bjar_1 Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 A tu zaskroniec, ostatnio na spacerku - maleństwo ok. 12 cm długości...
acer Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Ile ja się kiedyś nawyciągałem zaskrońców grabiami ze studzienek na Szkółce Leśnej, nic tylko sobie upodobały w studzienkach zimować - ale nigdy by już nie wyszły.Drugie ulubione miejsce to basen wody - do nagrzewania słonecznego przed deszczowaniem kwater- uwielbiają się wygrzewać na betonie ponad wodą i od czasu do czasu popływać w wodzie....
Kowal7 Napisano 9 Sierpień 2007 Napisano 9 Sierpień 2007 Ta żmijka" na zdjęciu wygląda niewinnie, ale miała dobre 80cm długości...i szczerze mówiąc wolałbym więcej takich okazów nie spotykać...Pozdrawiam!
8total4 Napisano 9 Sierpień 2007 Napisano 9 Sierpień 2007 żmije zyzgakowate najczęściej widywałem na wydmach niedaleko Łeby, grzybobrania nie były aż tak bardzo uciążliwe mimo dość dużej liczby tych gadów na wybrzeżu. Nie wiem czy obiło się wam o uszy natomiast kilka zdań na temat tatrzańskich żmij, które podczas deszczów stały się bardzo agresywne, i wtedy między żmiją a nami, nie wystarczyłaby cewka. Cóż można doradzić - ostrożność, dobre skórzane obuwie z wysoką cholewką i wiedzę gdzie mniej więcej można napotkać żmije zyzgakowatą.a u Nas na jurze można wymienić na palcach miejsca występowania żmij, więcej jest padalców które lubią postraszyć niedoświadczonych wędrowców.pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.