Skocz do zawartości

MWP?

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W poprzednim tygodniu byłem w W-wie i odwiediłem MWP. Mam dwa pytanka:
1) Widziałem partyzancką przeróbkę pepeszy polegającą na wymianie lufy na skróconą lufę od ZB-26. Ktoś wie coś bliższego o tym. Czy była przekalibrowana?
2) chodzi o poloniki. Morsa, Ura i karabinek samopowtarzalny wz.38. Czytałem kiedyś że MWP posiada wykop Morsa, Natomiast egzemplarze tam wiszące są w stanie magazynowym. To oryginały czy rekonstrukcje?
Napisano
Mors i 38M nie pochodza z wykopow. Mors zostal pozyskany z muzeum w ZSRR na drodze wymiany miedzymuzealnej, na podstawiue dokumentacji zrekonstruowano w nim magazynek. Karabin Maroszka to takze stan magazynowy", nie wiem skad ale na pewno nie wykop.
Napisano
To właśnie jeden z problemów MWP. Brak historii eksponatu. Nie wspomnę że wg ekspozycji powstańcy i partyzanci namiętne używali granatów dymnych. Przynajmniej takie mają zatknięte za pasem.
Napisano
Znane są trzy zachowane egzemplarze karabinu Maroszka, jeden w Polsce w MWP, a dwa w USA (prywatne kolekcje).

Ten w MWP pozyskany został drogą wymiany z Centralnego Muzeum Sił Zbrojnych w Moskwie (podobnie jak Mors")

pzdr
Napisano
Warto tez dodac, ze Mors ma nieoryginalna lufe, o ile w ogole mozna to nazwac lufa, bo jest nie gwintowana-gladka, ale w takim stanie dostalismy go z Rosji.
Napisano
Ciekawostka na Allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18652939

Nie chciałem reklamować ale sprzedaży Ur-a nie można przemilczeć. Szkoda że nie ma zamka bo sam bym wziął:(
Napisano
Nic wielkiego... Ur sie co jakis czas trafia tylko malo takich glupich co by go na Allegro wystawiali. Sam mialem w rekach kompletny egzemplarz, nawet z nozkami, tylko kolba byla replika.

Jakby ktos znalazl Morsa, Maroszka albo Blyskawice - to bylby niezly szał...

A z niemieckich to tak np FG 42.

A propos, czy ktos z Was spotkal sie kiedys w czyjejs kolekcji badz sam posiada jakies konstrukcje broni strzeleckiej uzywanej w II RP w lotnictwie. Chodzi mi o takie cuda jak km Szczeniak" badz Viksers F.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie