neszna Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 Wszystkiego bym się spodziewał na środku pola ale takie coś?Jest jakiś znawca od państwa środka albo nie wiem od czego?Dzięki,pozdrawiam.
8total4 Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 a czy czasem wojska carskie nie walczyły na dalekim wschodzie? może przywlekły na nasze tereny ? określić datowanie i wtedy porównać.pozdrawiam!
neszna Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 Wścibski jesteś:)Okolica owszem trąci mocno caratem ale ja Total naprawdę nie wiem jak to ugryżć.Nowe nie jest a poza tym dla mnie to pierwszyzna taki fant.Mieź czy coś innego?
pokemon Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 Trafiają się chińczyki nawet z pierwszych wieków naszej ery, więc się nie dziwujcie :-)Ten egzemplarz wygląda na znacznie znacznie młodszy- cieniutki literki...bicie maszynowe?A skąd się biorą? Cóż...kupcy z dalekiego wschodu zapuszczali się bardzo daleko. W obie strony coś zahandlowali i z reguły nieźle na tym wychodzili. Że teren był małozaludniony, to i ryzyko napadu było niewielkie. trzeba było tylko zachować czujność i ewentualnie ratować się ucieczką :-)Do czego mogły służyć np. w Polsce? Te wielkości boratynek mogły trafić do wspólnego woreczka i je imitować. Inne? Może ozdoby? Może coś innego?Pozdrawiam :-)
kopijnik2 Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 niechętnie zabieram głos...prawą" stronę z foto oczyść... czytelność znaków słaba.w tej chwili wygląda na przełom XIX/XXw.i raczej Japonia - ale to tylko wrażenie...wyjaśnieniem byłby 1905 r.A w temacie dywagacji" import monet chińskich do XVI - XIXw. mocno wątpliwy. Szczególnie Casch".Podstawą handlu do średniowiecza było srebro.czyli denary...
pokemon Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 A czemu niechętnie? Wal śmiało :-)Podstawą handlu do średniowiecza było srebro...- i tak i nie. Trzebaby poszczególne przypadki dokładnie zbadać. Nie zakładałem od początku obrotu handlowego, a raczej przypadkowość. Natomiast stare chińczyki wychodzą miedziane co nie powinno dziwić, bo nawet potężne imperium rzymskie od panowania Septymiusza Sewera musiało zrezygnować z bicia srebrnych denarów...
kopijnik2 Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 Podstawą handlu do średniowiecza było srebro - w barbaricvm...co pewien czas pojawiają się - nawet autentyczne, znaleziska casch ale pozbawione kontekstu historycznego pozwalającego przypisać do epok przed XIX w.duża część tych importów związana jest z koloniami - np niemieckimi...brak srebra imperium romanum spowodował zahamowanie handlu z terenami przygranicznymibarbarzyńscy handlowcy odróżniali liche" denary i żądali dobrych"...
janushew Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Wszystkie znane mi monety chińskie są z dziurkami... ale przecież nie znam wszystkiego :)) pozdr j
pokemon Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 kopijnik miał rację- ta jest japońska. A czy japońskie, wietnamskie, koreańskie to i tak chińskie" :-)
neszna Posted August 13, 2007 Author Posted August 13, 2007 Przewertowałem wszystkie możliwe strony i nic aż mnie oczy bolą od tych krzaczków.No trudno.Niech leży i grzeje ławę jak Jerzy Dudek:)
kopijnik2 Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 zwiększ czytelność krzaczków i daj foto, może coś się da zrobić...
neszna Posted August 13, 2007 Author Posted August 13, 2007 Zapamiętam Kopijniku ale teraz raczej mam w głowie pakowanie i nerwowe ruchy bo ruszam pojutrze skoro świt do Bornego posłuchać ryku silników i poszperać po lasach.Myślę,że bez elektro się nie obędzie bo amoniak tylko zniszczy to wszystko.Pozdrawiam i przekaż pozdrowienia człowiekowi lasu czyli Acerowi.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.