Skocz do zawartości

Chiny?

neszna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wszystkiego bym się spodziewał na środku pola ale takie coś?Jest jakiś znawca od państwa środka albo nie wiem od czego?Dzięki,pozdrawiam.
Napisano
a czy czasem wojska carskie nie walczyły na dalekim wschodzie? może przywlekły na nasze tereny ? określić datowanie i wtedy porównać.
pozdrawiam!
Napisano
Wścibski jesteś:)Okolica owszem trąci mocno caratem ale ja Total naprawdę nie wiem jak to ugryżć.Nowe nie jest a poza tym dla mnie to pierwszyzna taki fant.Mieź czy coś innego?
Napisano
Trafiają się chińczyki nawet z pierwszych wieków naszej ery, więc się nie dziwujcie :-)
Ten egzemplarz wygląda na znacznie znacznie młodszy- cieniutki literki...bicie maszynowe?
A skąd się biorą? Cóż...kupcy z dalekiego wschodu zapuszczali się bardzo daleko. W obie strony coś zahandlowali i z reguły nieźle na tym wychodzili. Że teren był małozaludniony, to i ryzyko napadu było niewielkie. trzeba było tylko zachować czujność i ewentualnie ratować się ucieczką :-)
Do czego mogły służyć np. w Polsce? Te wielkości boratynek mogły trafić do wspólnego woreczka i je imitować. Inne? Może ozdoby? Może coś innego?
Pozdrawiam :-)
Napisano
niechętnie zabieram głos...
prawą" stronę z foto oczyść... czytelność znaków słaba.
w tej chwili wygląda na przełom XIX/XXw.
i raczej Japonia - ale to tylko wrażenie...
wyjaśnieniem byłby 1905 r.
A w temacie dywagacji" import monet chińskich do XVI - XIXw. mocno wątpliwy. Szczególnie Casch".
Podstawą handlu do średniowiecza było srebro.
czyli denary...
Napisano
A czemu niechętnie? Wal śmiało :-)
Podstawą handlu do średniowiecza było srebro...- i tak i nie. Trzebaby poszczególne przypadki dokładnie zbadać. Nie zakładałem od początku obrotu handlowego, a raczej przypadkowość. Natomiast stare chińczyki wychodzą miedziane co nie powinno dziwić, bo nawet potężne imperium rzymskie od panowania Septymiusza Sewera musiało zrezygnować z bicia srebrnych denarów...
Napisano
Podstawą handlu do średniowiecza było srebro - w barbaricvm...
co pewien czas pojawiają się - nawet autentyczne, znaleziska casch ale pozbawione kontekstu historycznego pozwalającego przypisać do epok przed XIX w.
duża część tych importów związana jest z koloniami - np niemieckimi...

brak srebra imperium romanum spowodował zahamowanie handlu z terenami przygranicznymi
barbarzyńscy handlowcy odróżniali liche" denary i żądali dobrych"...
Napisano
Przewertowałem wszystkie możliwe strony i nic aż mnie oczy bolą od tych krzaczków.No trudno.Niech leży i grzeje ławę jak Jerzy Dudek:)
Napisano
Zapamiętam Kopijniku ale teraz raczej mam w głowie pakowanie i nerwowe ruchy bo ruszam pojutrze skoro świt do Bornego posłuchać ryku silników i poszperać po lasach.Myślę,że bez elektro się nie obędzie bo amoniak tylko zniszczy to wszystko.Pozdrawiam i przekaż pozdrowienia człowiekowi lasu czyli Acerowi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie