Skocz do zawartości
  • 0

Medal żydowski - prośba o odczytanie

yasioo

Pytanie

Napisano

Witam,
Zwracam się z prośbą o odczytanie tego medalu i identyfikację z czym on jest związany. Ja nie znam idisz a wiem że na forum są osoby zdolne przeczytać w tym języku. średnica medalu to 2,8 centymetra.
yasiooxx@wp.pl

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem posiadaczem identycznego przedmiotu,w Zydowskim Instytucie Historycznym zidentyfikowano mi go jako medalik poświęcony pamięci litewskiego rabina Icchaka Elchanana Spektora.Na awersie popiersie I.E.Spektora,wokół napis w jęz. hebrajskim ˝Rabbi gaon Icchak Elchanan Spektor˝.Na rewersie ohel(pomnik nagrobny) I.E.Spektora i u góry w półkolu napis˝Wyobrażenie grobu rabbiego gaona Icchaka Elchanana Spektora urodzonego 577˝,w dole poziomo c.d. napisu ˝Zmarł w dniu 21 adar 656˝.Daty podane są w kalendarzu żydowskim 577 to 1817 a rok śmierci 656 to 1896.Medalik został więc wykonany po 1896 roku.
Napisano
Abcd,w jaki sposób załatwiłeś identyfikację w ŻIH-u ? ..tylko nie mów że osobiście.. Pisałeś maila ? Daj namiary ! Coś to kosztowało ? Mam coś do id,a chyba nie ma po co wyskakiwać z tym na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie