Skocz do zawartości

Lee-enfield

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta broń nie była wykorzystywana w czasie I woj. przez Polaków ani raczej nie było jej na ziemiach polskich. Szukałem ale nie znalazłem żadnej POLSKIEJ jednostki która używała tej broni. Ew. jakiś oddział inne narodowości mógł jej używać w co jednak wątpię ponieważ najczęściej używane były:

kb Werndl (wz 1867/77 i wz 1873/77)
kbk Werndl (wz 1873)
kb Mannlicher (wz 90 i wz 95)
kbk Mannlicher (wz 90 i wz 95)

pistolety
Steyr wz 12
Mannlicher wz 1894 i wz 1900
rewolwer Nagan wz 1895

nie przeczę że nie mogły się takie karabiny znaleźć na ziemiach Polskich :)
Napisano
W okresie I wojny to najwyzej tylowe jednostki niemieckie, lub tez bron zdobyta przez Niemcow byla gromadzona w magazynach.

Karabiny brytyjskie trafily licznie do Polski w czasie wojny 1920, przetrwaly do poznych lat 30-tych (o ile pamietam w KOP), nie wykluczone ze i mogly byc uzyte i w 1939 roku.

Jest na ten temat watek w dziale WP 1939.
Napisano
Obecnie to taką broń sprowadza się do naz z Indi :) Strzelałem z Enfielda z 1907r, pomimo lat i stnu bynajmniej nie magazynowego zaskakująco celny. Bardzo ładny karabin w pełnym drewnie, niestety amunicja u nas nietypowa i droga.
Wojtek

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 13:09 03-08-2007
Napisano
Błękitna Armia gen. Hallera miała na uzbrojeniu 7,7 mm Kb Enfield wz.1914.
http://www.konflikty.pl/artykul-poznanowozytnosc-603.html
Napisano
Błękitna Armia gen. Hallera miała na uzbrojeniu 7,7 mm Kb Enfield wz.1914."

Lecz Pattern 14, to nie TEN Lee-Enfield, czyli No.1 Mk.III, tylko zupełnie inna broń, oparta na rozwiazaniach mauserowskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie