Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja sztucera / karabinu / zaległa fotka

andrzej.k

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
stryszek... w zaprzyjaźnionej i przeznaczonej do rozbiórki obórce na Warmii. obłowili sie robotnicy... ale pare fantów udało sie złapać...
Napisano
dzieki SP 17 - wpisałem w Google chassepot grass" i przeglądnąłem pona 1000 fotek - wszystkie karabiny mialy charakterystyczne zakończenie zamka - zupełnie inne niz ten mój... ale moze nie trafiłem na to co trzeba. nadal najbliższe wyglądem są fotki które znalazłem pod chasłem dreyse"
ale będę szukał nadal. pozdrawiam
Napisano

witam
wszystko wskazuje na to że... Jacenty - miałeś rację ! oryginał jest naprawde super - czeka mnie masa pracy ( ale jaka frajda ) gratuluje wiedzy, dzięki, pozdrawiam Andrzej

Napisano
Niestety ale zmartwię Cię andrzej.k To coś nie jest Chassepotem wz. 1866. Wz 1866 ma zupełnie inną komorę zamkową. Może to coś póżniejszego np. Chassepot/ Grass. Ten ostatni przerabiał wz 1866(metalowa łuska)dodając swoje nazwisko. Ale czy to na fotce jest tym produktem tego nie wiem, napewno nie wz.1866.
Napisano
Nie dodałem - Dreyse miał kaliber 15,4 mm, o wersji myśliwskiej nie słyszałem co nie oznacza że nie było takiej, lub o zmniejszonym kalibrze.
Napisano
Akurat posiadam fotki komory i całego Ch. wz 1866, więc jesli to miałoby cię całkowicie upewnić to mogę wrzucić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie