sten Napisano 26 Lipiec 2007 Autor Napisano 26 Lipiec 2007 Panowie moja Zona cos takiego mi przytaszczyla,czy jest to orginal czy SF???Pozdro
sten Napisano 26 Lipiec 2007 Autor Napisano 26 Lipiec 2007 Panowie moja Zona cos takiego mi przytaszczyla,czy jest to orginal czy SF???Pozdro
kokesh Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Będą widoczne;najlepiej widać to na srebrnych kopiejkach często przez nas znajdowanych ,ale taka moneta musi leżeć wiele lat na uprawnym polu .Jest to zjawisko przez wielu z nas znane i świadczące w pewnym stopniu o autentyczności obiektu , dlatego wykorzystywane przy fałszerstwach.Odznaka w wersji szufladowej budziła by zapewne więcej podejrzeń , a wykopek jest zawsze bardziej wiarygodny .Pozdro...
kokesh Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Nie jestem wysokiej klasy specjalistą więc moje rozważania będą typowo teoretyczne.Wygląda że ta odznaka była pozyskana z ziemi ,świadczą o tym purchle na srebrze ,lecz zastanawia bardzo mały stopień korozji metalu który jest pod srebrem , a powinien on skorodować bardziej niż szlachetne srebro ,chyba że te uszkodzenia powstały po wyjęciu z ziemi w trakcie czyszczenia.Tylko kto czyści pilnikiem odznakę która tego nie wymaga .Wątpliwość moją budzi również sposób lutowania uchwytu szpilki strasznie dużo tej cyny .Purchle takie można zrobić mini palnikiem dostępnym w każdym markecie za 7-em zł.Z tond ta kombinacja z cyną , po prostu na skutek temperatury uchwyt się odkleił i trzeba było go ponownie przylutować ,a cyna rozlała się po srebrze .Moim zdaniem trzeba się zastanowić czy nie jest to dobrze podrasowany fals z drugiej ręki .Pozdro...
sten Napisano 28 Lipiec 2007 Autor Napisano 28 Lipiec 2007 Dzieki wam, dostalem ja za darmo, wiec zadnych strat nima.@Bjarano dobra,toleroje me hobby no i od czasu do czasu cosik u swej rodziny dla mnie wytarga.pozdro
abcd Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Wygląda na oryginał z wtórnie dolutowanym(niechlujnie zresztą)zaczepem szpilki.Ale też jestem amatorem w tym temacie,poczekajmy na zdanie jakiegoś profesjonalisty.
Pytanie
sten
Panowie moja Zona cos takiego mi przytaszczyla,czy jest to orginal czy SF???
Pozdro
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.