Skocz do zawartości

IV PIKNIK MILITARNY-CIESZYN

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 99
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Cóż,żał,żał,żał...Czy czas musi tak pędzić,a chwile wspaniałe tak szybko mijać?Ale na szczęście zostają wspomnienia.

Krzychu,stokrotne WIELKIE HOUK !!! To była kupa dobrej roboty.

Podziękowania dla wszyskich,z którymi tak przednio się bawiłem.Szczególnie koleżance,która poratowała mnie maścią na oparzenia,dziękuję.

Houk.
http://fotoreportaz.ox.pl/?p=fotoreportazShow&iReportId=1337

Panowie na zachodzie w rekonstrukcji jest taka nazwa na taka impreze.... farb fest".

W prawdzie to ja nie wiem czy mam sie smiac czy plakac. Ekipa polska prowadzaca biedke to jakas mozajka bog wie czego, nawet na orginalnych zdjec z kapitulacji/niewoli takiego czegos nie widzialem.
Kazdy inne spodnie, kazdy inne owijki, brzuchy wystajace, rekawy w gore, rogatywka granizonowa w boju z torba oficerska....? No i na koniec ten przystojniaczek w mundurze KOPu z broda na koncu kolumny..... Panowie zakladajac mundur zolnierza Polskiego to prawdziwy honor, i powinno sie go zakladac z duma i szacunkiem, a nie jak mundur Jugoslowianskiej partyzantki.

Jeżeli już to powienieneś wiedzieć, że owijki" są krótkie, a owijacze" długie i OBIE nazwy są prawidłowe.
Mnie też pierwsze co się nasunęło to groch z kapustą".
Dlaczego młody zołnierz w hełmie piechoty ma buty do jazdy konnej i bryczesy ? Albo kawaleria albo piechota... W adrianie wyglądałby ok. Trochę dziwią mnie te sukienne naramienniki w drelichowych mundurach ...
Pewnie sama impreza była ok w odczuciu uczestników tego nie neguję, ale strona mundurowa zaledwie na 3+

pozdrawiam

Jhaken

Gratuluję wykonania biedki wz.33. Jak można sądzić po zdjęciu jest wykonana bardzo dobrze. Jestem udowniczym" biedki którą wykonało WSHHistorica" i zaprezentowało na Święcie 56pp w czerwcu we Wronkach więc wiem jakiego wysiłku wymaga jej zbudowanie. Chętnie skontaktuję się z jej budowniczym odnośnie szczegółów. Myślę że kontakt byłby korzystny dla obu stron. Proszę o maila na prywatny adres.
Pozdrawiam
Dariusz Roszak

Panie farba", to że pan nie widział zdjęć o niczym nie swiadczy!!! Jesli sie panu wydaje ze wojsko na wojne szło jak do ślubu to jest pan w błedzie!! Co do różnych mundurów ,zapraszom do analizy jednostek brygady gorskiej utworzonej z batolionow KOP i ON oraz jednostek artylerii. Co do brzuchów to jakiegos mnie panie boże stworzył takiego masz" , a w skład batalionów ON wchodzili rezerwisci, jedni chudzi ,inni grubi, niscy ,wysocy itp. Nic mi nie wiadomo, aby byly regulaminy okreslajace wage wzrost żolnierza, szczególnie rezerwisty chyba tylko w KRWP Temat honoru pomine ,bo nie panu go oceniac..... pozdrawiam

Panowie wszystko bardzo fajnie, ale niestety trzeba Wam wytknąć parę tzw. aboli mundurowych".

Instrukcja Kompania ciężkich karaibnów maszynowych - walka" podaje wszelkie detale odnośnie wz.30. Obsługę ckm wz.30 w piechocie stanowiło siedmiu żołnierzy:
- celowniczy
- taśmowy
- karabinowy
- dwóch amunicyjnych
- pomocniczy
- woźnica biedki amunicyjnej

Celowniczego i karabinowego wyrózniały pistolety zamiast kb. Pozostali mieli jednolite wyposażenie.

Bez urazy, ale co widać na zdjęciu obok ?
Konia od biedki prowadzi dwóch żołnierzy - jeden w rogatywce, drugi w furażerce. Jeden ma oporządzenie drugi nie. Jeden ma buty wysokie (artylerzysta a może kawalerzysta ?), drugi typowe dla piechoty trzewiki. Piechur ma karabin przez plecy, maskę, łopatkę i bagnet, kolega po drugiej stronie zaś nie ma nic. Chyba cieżej zrobić większy kontrast ... obaj na polowo.

Jaki szyk ma maszerująca obsługa ? Ani to dwuszereg ani czwórki ... w pierwszym rzędzie idzie sobie dwóch zółnierzy w hełmach, nawet karabiny mają tak samo założone. Ich pułk widocznie nie miał 4 par takiego samego obuwia bo każdemu zaproponował inne. Do oporzadzenia nie ma się co czepiać - za to odpowiada jakiś szef kompanii ;) Natomiast zastanawiam się skąd wział się w kolumnie plutnowy strzelców podhalańskich w garnizonowym stroju urozmaiconym polową torbą oficerską ? Może wracał na kacu z przepustki i wpadł zakrętem w kolumne ? Hmmm szukamy dalej obsługi ... bo pierwsza trójka to może faktycznie 2 amunicyjnych i karaboniowy który nie zdąrzył wrócić z przepustki i z biegu wskoczył w kolumnę marszową. Szukamy więc celowniczego, pomocnika, taśmowego itp ... taśmowy jest chyba na końcu ... z pełnym plecakiem taśm - bo reszta ich nie ma, więc pewno dlatego założył.

Celowniczego wcięło ... gdzie on ? Ale za to mamy lepszy gadżet ... dwóch panów plutonowych z obsługi rkm w środku ;D Nie dość że dwóch, to jeszcze chyba tak dobrze obsługują ten rkm że mimo trzech belek na naramienniku nadal ich zadaniem jest prowadzenie ognia. Celowniczy ma ładownice amunicyjnego ... hmmm ? Oczywiście w kolumnie cekaemiarzy erkaemiarze sprytnie wyróżniają się kolorem munduru - na letnio ;)

Długo by mozna tak pisać ... ale nie o to chodzi. Mam nadzieję że nikogo nie zirytowałem bo nie o to chodziło. Powodzenia w przyszłości i cierpliwości w pracy nad postaciami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie