Gość Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Czesc Wam...OK. Przyznam ze slowo hitlerowcy" bylo moze zbyt ostre" i przesadzone. To jest jedyne slowo ktore chcialbym WYCOFAC!!! (Osobiscie nie rozumiem ludzi ktorzy zajmuja sie wylacznie rzeczami z III Rzeszy. Bron, !!odznaki!!,... itp. ). Co do reszty postow: to byly moje osobiste opinie. Nie ma tam ani klamstw ani jakis wielkich przekrecen. Nadal je popieram. A co do pseudonimow - kazdy tutaj pisze pod pseudonomem.Pozdrowienia.
Michall Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Skoro przyznałeś, że nie pasjonuje Cię broń, odznaki i inne historyczne znaleziska, to co robisz na tym forum???Jeśli jestes tu tylko po to, by zbluzgać parę przygodnych osób to idź na jakiegoś czata!Jaki z Ciebie pacyfista??? Pozdrawiam. Michałps.Gby wszyscy posiadacze broni(żołnierze itd.) poszli do więzienia jak proponujesz to kto Ciebie by bronił, iedna istoto"??? Wracaj do swoich klaserów!(nie ubliżając nikomu:)
Gość Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Szanowni Panowie,1. Aby prawo zmienic, trzeba dzialac legalnie - dlatego proponuje glosowanie na partie, ktorych programy wyraznie mowia o POWSZECHNYM dostepie do broni palnej. Inne kwestie tzn, czy bedziemy pracowac tyle a tyle godzin na 24 to juz wchodzimy w arene wiekszej polityki, ktora tutaj jest nam nie potrzebna. Ot checmy legalnie kolekcjonowac bron palna i tyle...2. PL nie bedzie w USA, lecz warto pomyslec o zlaczeniu sie z NAFTA... ale tu znowu polityka sie klania (to tak na marginesie tematu na forum Niemcy kopia"). Jedynie co zostaje, to podawac wlasnie przyklady legislacyjne z USA dla naszych ewentualnych parlamentarzystow...3. Nie rozumiem czemu Panowie odpowiadacie p.t. czlowiekowi nie zainteresowanemu naszymi tematami?Po prostu prosze je i ignorowac jakby ich nie bylo. OT zmeczy sie ujadaniem i ucichnie.4.Moze rzuce jeszcze raz prosbe do internetowego wydania odkrywcy.Czy mozna by prosic o sprawdzenie i opisanie jak sie ma kwestia kolekcjonowania broni palnej w EU, USA etc. Moze taki przewodnik dalby nam lepsze zrozumienie tematu? A tak pozastaje tylko po cichu zbierac i czekac na lepsze czasy (ktore pewnie nigdy nie nastapia).Serdecznie pozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Panowie!W czasie okupacji konspiracja również była zabroniona. I co z tego? Jeżeli nasze państwo ma w nosie postulaty częsci jego obywateli zresztą nie jedne to trudno. Ja zdania nie zmienię.
mac Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Podieram Gandalf de Grey. Jest takie prawo Murphiego Nigdy nie rozmawiaj z głupim bo ktoś może nie zauważyć różnicy ". To tylko cytat, nikogo nie chcę obrażać.
vonadamski Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Alez Gandalf nie ma tak ze ten Wiesiek Śliwka bedzie proponowal w swym programie legalizacje( w pewnym stopniu ) broni i nic wiecej. A zazwyczaj jak bedzie taki zapis w tym rpogramie to zazwyczaj gosc bedzie duzo zmienial i to nie zawsze na dobre. I to naprawde nie jest wielka polityka tylko wielka prawda. My szare kroliczki nic tu nie zdzialamy w ten sposob! Może troche inny sposób. Jest bardzo duzo exploratorow w Polsce których możnaby sprobowac zjednoczyc na czas petycji do rzadu i na czale z pismem O. mozew jeszcze jakimis ruszyc te sprawe. Moim zdaniem to jedyne wyjscie:(Z powazaniem vonadamski
Spyder Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Witam.Popieram kolegę vonadamskiego w jego pomyśle o petycji. Według mnie to jedyne wyjście z sytuacji.Przecież jest nas dużo, więc taka petycja podpisana wieloma nazwiskami nie powinna przejść bez echa. Nawet jeśli nie wywalczymy tym tego, o co nam chodzi, to szanowni panowie rządzący" będą musieli się wypowiedzieć na ten temat. I to publicznie. A jest to wśród nich temat bardzo niepopularny, więc będą ważyć każde wypowiedziane (napisane) słowo.Skoro padł taki pomysł, to musimy go przedyskutować. Na początek zapraszam do odpowiedzi na poniższe pytania.Kto jest za złożeniem takiej petycji?Kto zgodzi się ją podpisać własnym nazwiskiem?Z mojej strony mogę zapewnić, że ja się zgadzam to podpisać, tak jak podpisuję każdy swój post.Pozdrawiam.Paweł Spyder" Liszewski
Kubalo Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Petycja jest dobrą rzeczą , która da nagłośnienie sprawy . I jest to byc może jedyny sposób , którym udałoby się coś wywalczyć - przynajmniej żeby gliny się nie czepiały Jest jednak jedno ale . Właśnie nazwiska , w ten sposób będą mieli wszystkich . I co będzie jeżeli ktoś wpadnie na pomyśł stłumienia naszego wystąpienia . Wruci wtedy PRL , a wszyscy będą mieli najazd na chate . Jest to co prawda czarny scenariusz ale to też trzeba brać pod uwagę . Zresztą z drugiej strony CBŚ ma napewno dane większości z nas . Tak więc co nam szkodzi . Ja się mogę podpisać . Jeżeli chodzi o samą treść petycji to powinien ją przygotować prawnik zaznajomiony z tematem , a sama petycja powinna być udostępniona wszystkim zaintersowanym zeby wnieść ewentualne poprawki
Gość Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 proponuje na czas kcjii wywieść sprzet do lasu albo zaprzyjaźnionych ludzi. jestem za podpisaniem petycji Paweł Kubiczek - okejos
vonadamski Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Proponuje zalozyc nowy odrebny temat Petycja Explorerow"Z powazaniem vonadamski.
Gość Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 zgadzam sie w zupelnosci ... moze w koncu cos sie zmieni na lepsze .... jak sie nie bedzie nic robic, to stan rzeczy bedzie trwal dalej ...
Spyder Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 popieram pomysł nowego tematu.Paweł Spyder" Liszewski
maroh-d Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 Jestesmy eksplotarami z Nysy mamy pare znalezisk ,i mamy w dosc dobrym stanie ;mausera; -z 1908r.bez kolby.zarowno jak wszyscy odkrywcy nie bedziemy otwierac sie ,do konca z naszymi znaleziskami.wykrywacz mamy slaby,w porownaniu do dostempnych na rynku.Ale dajemy rade,mamy .tworzony ;Duet; z dwuch ,saperow!ale Ale to my wygramy konkurs Fotograficzny,iwygramy lepszy wykrywacz.mamy konkret zdjencie.Nasz Nyskie Forty mamy zbadane w 60.pro.ale wiele jeszxcze jest przed nami.Szukamy znajomych do wspulnyh poszukiwan.Mamy konkretne namiary.Aczkolwiek zbieramy zamowienia ,-na prace Rusznikarskie.Ps.Liczymy na uznanie,jeszcze mamy pare wontkow do opisania.Jestesmy pierwszy raz na stronie ale warto sie z nami skontaktowac.Mareo&H-D.
mike110 Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 Panowie, jak czytam niektóre posty to nie wiem czy śmiać się czy płakać. 20 sztuk pozwoleń na broń na cały Szczecin,noże o ostrzu tylko do 8cm, kolesie" z problemami za jeden magazynek AKMS...(wymieniłem największe fiołki" z forum) Rozumiem, że temat broni jest dla większości tabu ale już nie twóżmy legend! Potem takie pewne i sprawdzone" informacje są rozpowszechniane dalej w świat na zasadzie: a jeden mój kolega, to słyszał (widział, miał itp)..." Koledzy fachowcy" od amunicji i broni, może zdradzicie tajemnicę skąd czerpiecie swą tajemną wiedzę (piszę tylko do niektórych-żeby nie było niejasności)? Pseudofachowe porady typu weź se i spiłuj se..." narobią tylko problemów komuś, kto ich posłucha. W Polsce każda broń musi być zarejestrowana w Laboratorium Kryminalistycznym. A to oznacza, że trzeba iść z ną na Policję. Innej rady nie ma. Zgadzam się, że przepisy w tej kwestii są nieżyciowe ale z drugiej strony taka boń jest przerabiana i używana przez przestępców (niekoniecznie z tzw. gangów)! Tak jak ktoś już to podsumował: w Polsce jak narazie nie mam sensu kolekcjonować broni! Aby ją zalegalizować trzeba się sporo nabiegać i wydać parę złotych a i to często nie wychodzi...Nie chce mi się opisywać szczegółów prawnych więc jako nowy temat umieszczę Ustawę o broni i amunicji, aby każdy mógł sobie poczytać zamiast podniecać się bajeczkami mitycznych kolesi". Może już nie raz Ustawa była tu przedstawiana ale widzę, że i tak nie wszyscy ja widzieli na oczy. Pozdrawiam.
mike110 Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 Pozwolenie na broń ostrą krótką (nie kolekcjonerską) najszybciej otrzymują pracownicy ochrony, właściciele np. kantorów oraz inni przedsiębiorcy przewożący większą gotówkę, osoby , które potrafią udowodnić, że ich życie lub zdrowie jest realnie zagrożone ( groźby zgłoszone na Policję lub do Prokuratury, wielokrotne lub z wyrokiem skazującym), członkowie klubów i organizacji strzeleckich itp. Zaznaczam, że są to tylko przykłady. Wiadomo, że często jeden pozwolenie dostanie a drugi nie, pomimo tych samych argumentów. Generalnie jest to baaardzo mocne uproszczenie ale pomoże zorientować sie laikowi w temacie :) Nikt nie dostanie pozwolenia broń bo mieszka na niebezpiecznej dzielnicy". Bądźmy realistami. Ps. Kolego Gambit, myślę że wśród samych pracowników ochrony ze Szczecina będzie więcej niż 20 pozwoleń, zgodzisz się ze mną? :) A dodaj innych ludzi z wymienionych przeze mnie przykładów...
IRONRAT Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 Problemem naszego kraju nie jest ustawa, ale jej każdorazowo dowolna interpretacja przez urzędników. Ustawa dosyć precyzyjnie podaje istotne części broni i amunicji na które należy posiadać pozwolenie. Tak notabene łuska nie jest istotną częścią amunicji (wiercenie?).Przykładem panującego u nas bałaganu i samowoli jest to co się dzieje wokół broni czarnoprochowej.Oddzielna kwestią jest uzyskanie pozwolenia na broń. Jeśli nie jest się pracownikiem resortu mundurowego, ochrony, wymiaru sprawiedliwości, czy też znanym aktorem, to sprawy wyglądają tak jak wyglądają. Wydanie pozwolenia na posiadanie broni jest decyzją administracyjną. Były nieliczne przypadki zaskarżenia negatywnej decyzji policji do NSA. Ponieważ skarżący spełniał wymogi stawiane w ustawie nie było powodów prawnych do wydania decyzji odmownej i NSA stanął po stornie skarżącego.Wziąwszy pod uwagę stan państwa polskiego i zamiłowanie do napojów wyskokowych broń nas panie Boże przed powszechnym dostępem do broni. W Polsce brak jest po prostu czegoś takiego jak kultura posiadania broni.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.