pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Betonowy obiekt w lesie w okolicy nad Włocławka. Położony na pagórku nad Wisłą. Co to może być. Początkowo pomyślałem, że to bunkier ale chyba jednak nie.
pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Betonowy obiekt w lesie w okolicy nad Włocławka. Położony na pagórku nad Wisłą. Co to może być. Początkowo pomyślałem, że to bunkier ale chyba jednak nie.
pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Patrząc na ten otwór z zewnątrz myślałem, że to strzelnica ale od wewnątrz wygląda jak zasypane wejście?
pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Ogólne zdjęcie obiektu. W pobliżu żadnych okopów, śladów innych budowli.
wojteksg Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Przy pierwszym zdjęciu pomyślałem że to jakaś studzienka od stawu:)Lubie takie tematy.
pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Studzienka - odpada ;) Teren jest wybitnie piaszczysty, no i obiekt jak pisałem położony jest na pagórku na dość wysokim brzegu Wisły. Dookoła las ale drzewa nie starsze niż 50 -letnie. Na ostatnim zdjęciu w lewym, dolnym rogu widać zarys otworu, który sfotografowałem od wewnątrz. Może to było wejście a okrągły otwór w stropie w projekcie miała nakrywać jakaś kopuła?
pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Oczywiście, wystarczyło hasło obruk" google i jest odpowiedź. To oczywiście bunkier Regelbau 58c". Mam jeszcze dodatkowe pytanie: Czy możliwe jest wybudowanie jednego obruka" czy też w pobliżu należy szukać inne?
pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 A tak mój" tobruk powinien" wyglądać. Fotka ze strony:http://www.ioh.pl/maps.php?img=lubu&kat=MRU&pod=Inne%20fotkiNa tym terenie Niemcy pod koniec 1944 r. budowali umocnienia ale jednak przeważnie były to umocnienia polowe. Ten tobruk jest pierwszym jaki znalazłem. Walk tam żadnych nie było ale jeszcze tam połażę, może znajdę jeszcze coś ciekawego.
fotograf62 Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Ten bunkier nad wisłą pod włocławkiem wygląda na niedokończony. Może nie zdążyli wylać czaszy. Bo gdyby pierdykła bomba to by go rozpierdziuchowało bardziej.
Pytanie
pomsee
Betonowy obiekt w lesie w okolicy nad Włocławka. Położony na pagórku nad Wisłą. Co to może być. Początkowo pomyślałem, że to bunkier ale chyba jednak nie.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.