Skocz do zawartości
  • 0

Klamra... orginał czy kopia?

FALKE-63

Pytanie

Napisano
Na allegro jest klamra SS lecz wydaje mi się że jest to kopia. Wnioskuję to po nicie od widełek, być może się mylę i proszę szanownych kolegów o wnioski w sprawie tej klamry.

http://www.allegro.pl/item223979394_klamra_kompletna.html

pozdrawiam

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Samo to, że fotka jest tylko awersu- troszkę śmierdzi.
Horst, podziel się wiedzą, jak Ty to robisz?
Gdzie jest ta różnica?
I jeszcze jedno pytanko- jak odróżnić alpakę od zwykłego stopu miedzi po długoletnim zaleganiu w glebie?
Pozdro.
Napisano
Ktoś, kto kupił pierwszą klamrę za 250zł jest sam sobie winny. Sprzedający nie zamieścił w opisie nieprawdziwych informacji, nie napisał, że to oryginał, więc pod kątem prawa wszystko jest OK.
Napisano
Zgadzam się z Tobą że, pod kątem prawa wszystko jest ok ale, czy nie uważasz że, jest to zwykłe naciąganie klienta na spory wydatek za niewiele wartą klamerkę. Dla mnie ta transakcja to jeden wielki KANT!

Pozdrawiam
Napisano
Hm... jeśli chodzi o klamry SS to występowały w alpace, ale nie w mosiądzu. Nie do końca jestem pewien jak alpaka zachowuje się w glebie. Niemniej jednak lepiej niż mosiądz, wnioskuję po posiadanych przeze mnie wykopanych alpakowych nakłądkach na klamry, które da się doczyścić do peirwotnego srebrnego połysku. mosiądzu już się nie da, bo przebarwia się na rózowo.

Monitoruje na bieżąco allegro i co do klamer 1ws zaobserwowałem na razie kilka incdydentalnych przypadków świadomego wystawienia celowo postarzonych kopii dobrej jakości. A konkretnie cztery :)

Klamerki to temat który lubię, więc go zgłębiam.
Najprostsza rada - oglądać oryginalne klamry oraz dostępne kopie i porównywać je. Można wtedy wychwycić różnice, często rażące. Nie trzeba nawet fachowej literatury.

Co do klamer ss to polecam jedną stronkę są tam b dobre fotki i sprzedane przedmioty sa przechowywane na serwerze, aż się prosi żeby porównywać. I pomarzyć...

http://www.bands-militaria.com/

niestety strona nie dziala moze awaria serwera niemniej podaję link, proszę wejść w zakłądkę listings>original militaria>germany>belts & buckles

Mam nadzieję że udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi na pytania. W razie czego chętnie odpowiem na następne :o)

Pozdrawiam!
Napisano
moim zdaniem kopie(nie wazne jaka klamra)nie powinny przekraczac 50 zł.a sprzedawanie podróbek za 200,300 lub wiecej złotych to jawne oszustwo i wykorzystanie niewiedzy kupujacego.kopie powinny słuzyc do rekonstrukcji a nie do nabierania ludzi ze cos jest orginalne a koło orginału wogole nie lezało.powinno to byc karane
Napisano
Czy któryś z szanownych kolegów powie mi czy to oryginał czy kopia??????????? http://www.allegro.pl/item226192039_klamra_ss_100_oryginal_a_u_k_c_j_a_dla_toitamto1.html
z góry dziękuje.
Napisano
Dla mnie to kopia ! a już sam opis znaleziona w spodniach hehehe- tak zardzewiała w spodniach i patynkę jakąś dziwną od razu dostała –i od wewnątrz jakoś sztanca dokładnie nie wybiła ale może się mylę :):)-pozdro
Napisano
Na allegro jest klamra SS lecz wydaje mi się że jest to kopia. Wnioskuję to po nicie od widełek, być może się mylę i proszę szanownych kolegów o wnioski w sprawie tej klamry.

http://www.allegro.pl/item223979394_klamra_kompletna.html

pozdrawiam
Napisano
Kopia klamry SS poszła za 250 zeta..... szok! Kupił ją chyba jakiś świerzak... chciałbym zobaczyć jego minę jak otrzyma przesyłkę... hi, hi, hi
Napisano
zajrzyjcie pod temat klamra RAD podróbka.jest tam link i klamra za 850 zl.tez podrobiona.Horst ja wypatrzył.osoby takie co to wystawiaja to powinny byc tępione na wszystkie mozliwe sposoby.takie jest moje zdanie
Napisano
Już wcześniej czytałem w temacie klamry RAD i w pełni zgadzam się z tobą że, ci co wystawiają na sprzedaż kopie za takie pieniądze powinni być napiętnowani i tępieni.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie