Skocz do zawartości

Cetralne Archiwum Wojskowe

Szaman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszyskich
Pragne sie dostac do CAW lecz nie wiem jak tam sie zabardzo dostac cel akta 26pp z 1939r
Prosze pomuzcie
z góry dziekuje
Szaman
Napisano
Łatwo nie jest - trzeba złożyć umotywowane podanie, najlepiej, jesli podpisane dodatkowo przez promotora, instytucję, itp. z podaniem zakresu planowanych badań. Zezwolenie dostaje się na rok kalendarzowy, więc jeśli chcesz się zabrać za to teraz, to proś od razu na rok 2004.

Po uzyskaniu zezwolenia rzucają Ci pod nogi kolejne kłody - rewersy realizowane są do 12:30, więc jeśli możesz odwiedzać CAW tylko po południu, to musisz je składać z odpowiednim wyprzedzeniem. Rewersy wypisuje się przy pomocy inwentarzy, udostępnianych na miejscu. Z kolei, jesli nie zarezerwujesz sobie zawczasu miejsca przy stole, to nie wiadomo, czy je dostaniesz. A poza tym, jeśli jesteś spoza Warszawy, to dodatkową atrakcją jest to, że w ciągu jednego dnia możesz przejrzeć tylko 5 teczek.

A gdy już opublikujesz coś opartego na archiwaliach z CAW-u, to masz obowiązek dostarczyć im jeden egzemplarz. Jeden mój znajomy nie oddawał, informacje dotarły gdzie trzeba i teraz ma wilczy bilet.

Ale warto się nie zrażać - mimo traktowania petenta jak dopust boży, CAW pozostaje skarbnicą wiedzy wszelakiej :-)
Napisano
a ja mam takie pytanie. czy idzie ustalić nazwisko zołnierza po przykładowo numerze hełmu??? z tego co mi wiadomo każdy z nich dostawał umundurowanie i został wpisany do jakies tam księgi. przykładowo mam kilka hełmów niemiecich i chciałbym ustralić personalia pierwszego właściciela czy cos takiego jest wogle możliwe???
czekam na jakieś sugestie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie