Skocz do zawartości

Polski sztandar w niemieckim katalogu

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

aukcyjnym.
W majowym katalogu domu aukcyjnego Auktionshaus
Andreas Thies znalazłem sztandar Związku Strzeleckiego

Napisano
No to go odbijamy dobrze że sprzedali nam te Leopardy to to jest czym jechać no i części zapasowe będą na miejscu.A tak poważnie to czeka nas zbiórka narodowa he he he.
Napisano
Czyli pójść z bagnetami na dom aukcyjny dom aukcyjny ? :)

Na poważnie - nikt nam nic od tak nie zwróci - Nam się serce kraje, ale raczej na nasze władze, muzealnictwo nie ma co liczyć - prędzej jakiś kolekcjoner.

Ale 18 000 tys eur, to raczej ktoś z Zachodu to weźmie...
Napisano
Fascynacja? Raczej ignorancja. W opisie obiektu piszą:
Regimentsfahne der polnischen Legion im 1. Weltkrieg. - sztandar pułkowy polskiego legionu z I wojny światowej.
Bajko ty moja" zwykł mawiać skrzat Dzięcielinek...
Napisano
Już Ci tłumaczyłem a.korbaczewski Niemcy w czasie II wojny zbierali wszystko co polskie: dzieła sztuki (specjalista H. Goering,) wszelkiego rodzaju dobra do ich przemysłu, inwentarz gospodarczy, zlote zęby pomordowanych, włosy, tłuszcz, i inne rzeczy których nie wyliczę.
Napisano
Zgadza się oni fascynują się polskimi fantami tylko dla Eurasów, a nie jak u nas co niektórzy (dobrze że niewielu) z samej fascynacji do uebermenschów. Niemcy nic nie wiedzą o historii najnowszej u nich jest to raczej temat tabu.
Napisano
Kilka lat temy będąc w Wiśle poszedłem w poniedziałkowy ranek do baru. W barze nieogolony, pierwszy raz widziany mężczyzna, zmierzył mnie wzrokiem, po czym udał się do barmanki i nabył butelkę wódki czystej i zmrożonej, po czym usiadł przy moim stoliku, postawił kieliszki, odkręcił, nalał... Nie będę referował rozmowy, ale w okolicach połowy połówki zapytał mnie co sądzisz o Medo-Persach?" Odpowiedziałem...
Napisano
Nie będzie suspensu... bo to tylko małe przypomnienie, że ludzie, których byś o to nie podejrzewał, potrafią zaskoczyć cię wiedzą na absolutnie przedziwne tematy.
Napisano
Piękny kawałek historii, ciekawe jak to się ma do umów polsko niemieckich dotyczących zwrotu mienia? Może ten, kto wystawił sztandar był niezorientowany. Albo, co gorsza sztandar przyjechał do Niemiec w ciągu ostatnich paru lat. Aż strach pomyśleć, co będzie się działo, gdy zniesione zostaną kontrole graniczne…

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie