Skocz do zawartości

piętno [allegro]

ms

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przedmiotem aukcji jest oryginalne ubranie więźnia obozu koncentracyjnego, tzw.''Pasiak'' i
derka na pryczę - dł.222cm, szer.115cm. Stan przedmiotów bardzo dobry. Kontakt - tel.[.....]

http://allegro.pl/show_item.php?item=18672078
Napisano
Ale mi wielkie coś...no poza ceną...a jak co roku wśród studentów medycyny jest mega handel kośćmi i czaszkami ludzkimi(wierzcie mi...nie tylko do nauki one służą-często gęsto na imprach są jako dekoracja+podstawki na świeczki itp) to już wszystko cacy i OK?
Napisano
Czarek, okrutnie pomieszles pojecia,w zasadzie Twoj post jest jakze odlegly od tego co napietnuje a sadze ze i wiekszosc takze.
Podpowiem - ludzie ludziom zgotowali ten los"....wnioski pozostawiam Tobie...
Napisano
Nie mam słów na takich... łza się tylko w oku kręci. Gdyby mój dziadek dowiedziałsię, że ktoś zarabia na śmierci więźniów to by się w grobie przewrócił. Połowa mojej rodziny wylądowała w obozie, a dziadzia już nie wrócił.
Napisano
I przez takich później są problemy.A poza tym jak można w ogóle wystawiać takie rzeczy na sprzedaż.Może mam dziwny pomysł, ale niech odda do muzeum.Na zagranicznych aukcjach bywały już takie rzeczy np.cyklon B, jakiś fartuch po lekarzu z obozu koncentracyjnego.Zawsze wybuchała póżniej afera.
Napisano
Witam!
Panowie, bez przesady! Nikt nie sprzedaje szczątków więźnia, tylko ubranie więźnia z obozu albo więzienia (bo tam też takie mieli). Nie wiem co was tak bulwersuje (poza ceną :)).
A jak handluje się innymi osobistymi rzeczami np śmiertelniki, wykopane pamiątki osobiste po poległych żołnierzach, itd. to jest w porządku nie???
Nie popadajmy w skrajności.

Pozdrawiam
Kopi
Napisano
popieraj, popieraj, pewnie pierwszy handlarz takimi rzeczami na allegro.pl
skocz jeszcze z wykrywaka na teren bylych obozow - no bo przeciez czym to sie rozni dla stepionego umyslu od biegania po lesie gdzie walaja sie kosci wojakow?
prawda ze niczym?
a moze masz jakies pamiatki" z obozow zagdaly, zobacz jakie ceny dominuja, wkrtoce mozesz stac sie krezusem.
Napisano
To są drogie rzeczy, jeden więzień nawet powiedział, że on nigdy nie sprzeda tej literki P ze swojego pasiaka. Bardziej mnie bulwersuje sprzedaż różnego rodzaju mundurów, zwłaszcza te jakoby z SS Leibstandarte Adolf Hitler". To jest dopiero zboczenie.
Pozdrawiam
Napisano
Do ms.
Człowieku, nie ma się co gorączkować. Takie ciuchy można w raichu kupić w powiedzmy antykwariatach" razem z mundurami wszelkich armii i jednostek, bronią deko" itp. i nie robi to na nikim wrażenia. Wiadomo widok pasiaka powoduje jednoznaczne skojarzenia i wzbudza różnorakie emocje.
A ryjąc stare okopy mamy 90% prawdopodobieństwo natrafienia na szczątki żołnierzy i nie można powiedzieć, że każdy kopiący w lesie jest hieną cmentarną chociaż z pełną świadomością ryzykuje wykopanie szczątków.
Bez niepotrzebych ciśnień!
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
wszystko zalezy od indywidualknego podjescia, jednego to bulwersuje, inny to napietnuje, kolejny jest zachwycony cena, nastepny w pelni obojetny, w koncu jest ten co kupuje...
rynek kwitnie, dzis jak widac wszystko jest na sprzedaz...

Tylko zastanowcie sie - co moze zrobic z takim odzieniem przyszly nabywca, zakladam ze nie byl to wiezien obozu?
Delektowac sie jego widokiem, upajać się historią tych wszystkich ktorzy mieli to niebywale szczescie" chadzac w takim mundurku?
Przeciez wydzwiek jest jednoznaczny, a przynajmniej taki powinien byc - nikt z wlasnej woli nie zakladal pasiaka...

Napisano
Ms daruj sobie ten sarkazm. Jezeli ktos w legalny sposob wszedl w posiadanie tego pasiaka to takze legalnie ma prawo go sprzedac. Nikt tu nie pisze o rozkopywaniu terenow po obozach koncentracyjnych, w kazdym razie nie ja na pewno.
Podobne przedmioty jak ten pasiak jest rowniez obiektem kolekcjonerskim i jako taki na pewno nie raz jeszcze zmieni wlasciciela. Nie rozumiem naprawde tego calego szumu. Przeciez ten przedmiot nalezal do ofiary nazizmu a nie do oprawcy i nie sluzyl przeciez jako narzedzie zbrodni.
Co proponujesz? Upanstwowienie wszystkich przedmiotow pochodzacych z obozow koncentracyjnych i zakaz ich kolekcjonowania?
Napisano

Kopi, czlowieku (stosujac twoja terminolgie), skoro masz tak duze sznase na wykopanie szczatkow podczas ycia okopow" to nie pozostaje nic innego tylko zanotuj dane odpowiednich instytucji i powiadamiaj ich o kazdym znalezisku.
Poza tym postaraj sie czasami rozrozniac, poniewaz idac twoim tokiem rozumowania kazdy kierowca wsiadajac do swojego marzenia zycia ryzkuje napotkanie trupa, o ile nie wlasnego to kolegi z podobnej machiny.

Tez pelna swiadomosc i prawda ze rownie bezsenowne?

A na zakoczenie raz jeszcze powtorze: handel to zrodlo niebywalych doznan finansowych, przywiez z Niemiec wspomniane rzeczy, wystaw na bazarku (moze najlepiej kolo jakiegos obozu, jest ich u nas cala masa), atrakcja dla zwiedzajacych 1 klasy.
Napisano
pomsee - co proponuje?
zadne zakazy, ustawy i uchwaly, jestem daleki od ich wprowadzania.

Tylko odrobina autorefleksji.
Napisano
rowniez nad tym ubolewam:-)

a temat proponuje pozostawic bez nadmiernej ekspresji biegajacych mysli, niech kazdy oceni jaka ewolucyjnosc czeka sfere handlu.

milego dnia

Napisano
Nie pomyliłem pojęć-mnie w tej sprawie też bulwersuje głównie cena-a to co działo się w obozach wie każdy...ostatnio była w tv Pasażerka"...no i to starczy żeby każdy wiedział jakie potworności tam były...ale...taka była historia-tego się nie zmieni-to ubranie jest jej pamiątką,mimo że wspomnieniem po obozach-ale takim reliktem przeszłości jak np.wykopany karabin-tak jak w obozach ginęli ludzie-od kul przecież też...a wątek z koścmi i to co dzieje się ze szczątkami ludzkimi o wiele bardziej mnie bulwersuje!!!
Napisano
Co nie jest zabronione jest dozwolone ale faktycznie i ja jestem poruszony, a w sumie to najbardziej zaskoczony faktem, ze gosciu nie puscil tego na niemiecki ebay, pewnie moglby skasowac wiecej.

To jest kwestia kazdej osoby, ale ja bym czegos takiego nie wystawil, moze nawet bbym zdjal taka aukcje jako allegro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie