Louis Napisano 2 Lipiec 2007 Autor Napisano 2 Lipiec 2007 Witam,bardzo proszę o identyfikację. Długość z pochwą 95cm. Wyszła kompletna, ale niestety w kiepskim stanie. Sam nie wiem od czego zacząć czyszczenie. Pozdrawiam
janushew Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Witam! wygląda na pałasz pruski.. czy rękojeść w kształcie orła pruskiego? z jakim monogramem?. Doradzam wlewać naftę do pochwy, odkręcić rękojeść ( kapturek rękojeści odkręcany) pozdr j
janushew Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 zazwyczaj orzełek jest z mosiądzu, uchylny na zawiasie,tu stalowy? pozdr j
Louis Napisano 2 Lipiec 2007 Autor Napisano 2 Lipiec 2007 Witam, rękojeść w kształcie orła, monogram to jakaś litera w koronie, a pod nią rzymska dwójka.
pomsee Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Tak Twoja szabla wygladała w czasach swietnosci. Dodac trzeba, ze jest to paradna oficera piechoty.
pomsee Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Jest to wzór 1889 a monogram na rękojeści to WIIR czyli Wilhelm II Król - oczywiście król Prus.
Louis Napisano 2 Lipiec 2007 Autor Napisano 2 Lipiec 2007 Bardzo dziękuję za pomoc. Jednak do końca nie pasuje mi kształt rękojeści. Motyw orła jest inaczej umiejscowiony. Może to po prostu inna odmiana tej szabli. Raz jeszcze dziękuję.
Pytanie
Louis
Witam,
bardzo proszę o identyfikację. Długość z pochwą 95cm. Wyszła kompletna, ale niestety w kiepskim stanie. Sam nie wiem od czego zacząć czyszczenie. Pozdrawiam
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.