Skocz do zawartości
  • 0

Za rany(srebna),ale czy orginal???

sten

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Będą widoczne;najlepiej widać to na srebrnych kopiejkach często przez nas znajdowanych ,ale taka moneta musi leżeć wiele lat na uprawnym polu .Jest to zjawisko przez wielu z nas znane i świadczące w pewnym stopniu o autentyczności obiektu , dlatego wykorzystywane przy fałszerstwach.Odznaka w wersji szufladowej budziła by zapewne więcej podejrzeń , a wykopek jest zawsze bardziej wiarygodny .Pozdro...
Napisano
Nie jestem wysokiej klasy specjalistą więc moje rozważania będą typowo teoretyczne.Wygląda że ta odznaka była pozyskana z ziemi ,świadczą o tym purchle na srebrze ,lecz zastanawia bardzo mały stopień korozji metalu który jest pod srebrem , a powinien on skorodować bardziej niż szlachetne srebro ,chyba że te uszkodzenia powstały po wyjęciu z ziemi w trakcie czyszczenia.Tylko kto czyści pilnikiem odznakę która tego nie wymaga .Wątpliwość moją budzi również sposób lutowania uchwytu szpilki strasznie dużo tej cyny .Purchle takie można zrobić mini palnikiem dostępnym w każdym markecie za 7-em zł.Z tond ta kombinacja z cyną , po prostu na skutek temperatury uchwyt się odkleił i trzeba było go ponownie przylutować ,a cyna rozlała się po srebrze .Moim zdaniem trzeba się zastanowić czy nie jest to dobrze podrasowany fals z drugiej ręki .Pozdro...
Napisano
Dzieki wam,
dostalem ja za darmo, wiec zadnych strat nima.

@Bjar

ano dobra,toleroje me hobby no i od czasu do czasu cosik u swej rodziny dla mnie wytarga.

pozdro
Napisano
Wygląda na oryginał z wtórnie dolutowanym(niechlujnie zresztą)zaczepem szpilki.Ale też jestem amatorem w tym temacie,poczekajmy na zdanie jakiegoś profesjonalisty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie