Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka-jaskółka,pytanie do Ślązaków!!!

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam!
W prawym górnym rogu zdjęcia jest odznaka w formie jaskółki, znalezisko z mojego urlopowego pobytu w Beskidzie Śląskim (okolice Cieszyna). Początkowo myślałem, że to zwykła broszka lub emblemat myśliwski, ale dotarłem do informacji, że na Górnym Śląsku i Ziemi Cieszyńskiej działało od roku 1920 Towarzystwo Wycieczkowe Jaskółka", prowadzące poza działalnością turystyczną akcje oświatowo - patriotyczne, krzewiące polskość nas tamtych terenach. Członkowie Jaskółki" byli jednolicie umundurowani i mieli jednakowe odznaki. Niestety, nie mogę dotrzeć do informacji na temat ich odznak ani mundurów, żeby potwierdzić swoje znalezisko. Może ktoś z kolegów Ślązaków lub Zagłębiaków mi pomoże? Czy ktoś z Was zetknął się już z takim emblematem?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie - czy ktos z kolegów potrafi wyostrzyć zdjęcie z tej strony tak, aby można było sprawdzić, co mają przypięte na czapkach widoczni tam młodzieńcy?
link: http://www.emyslowice.prv.pl/index&6&3&7.htm

Napisano

Witam!
W prawym górnym rogu zdjęcia jest odznaka w formie jaskółki, znalezisko z mojego urlopowego pobytu w Beskidzie Śląskim (okolice Cieszyna). Początkowo myślałem, że to zwykła broszka lub emblemat myśliwski, ale dotarłem do informacji, że na Górnym Śląsku i Ziemi Cieszyńskiej działało od roku 1920 Towarzystwo Wycieczkowe Jaskółka", prowadzące poza działalnością turystyczną akcje oświatowo - patriotyczne, krzewiące polskość nas tamtych terenach. Członkowie Jaskółki" byli jednolicie umundurowani i mieli jednakowe odznaki. Niestety, nie mogę dotrzeć do informacji na temat ich odznak ani mundurów, żeby potwierdzić swoje znalezisko. Może ktoś z kolegów Ślązaków lub Zagłębiaków mi pomoże? Czy ktoś z Was zetknął się już z takim emblematem?

Napisano
Dla rozjasnienia sprawy, może teraz będzie łatwiej:

Szczególną rolę w upowszechnianiu polskiej kultury, sztuki i historii odegrał wówczas na
Górnym Śląsku Związek Towarzystw Wycieczkowych „Jaskółka”, założony 8 sierpnia 1920
r. Organizacja ta miała pozyskać polską młodzież, zrzeszoną dotychczas w niemieckich
towarzystwach krajoznawczych. Przy okazji wycieczek i rajdów do Polski, marszów i zlotów
Związek Towarzystw Wycieczkowych „Jaskółka” propagował polską kulturę i sztukę. W
związku prowadzono także działalność kulturalno-oświatową, uprawiano amatorską
działalność śpiewaczą i teatralną. W przededniu plebiscytu związek liczył ok. 2000 członków,
jego prezesem był Zbigniew Wagnerowski, pełniący równocześnie funkcję kierownika działu
IV „Jaskółka” w Wydziale Wychowania Fizycznego Polskiego Komisariatu Plebiscytowego,
a siedzibą związku – podobnie jak polskiego komisariatu Plebiscytowego – był Bytom. W
poszczególnych towarzystwach noszono JEDNOLITE ODZNAKI i czapki. Związek publikował
informacje o swoich imprezach początkowo na łamach tygodnika „Sportowiec”, później we
własnym organie „Jaskółka”.54
Wycieczki Towarzystwa, zwłaszcza do Warszawy, odegrały dużą rolę w kształtowaniu
patriotycznych postaw młodzieży. W sprawozdaniu Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego
za rok 1920 wspomniane jest, że „z gospody [PTK] korzystali również uczestnicy wycieczek
plebiscytowych organizowanych przez Komitety Plebiscytowe zwłaszcza Śląski i Spisko-
Orawski”.55 Wielką manifestacją turystyczną był zlot w Sosnowcu w grudniu 1920 r. z okazji
odsłonięcia pomnika Bohaterów I Powstania Śląskiego, w którym wzięło udział ok. 20 000
Górnoślązaków. Po plebiscycie Towarzystwo przestało istnieć.
Napisano
Tekst zaczerpniety z pracy Edwarda Wieczorka
DZIEJE KRAJOZNAWSTWA NA GÓRNYM ŚLĄSKU".

No właśnie, może ktoś ma jakieś materiały dotyczące umundurowania i odznak członków Jaskółki"? Dodam, że członkowie tego Towarzystwa ochraniali wspólnie z członkami Sokoła manifestacje podczas plebiscytu śląskiego przed bojówkarzami niemieckimi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie