meleskul Napisano 12 Sierpień 2007 Autor Napisano 12 Sierpień 2007 Ktoś biegły w temacie - jakie płaszcze nosiła Policja Państwowa w dwudziestoleciu? Czy były to może jakieś granatowe wersje płaszczy wojskowych, jak w PRL milicyjny płaszcz wzorowany na wz.48?
bolas Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Kojarzę dwa wzory płaszczy - zbliżonych krojem do wojskowych: oficerskiego wz.24 i zwykłego wz.36. Jak zbliżone były nie wiem. Wydaje mi się, że dwurzędowe nosili oficerowie policji, zaś te jednorzędowe szeregowi".
acer Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 Posterunkowy w pogotowiu - dobre - już z bagnetem na karabinie :)
sqh Napisano 15 Sierpień 2007 Napisano 15 Sierpień 2007 W numerze 13/2000 eszytów Naukowych Muzeum Wojska" (Białystok) zamieszczony jest artykuł bodajże A. Konstankiewicza Umundurowanie i uzbrojenie Policji Państwowej". Nie mam tego zeszytu, ale pamiętam, że jest on dość bogato ilustrowany rysunkami poszczególnych części umundurowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.