Skocz do zawartości

koszula pod mundur WH

Rekomendowane odpowiedzi

witam:) mam do Was pytanie:)
Którą z koszul dostępnych na polski rynku można śmiało założyć do rekonstrukcji? na allegro są szwajcarskie i szwedzkie a i jedną spotkałem u Pana F. z Poznania.
Co polecacie:)
pozdrawiam:)

Biała koszula ze stójką na wczesny okres. Na późniejszy szara, z kołnierzem. Szwajcarska lub szwedzka rozpinana do połowy to tani ersatz, ale kiepski ersatz.

Oryginalne torebki sa drogie i trudno dostępne, używanie ich do rekonstrukcji to nieporozumienie.

acer - to sie tylko tak wydaje : ) Sukienny mundur wymaga w lato kaleson i koszuli, to znaczy ja mam tak w głowie poukładane bo niewiele cieplej jest ale za to jaki komfort - nawet w upale nie czuje sie tak tego sukna. Natomiast sukno na gołą klate = drapanie, dyskomfort i niezdrowe obtarcia, a komplet lekkiej i przewiewnej bawełnianej bielizny 'ratuje sytuacje'

Jeśli o koszule idzie, my jako grupa stosujemy typowe białe, bawełniane koszule wzorowane na pruskich I-wszo wojennych a do nich jako dodatek podkołnierzyk dopinany do kurtki.

przykładowo tutaj: http://img77.imageshack.us/my.php?image=pikniklotniczy066dr8.jpg

trzech członków naszej grupy w takich właśnie koszulach buduje diorame w piątek na pikniku lotniczym w Krakowie.

Jasne że lepiej, z tym że te kurtałki szyte były prywatnie, przed podoficerów raczej i nie mam pewności i udokumentowanego ich użycia w roku 39, akurat foto plutonowego piechoty które pokazałeś bardzo lubie, jednak odznaka za zniszczenie czołgu na rękawie sugeruje rok 42 bo w tym roku (jak mnie pamięć nie myli 9 marca 1942 roku) je wprowadzono. Kiedyś przeczytałem że takie mundury zaczęły się pojawiać w roku 41 ale źródło było byle jakie więc nie traktuje tego jako prawdy absolutnej. Jednakże to rozwiązanie przypasowało by dowódcy drużyny np a cała drużyna czyli 90% lub wiecej stanu osobowego grupy dalej musi sie kisic w suknie ; )

Co do armatki to należała do kolegów którzy odtwarzali formacje do której pasowała żeby nie było : )

to nie armatka... :)

To świetna broń była !

W lecie 1941 potrafiła przestrzelić na wylot praktycznie wszystkie typy niemieckich czołgów - chciałbym kiedyś mieć takiego zis-a jako ozdobę na podwórku....

A jeszcze co potrafiła amunicją podkalibrową...

Nawet Tigrowi można było się postawić :)

Ciekawe dlaczego tak późno wprowadzono takie letnie kurteczki m-36 - precież w 1942 wchodziły już bluzy drelichowe.

Mnie ogólnie bardzo kręci letni m36, gdybym miał materiał, dość czasu, literatury itp to dałbym krawcowi moje m36 sukienne do skopiowania i kombinował coś takiego (nawet na różne pokazy statyczne, pikniki czy ćwiczenia) ale najbardziej doskwiera brak materiału takiego i trudność ze zdobyciem dobrych fot org sztuk ; /

Irade – wszystko zależy do czego ;)

W naszej grupie po drobnych przeróbkach wprowadziliśmy ją na wyposażenie wszystkich, ale odtwarzamy jednostkę Wehrmachtu z końca wojny i krój naszych mundurów wymaga właśnie szarych koszul z kołnierzykiem :)

Pozdrawiam
Hindus

no nie do września 39:)
jako ze staram sie odtworzyć wygląd celowniczego Mg 42 to szukam czegoś na lata 42-45 a niechce zakupić czegoś co by mnie kwalifikowało do działu Rekonstrukcyjne dziwadła;)
pozdrawiam:)

W takim razie według mnie to najłatwiej dostępne, a jednocześnie w miarę poprawne rozwiązanie dla Ciebie. Tak jak napisał Horst taniej wyszło by zakupienie koszuli z demobilu szwedzkiego lub szwajcarskiego, ale to niewarty zainteresowania półśrodek jeżeli podchodzimy do sprawy poważnie.

Pozdrawiam
Hindus

Nie podoba mi się koszula z MH, jest za krótka... jak nie chcesz wywalać cięzkiej kasy na koszulę, jako tymczasowe rozwiązanie kup dwie szwajcarskie (musza być wczesne z dobrego bawełnianego materiału) i z drugiej zrób kieszenie. A jak znajdziesz coś lepszego to tą przeróbke zawsze możesz sprzedać na allegro :)

• 9 months later...
Waffenrock był zapinany pod szyję ;)
Nie wiem czy moje dywagacje do końca odpowiedzą na Twoje pytanie Kolego Księstwo Cieszyńskie.
Przede wszystkim krawat powszechnie stosowny był tradycyjnie do munduru polowego w pododdziałach, w których wykorzystywano umundurowanie jednostek pancernych / artylerii szturmowej (Paznerjacke), bo krój tych bluz wymuszał zasadniczo noszenie jej z wyłożonym kołnierzem (dlatego sam noszę, w warunkach polowych krawat :) Przy czym akurat białą koszulę widziałem tylko kilka razy na studyjnych zdjęciach portretowych (na przykład z racji ślubu) – na większośći zdjęć jednak koszula była szara.
Pomijam obowiązkowy oliwkowy krawat do polowego munduru tropikalnego.
Być może do „zwykłej” czterokieszeniowej kurtki wełnianej koszula z krawatem również mogła być stosowna, bo znalazłem na przykład zdjęcie starszego sierżanta (w funkcji szefa kompanii) w bluzie drelichowej kroju M42 (bądź M43 – do końca ze zdjęcia nie da się tego ustalić), który właśnie pozuje do niego w koszuli z krawatem – widać, że jest to zdjęcie „niefrontowe”, bo podoficer postanowił przyozdobić swój munduru sznurem strzeleckim („małpią huśtawką”), której w warunkach polowych nie wolno było nosić:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/cf33bd72ee1cc6ca.html
Ale wątpię żeby była to koszula biała, a po za tym przypuszczam, że jednak był by to przypadek wysoce odosobniony.
Nie wiem jak było w wypadku żołnierzy Waffen-SS.

Pozdrawiam
Hindus

• 3 weeks later...
Tak dokładnie to jak wyglądają u nas w Polsce możliwości zakupu białej koszuli pod mundur?

-Czy gdy w Hero Collection zamówi się mundur i resztę umundurowania do uszycia, to czy mogą uszyć od razu białą koszulę? Pytanie oczywiście do osób które właśnie od nich zamawiały umundurowanie.
-Jakaś firma szyje u nas te koszule?
-Czy koszula szara np. z Mundurów-historycznych" może jednak być zaakceptowana w grupach odtwarzających m.in wrzesień 1939 np. do czasu znalezienia prawidłowej dla tego okresu? Pytam, bo wszedłem na stronę grupy AA7, a tam piszą że akceptowane są szare lub szaro-zielone, natomiast o białych nic się nie wspomina. Faktycznie są akceptowane?
[URL]http://www.abteilung7.org/glowna.htm[/URL]
-Czy są jakieś białe koszule szyte współcześnie które można znaleźć na giełdach militariów? Jeśli tak to jakie. Te wspominane gdzieniegdzie szwajcary i szwedy to są szare czy białe koszule?

Z góry dziękuję za każdą ewentualną pomoc:)

• 6 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie