Skocz do zawartości
  • 0

KREISELKOMPASS (ZYROKOMPAS) ?

amsel44

Pytanie

Napisano

Pozdrawiam,
szukam juz z przerwami 3-ci tydzien i nic. prosze was wiec o pomoc, moze cos skojarzycie . ten zyrokom. jest jakis dziwny , odpada kriegsmarine (normal. ma podz. 360 stopni)i brak ozn. luftwaffe (FL). kod(heereswaffenamt)>> WaA wskazuje na wojska ladowe >>> 897 kod fabryki. niestety mimo staran ,nie udalo mi sie ustalic zakladu.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozwine szybciutko sprawe tego kommando-gerat 36, tak wyglada cale stanowisko bat. flak . zwroccie uwage na st. dowodzenia ,generator i oslone bat. 88cm przez 2cm flak ,ten caly system okablowany jest przewodem 108 zylowym i zapasowym do kierowania ogniem przez telefon. ten moj" gerat 36 to wielka paka z dalmierzem itp. , stad kombinowalem ze tam powinien" byc taki kompas....moze zdjecie sie komus ada" :)
salve amsel44

Napisano

Pozdrawiam,
szukam juz z przerwami 3-ci tydzien i nic. prosze was wiec o pomoc, moze cos skojarzycie . ten zyrokom. jest jakis dziwny , odpada kriegsmarine (normal. ma podz. 360 stopni)i brak ozn. luftwaffe (FL). kod(heereswaffenamt)>> WaA wskazuje na wojska ladowe >>> 897 kod fabryki. niestety mimo staran ,nie udalo mi sie ustalic zakladu.

Napisano
Waa czyli waffenamt to chyba symbol akceptacji przedmiotu przez biuro uzbrojenia i nie świadczy o jego przeznaczeniu dla Wehrmwchtu,Kriegsmarine,Lw,czy SS.Spotkałem się z symbolem Waa na przedmiotach przeznyczonych ewidentnie dla Lw.
Napisano
Na wynalazkach luftwaffe zawsze sa chyba litery FL (flug)+ kilka cyferek abcd.
ja znalazlem kiedys cos takiego;
marine-waffenamt ; MWA
artillerie-waffenamt ; AWa
heereswaffenamt ;; HWaA
pozdro.amsel44
Napisano
juz powrocilem do ormalnosci" to skoncze watek z kodem bbx (sie boje :))
;podpowiedziano mi ze to kod fabryki w kiel . pana herman anschutz-kempf. istotnie jest mamusia" zyrokompasu (razem z a. einsteinem )jednak ja stary slepak nie znalazlem potwierdzenia :( by ten kod bbx byl tej fabryczki oznaczeniem )mysle jednak ze to dobry trop....
salve amsel44
ps. moze to jakis art. wynalazek (np. kommando-gerat 36 ?)
Napisano
Witam.Jest to żyrokompas montowany w ciężkich pojazdach bojowych w Panterze np. w takim miejscu:
http://www.toadmanstankpictures.com/panther_131.jpg
w czołgu Tygrys po drugiej stronie kierowcy (lewej).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie