Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o pomoc w identyfikacji

butchcassiddy

Pytanie

Napisano
Znalazłem niedawno pewien przedmiot. Niestety nie posiadam chwilowo możliwości zamieszczenia jego zdjęć. Może z opisu ktoś coś wywnioskuje. Jest to okrągły miedziany medal o średnicy 34mm. Z tyłu znajduje się napis który zidentyfikowałem jako nazwę wytwórni: BREHMER MARNEUKIRHEN, napisany normalną, wypukłą czcionką (tzn, że napis wystaje" z przedmiotu i nie jest to gotyk). Tył jest poza tym płaski, bez mocowań czy śladów po nich (przynajmniej ja ich nie dostrzegam). Jedynie na środku znajduje się wgłębienie o średnicy ok. 20. Z przodu dookoła przedmiotu znajduje się napis (pisany gotykiem i jakby wyryty" w powierzchni). Jedna litera jest uszkodzona a jednej nie mogłem odczytać z powodu nieznajomości tego typu pisma, więc w ich miejsce wstawiłem odpowiedni znak. Napis brzmi: Deut?her ?uthertag +10November1933+. W środku, na wypukłości znajduje się motyw roślinny o srednicy ok.27mm , jakby kwiat o pięciu płatkach a w jego środku serce z krzyżem. Krzyż jest nierównoramienny i ma charakter typowo religijny. Dookoła tej rośliny wystepuja jeszcze niewielkie literki T V I V, rozmieszczone nieregularnie i podzielone niewielkimi rombami. Może ktoś na podstawie tego opisu rozpozna ten przedmiot? Z góry dziękuję.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przydałoby się jednak foto. Może ktoś zna ten niemiecki medal i Ci tu zaraz od razu napisze albo da jakiś link.
Pewnie jest tam gałązka dębu? A data to nie 10 November(listopad)1938 ? Hitler ostro rządził i za Żydów się brał...
Napisano

Witam
Może napis na medalu to Deutscher Luthertag"
i o ten medal chodzi ?

http://s206094890.online.de/shop/catalog/images/Orden69f.jpg

Napisano

Medal pamiątkowy , z okazji 450 rocznicy
urodzin Marcina Lutra...
Dzień zapewne bardzo chucznie obchodzony ... ale
tylko w Niemczech...to - faktycznie - Dzień Marcina Lutra ... :)

Medal - niestety raczej nic wyjątkowego...
Na eBay`u" do kupienia za kilka euro.. :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie