maxikasek Napisano 8 Grudzień 2003 Autor Napisano 8 Grudzień 2003 W poprzednim tygodniu byłem w W-wie i odwiediłem MWP. Mam dwa pytanka:1) Widziałem partyzancką przeróbkę pepeszy polegającą na wymianie lufy na skróconą lufę od ZB-26. Ktoś wie coś bliższego o tym. Czy była przekalibrowana?2) chodzi o poloniki. Morsa, Ura i karabinek samopowtarzalny wz.38. Czytałem kiedyś że MWP posiada wykop Morsa, Natomiast egzemplarze tam wiszące są w stanie magazynowym. To oryginały czy rekonstrukcje?
jotes Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 ad. 2 Wykop - wykopem (w magazynach?), a Mors w ekspozycji został pozyskany z ZSRR.Pzdr,jotes
Voucur Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Mors i 38M nie pochodza z wykopow. Mors zostal pozyskany z muzeum w ZSRR na drodze wymiany miedzymuzealnej, na podstawiue dokumentacji zrekonstruowano w nim magazynek. Karabin Maroszka to takze stan magazynowy", nie wiem skad ale na pewno nie wykop.
maxikasek Napisano 8 Grudzień 2003 Autor Napisano 8 Grudzień 2003 To właśnie jeden z problemów MWP. Brak historii eksponatu. Nie wspomnę że wg ekspozycji powstańcy i partyzanci namiętne używali granatów dymnych. Przynajmniej takie mają zatknięte za pasem.
macek Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Znane są trzy zachowane egzemplarze karabinu Maroszka, jeden w Polsce w MWP, a dwa w USA (prywatne kolekcje).Ten w MWP pozyskany został drogą wymiany z Centralnego Muzeum Sił Zbrojnych w Moskwie (podobnie jak Mors")pzdr
DTH Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Warto tez dodac, ze Mors ma nieoryginalna lufe, o ile w ogole mozna to nazwac lufa, bo jest nie gwintowana-gladka, ale w takim stanie dostalismy go z Rosji.
Kopi Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Witam!Mam pytanko: są gdzieś w necie fotki morasa i karabinu Maroszka?PozdrawiamKopi
pomsee Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Poszukaj na tym forum. Ktos juz tu zamieszczal fotki i Morsa i karabinu Maroszka.
muslim Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 To zdjęcie ktoś zrobił w MWP i umieścił na forum.
wolff Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Kopii.Jak chcesz to kliknij to podeślę Tobie skany TBU z Morsem.poz.wolff
Heinz Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Ciekawostka na Allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18652939Nie chciałem reklamować ale sprzedaży Ur-a nie można przemilczeć. Szkoda że nie ma zamka bo sam bym wziął:(
MK Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 O JO CIE P******E!!!! (Jak powiadali mędrcy z Mozambiku)Niecodziennie się coś takiego trafia...
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Nic wielkiego... Ur sie co jakis czas trafia tylko malo takich glupich co by go na Allegro wystawiali. Sam mialem w rekach kompletny egzemplarz, nawet z nozkami, tylko kolba byla replika.Jakby ktos znalazl Morsa, Maroszka albo Blyskawice - to bylby niezly szał...A z niemieckich to tak np FG 42.A propos, czy ktos z Was spotkal sie kiedys w czyjejs kolekcji badz sam posiada jakies konstrukcje broni strzeleckiej uzywanej w II RP w lotnictwie. Chodzi mi o takie cuda jak km Szczeniak" badz Viksers F.
Frozzer Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 w/g mnie takie znaleziska jak lufa od ura to nie jest straszna zadkosc, gozej juz z resztaale lufy wystepuja dosc czesto
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.