necroskop Napisano 8 Grudzień 2003 Autor Napisano 8 Grudzień 2003 Witam!W super Expresie" z 6-7.12.03 był dodatek Tajemnice świata" nr 47, a w nim na stronie 7 taka ciekawostka:- W 114 roku naszej ery po wyruszeniu z Briganti (Brytania) zaginął bez śladu rzymski IX legion hiszpański (6000 żołnierzy). - w 1858 roku w Indochinach 650 żołnierzy francuskich zniknęło wraz z ekwipunkiem podczas marszu do Sajgonu. byli juz 25 kilometrów od tego miasta. - Podczas wojny w Hiszpanii oddział 4000 żołnierzy zniknął po wejściu na wzgórza. Wielu żołnierzy z innych jednostek widziało, jak skryli się za górami, lecz stamtad nigdy nie powrócili. - Podczas II wojny swiatowej chiński pułkownik Li Fu Sien wraz z 3100 żołnierzami mieli zatrzymać japońskie siły podchodzace pod Nankin. W nocy zaginęło 2988 żołnierzy. Pozostał tylko 113-osobowy oddział, broniący mostu. Zaginionych żołnierzy nigdy nie odnaleziono. W dokumentach japońskich również nie odnotowano wziecia do niewoli tych żołnierzy."I co wy na to...?PozdrawiamMarek
Indian Chief Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Ja słyszałem o podobnym przypadku na Galipoli. Weszli w obłok i tyle...A insygniów tego legionu nie odnaleziono. Podobno są wszystkich poza tym jednym.
Indian Chief Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 A zaraz zaraz... Ten legion był z hiszpanii a to co opisujesz w hiszpanii wydażyło sie właśnie na Galipoli. Czytałem gdzieś o tym i autor chyba cos poprzekręcał. To rzetelnośc dziennikarzy też pewnie czytał i teraz nie miał materiału wiec nabazgrał cos z pamięci.
Jadzia Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Witam, to co napisał Super Expres" to wg. mnie jest słowo w słowo przepisane z książki Wiktora Farkas'a Niewytłumaczalne zjawiska", jest tam więcej takich ciekawostek.Pozdrawiam Jadzia
watorresbo Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 kiedyś żywnie interesowałem się okultyzmem i parapsychologiątakich informacji jest mnóstwo w związku z tematem trójkąta bermudzkiego czy piekielnych wrot
mac Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Spokojnie Panowie, z tą rubryką trzeba ostrożnie. Od czasu kiedy jakiś czas temu przeczytałem tam że pod koniec wojny wojska amerykańskie znalazły się za wschodnią granicą Odry( bodajże okolice Głogowa ), biorę na nią poprawkę wielkości Pacyfiku :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.