców LandschutzuLandes Schtz. Batl. 9 - j.w.Tak na szybko.Garnizon Grudziądza?Jakbyś zadał sobię trochę trudu to byś sam rozszyfrował te skróty...
beaviso Napisano 27 Sierpień 2007 Napisano 27 Sierpień 2007 > Ausb. und U. Batl. HGAusbildung-und-Umschulung Bataillon HGSzkolno-przeszkoleniowy batalion HGNie wiem jak to dobrze przetłumaczyć, nie używając dwóch podobnych słów. Chodzi o to, że oprócz szkolenia jako takiego, każda kompania stanowiła kurs", gdzie odbywano konkretne przeszkolenie.D-ca batalionu - Friebe. Mógłbym jeszcze opisać poszczególne kompanie i co nieco o szlaku bojowym tego batalionu, ale jakoś mi się nie chce :)))M.
Walwuch Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Napisano 28 Sierpień 2007 Bjar, owszem, chodzi o garnizon Grudziądza :) Trochę czasu spędziłem nad rozszyfrowaniem tych skrótów i mimo, że jestem bardzo dobry z niemieckiego to przerosło to moje możliwości. Jeśli wiesz cokolwiek o tych jednostkach, to możesz coś o nich napisać?Beaviso - bądź tak dobry i opowiedz co nieco :) Ja sam znalazłem na Lexikon der Wehrmacht tylko małą wzmiankę na temat Grenadier Regiment 257.
krasnoludek Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 eee jest jeszcze trochę informacji w sieci na temat tych jednostek. Potem pozostaje Ci sięgnąc po literaturę
jacek2235 Napisano 7 Wrzesień 2007 Napisano 7 Wrzesień 2007 Patrz http://www.lexikon-der-wehrmacht.de - tam Będą informacje o organizacji tych jednostek
roszondas Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Nachrichten Abteilung 21 - byłbym wdzięczny za wszelkie informacje o tej formacji (linki na www, itp.)
Nadwojciech Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Nachrichtenabteilungen/IDGliederung.htm W sumie pisze tylko że z Elbląga.
bjar_1 Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Nachr.Abt.21 miał koszary w Elblągu przy ówczesnej ulicy Królewieckiej (Königsberger Straße).
roszondas Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Dzięki za odpowiedź. Prawdopodobnie należała (21) do 76 Infantrie Regiment, która rozbiła 18 DP pod Andrzejewem, ale nie mogę nic odszukać.
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2011 Napisano 3 Styczeń 2011 Otóż nie. Był to dywizyjny batalion łączności ze składu 21 DP.http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanteriedivisionen/21ID.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.