ober_schutze Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 O wlasnie z ręczniczkiem mnie uprzedzono :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Dave:)A jak wpiszesz w google jeden napis ze strony Creoba który jest nad opisem przedmiotu i dodasz końcówke pl to znajdziesz adres do jego sklepu internetowego który niestety jeszcze do końca nie otworzył działalności:)pozdro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Dave:)A może Ty masz jakis namiar na naprawde ładną replike szelek skórzanych Wh bo tak pytam pytam i ciągle nic?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 I proszę watek się pozytywnie rozwiną bez puszenia się i nadymania, bez złosliwości itp. A jak załozyłem parę dni temu podobny watek to kolega Akagi go wykończył wklejając fotkę siebie jako marszałaka Goeringa... A miało byc dydaktycznie. Mam nadzieję że dzięki pomocy powaznych, doswiadczonych Kolegów będę mógł bez wstydu uczestniczyć w imprezach rekonstrukcyjnych.Acha Panowie jeszcze taka mała sugestia - wątek rekonstrukcyjne dziwadła byłby może i spełniał podobną rolę co ten gdyby nie agresywność i chęć ośmieszenia ludzi którzy niekiedy zaczynają i taki kubeł zimnej wody czasami potrafi zniechęcić. Przykład Kolegi Księstwo Cieszyńskie który wniskując z postów ma świadomośc niedociagnięć ale ataki na Niego nie były konstruktywne ale czasem wręcz niesmaczne. Mam takie wrażenie, że rekonstrukcyjne dziwadła same się wykruszają w momencie gdy trzeba podjąc decyzję o zakupie munduru czy kosztowniejszego wyposażenia,a Ci którzy są pasjonatami poprzez okres przejściowy przechodzą w co prawda bólach ale dążą do REKONTRUKCYJNEGO IDEAŁU.Przepraszam za wymądrzanie się, mam nadzieję że nikogo nie uraziłemPozdrawiam Dave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 oj chyba bede musiał zainwestować w orginały:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Wiesz u nas gośc w Mielcu przerabia czeskie szelki i robi od nowa tylną szelkę - skontaktuj się z nim przez Allegro - ma nick GRATISAD - może Ci podejdą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Dzięki Dave:)Zaraz zapytam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Wracam do kilku wczesniejszych postów Kolegow odnosnie rekonstrukcji WP i regulaminow. Musze powiedziec, ze i ja jestem zwolennikiem odtwarzania reguly, ale jakze czesto okazuje sie, iz to co zapisane w regulaminie jest bardzo trudne do masowego zaobserwowania na zdjeciach archowalnych - Zadajmy sobie pytanie czy regulaminowy, bo opisany w Tymczasowej instrukcji,,," z 1928 roku przeznaczonej dla piechoty sposb noszenia paska chlebaka pod naramiennikiem jest tak latwy do zaobserwowania? przejrzyjcie wasze zdjecia zolnierzy w pwlnym ekwipunku, ciekaw jestem ktory z waraintow noszneia paska przewazy? :-) Dalej - halsztuk vel szalik polowy - pominmy zdjecia z okresy pokoju a przypatrzmy sie zdjeciom prostych zolnierzy z roku 1939,z okresu wojny - i jakiwe wniski wyciagniemy z obserwacji? Sa to np elemnty, z ktorych ja odtwarzajac postac z okresu wojny z premedytacja rezygnuje gdyz poszukuje wizerunku prawdziwego, powszechnego.jesli potrzebowalbym wykonac rekonstrykcje regulaminu ubiorczego to jestem to w stanie wykonac, ale od pewnego czasu bardziej pociga mnie portretowanie postaci takich, jakie widuje sie na starych zdjeciach z tamtych czasow.prosze mnie nie zrozumiec zle, nie rozchorowalm sie i nie neguje nagle regulaminow - uczulam jednak na pewne latwe do zaobserowania a powszechne w owczesnym wosjku zjawiska ubiorcze niezgpdne z opisami zrodlowymi a jednak powszechne. Ot pasek i halsztuk :-)pozdrawiam,Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Co do wystawania halfsztuka. Regulamin regulaminem, ale kazdy kto biegał w tym wynalazku po polu wie, ze przy pierwszym sprincie i padnięciach sliniaczek i tak zawsze wyjdzie na szyje, chocby byłby spięty 3 zicherkami.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Z tym się nie zgodzę :)Jeszcze nigdy mi nie wyskoczył w akcji. Najważniejsze żeby Halsztuk był odpowiednio uszyty (nie prosty śliniak", tylko wszyty pod kątem), no i przypinam agrafką do koszuki z przodu :) - tak robiono też przed wojną, więc jak najbardziej kosher :-))Ja z własnej woli nigdy bym się go nie pozbył - mniej obciera szyje niż bluza mundurowa, a i sukno się wolniej zużywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrak Napisano 16 Sierpień 2007 Share Napisano 16 Sierpień 2007 A mnie zawsze wylazacy" halsztuk od zmyslow odprowadza. Nie dziala nic(przysięgam, w moim rejonie żadna broń ABC nie była używana). Ino plutonowego przekonac ;)No ale jak to życie pokazuje, regulamin swoją drogą a Kat swoją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 16 Sierpień 2007 Share Napisano 16 Sierpień 2007 Bo halsztuk należy umieć wiązać. Ja nie mam problemu z wyłażącym halsztukiem nawet jeżeli jest cały mokry od potu. Najważniejsze jest , aby odpowiednio ściśle go zawiązać na szyi, a śliniaczek podpiąć do koszuli agrafką lub guzikiem. A jak ktoś nie może sobie z nim poradzić to niech go przyszyje do kołnierza, a nie wygląda jak ranny w szyję.Vide p Małaszyński na reklamie Twierdzy szyfrów"- po prostu rozpacz, kto go ubierał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lurgal Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Witam!Muszę przyznać, że temat rozbawił mnie do łez. Choć nie zajmuje się rekonstrukcją historyczną i wszystkich tych, którzy się tym zajmują na swój sposób podziwiam to jednak te teksty o idealnie skrojonych mundurach, idealnym doborze barw oraz nienagannie dopasowanym rynsztunku budzą we mnie radość w najczystszej postaci. Co niektórzy Panowie odtwarzający warunki bojowe chyba zapominają, co to za „chaos” organizacyjny, i co oznacza brak sprzętu spowodowany utratą, kradzieżą, zużyciem, porzuceniem, różnymi producentami ( ojj szczególnie w czasie ostatniej wojny światowej było to widoczne choć i w naszej współczesnej armii czasu „pokoju” jest to widoczne…) No chyba, że chodzi tu o idealny świat z i idealnymi żołnierzami, którzy nawet srają regulaminowo. Myślę, że i tak szlachetnie jest dążyć do ideału, byle by po drodze czegoś ważnego nie przeoczyćczego sobie i wam życzę;]. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Częściowo zgodzę się z Tobą lurgal. Przykładem z ostatniej wojny dywizja SS Laibstandarte, która po przygodzie włoskiej miała chyba na stanie na raz kilkanaście wzorów umundurowania. Plus np. gremialne ignorowanie przez oficerów SS nakazu noszenia spodni zwykłych zamiast bryczesów...Ale z drugiej strony, jeżeli uznamy totalnie wolną amerykankę, nie będziemy pilnowac regulaminów, to gdzie będzie ta wartośc edukacyjna rekonstrukcji ?!?! W tym kontekście trzeba być moim zdaniem nieco 'świętszym od papieża', chociaż trzeba zachować zdrowy rozsądek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Nie ma o co sie spierac, bo efektu i tak nie bedzie.Oba podejscia sa sluszne, czyli:1)Rekonstrukcja wg regulaminu i rekonstrukcja reguly, a nie wyjatku2)Rekonstrukcja idywidualnej postaci, bazujaca na zdjeciu grupy,lub jednostkiOba podejscia sa sluszne (choc oczywiscie przedstawiciele powyzszych tendencji nigdy sie z tym nie zgodza)W koncu jest to spor oto co jest prawda, czy mozemy generalizowac na podstawie jednego zdjecia, czy tez musimy miec duza grupe i dane z takowej (tutaj mamy dane bazuja na regulaminach, bo wg idealu grupa powinna byc jednolita, tak jak regulamin stanowi).Mamy wiec, w duzym uproszczeniu, klasyczny spor pozytiwizm (dazenie do prawdy jedynej i absolutnej), kontra post-pozytywizm (studium jednostki wystarczy, wrecz wiele prawd moze koegzystowac).Pozytywista stwierdzi ze na podstwie jednego (czy kilku)zdjec nie da sie okreslic prawdy, zas regulami to sa jedyne solidne dane, wszystko inne jest tylko odchyleniem. Post-pozytywista ze jak najbardziej pojedynczy przypadek wystarczy, bo chodzi o to konkretne zdjecie, konkretnej osoby (wrecz znanej z imienia, nazwiska, stopnia), przedstawionej w konkretnym kontekscie historycznym.Podejscie pozytywistyczne jest typowe dla USA, co tez widac i w rekonstrukcji. Widac ze podzial zarysowuje sie tez i wsrod grup w Polsce.Dyskusja takowa w nauce trwa juz latami, a konca nie widac....wiec nie oczekiwal bym tez i zgody odnosnie rekonstrukcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.