Witam! W prawym górnym rogu zdjęcia jest odznaka w formie jaskółki, znalezisko z mojego urlopowego pobytu w Beskidzie Śląskim (okolice Cieszyna). Początkowo myślałem, że to zwykła broszka lub emblemat myśliwski, ale dotarłem do informacji, że na Górnym Śląsku i Ziemi Cieszyńskiej działało od roku 1920 Towarzystwo Wycieczkowe Jaskółka", prowadzące poza działalnością turystyczną akcje oświatowo - patriotyczne, krzewiące polskość nas tamtych terenach. Członkowie Jaskółki" byli jednolicie umundurowani i mieli jednakowe odznaki. Niestety, nie mogę dotrzeć do informacji na temat ich odznak ani mundurów, żeby potwierdzić swoje znalezisko. Może ktoś z kolegów Ślązaków lub Zagłębiaków mi pomoże? Czy ktoś z Was zetknął się już z takim emblematem?
Pytanie
danieloff
Witam!
W prawym górnym rogu zdjęcia jest odznaka w formie jaskółki, znalezisko z mojego urlopowego pobytu w Beskidzie Śląskim (okolice Cieszyna). Początkowo myślałem, że to zwykła broszka lub emblemat myśliwski, ale dotarłem do informacji, że na Górnym Śląsku i Ziemi Cieszyńskiej działało od roku 1920 Towarzystwo Wycieczkowe Jaskółka", prowadzące poza działalnością turystyczną akcje oświatowo - patriotyczne, krzewiące polskość nas tamtych terenach. Członkowie Jaskółki" byli jednolicie umundurowani i mieli jednakowe odznaki. Niestety, nie mogę dotrzeć do informacji na temat ich odznak ani mundurów, żeby potwierdzić swoje znalezisko. Może ktoś z kolegów Ślązaków lub Zagłębiaków mi pomoże? Czy ktoś z Was zetknął się już z takim emblematem?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.