Skocz do zawartości

Rozstrzeliwanie ludzi - nowy standart rekonstrukcji

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas najbiższej rekonstrukcji Powstania Warszawskie, w ostatnich scenach ma odbyć się rozstrzelanie ludności cywilnej. Po murem ma zostać postawionych ok 10 osób a panowie z niemieckich grup rekonstrukcyjnych maja odegrać role plutonu egzekucyjnego.
Organizatorzy inscenizacji zgodzili się na to.
Osobiście jestem temu przeciwny i uważam że może byc to początkiem końca rekonstrukcji historycznej i wielkim problemem dla wszystkich niemieckich grup rekonstrukcyjnych.
W związku z tym mam pytanie do osób zainteresowanych tematem, czy pochwalają to, bo taka była prawda historyczna, czy moze tylko ja mam nieuzasadnione obawy.

• Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
chyba kogoś pojebało !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przepraszam za słownictwo, ale na Boga, trzeba być niespełna rozumu, żeby wymyślić cos takiego na rekonstrukcje.
Już teraz grupy iemickie" posądzaqne sa czesto przez pismaków o szerzenie nazimu , a po czymś takim będą mięli o czym pisać.
Ciekawe która GRH zgodziła sie odegrać role katów?
Bo jak znam kolegów to jakos mi to w głowie nie staje....

totalnie zniesmaczony

Jacek akagi" Haber

ps. Chyba dobrze zrobiłem, że się wycofałem z pomocy przy organizacji tej imprezy.

Ok wrocmy wiec znow do radosnego stzrelanai ze lepakow ku uciesze gawiedzi ... Bzura czy kazde inne reko tak wlasnie wyglada. Czemu tylko krytyka a nikt konstruktywnie nie zapyta sie nawet po co?"

Zapraszam do dyskusji na forum radoslawa http://www.radoslaw1944.pl/forum/

W tym roku chcemy pokazac powstanie takie jakie bylo naprawde - bez cukierkow i upiekszen. Co do reakcji gazet - co bysmy nie zrobili i tak napisza swoje. W planach jest konferencja prasowa przed impreza wyjasniajaca wlasnie owym pismakom ze to ma byc wlasciwe odzworowanie tego co sie dzialo.
JAkos nikogo nie bulwersuje jak w TV pokazywane sa filmy gdzie krew tryska hektolitrami - wiadmosic tez nie dostaraczaja ioptymistycznych informacji ...

Rekonstrukcja oznacza wlasnie takie aktorstwo a nie poprawnosc polityczna w imie zaklamania prawdy"

Nienapisany nigdy kodeks polskiej rekonstrukcji czyli zasady na jakie umowili się ci którzy zaczynali zabawę w rekonstrukcji wiele lat temu zabraniał organizaowania widowisk publicznych każni i mordów. Szczególnie jeśli chodzi o II wojnę światową i Niemców.

Właśnie rozmawiałem z chłopakami z AA7 - usłyszałem opinię, że scenariusz wygląda jak rzeźnia - mają być sceny rozstrzeliwania cywilów, powieszenia księdza, gwałtów na sanitariuszkach i dobijania rannych powstańców.

Co za chory człowiek to napisał ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Niech koledzy z AA7 sami sie wypowiedzą jak wrócą z Krakowa czy się zgadzają odgrywać takie role.

Szok.

JaH

No cóz, osobiście uważam, że w kontekście Powstania Warszawskiego taka inscenizacja jest dopuszczalna. Wypadałoby uswiadomić współczesnym pokoleniom bestialstwo hitlerowców. Niech wiedza, jakich okrucieństw sie dopuszczali w stosunku do ludnosci cywilnej, bo z samych rekonstrukcji bitew wynika, ze byli piekni, schludni i rycerscy" a przecież była też druga strona medalu. I w żaden sposób nie uważam tego za propagowanie nazizmu.
Pozdrawiam.

Może zaprosić kombatanów z Niemiec i ich rodziny, niech dokładnie pokażą jak to robili...., pózniej wyślemy nasze grupy reko pod Falaise ( po spotkaniu z polskimi kombatantami) ,też pokażą jak .... i gotowa fala nienawiści. Panowie!!!! opamiętajcie się!!! bo znowu będziemy pośmiewiskiem i Iranem Europy!!! j

Takie sceny to w filmach fabularnych - zresztą na temat powstania nakręcono ich jednak trochę.

Jednak dla nieodpowiedzialnego elementu taka impreza to nie lada gratka.

Gwałcenie, obok wieszanie księdza na jego stule, - no wszystko prawda, ale no bez przesady...

Jak kiedyś chłopaki chcieli odtworzyć rekonstrukcję ostatniej walki Hubala wiekszość sympatyków rekonstrukcji wręcz gromy ciskała z oburzenia bo nie wypadało....

Kiedyś grupa zapomnianego Kikifasa, jak pamiętam, wstawiała foty z jakiejś wsi i akcji antypartyzanckiej - suchej nitki na nich nie zostawiono -

Napisałem, że grupy niemieckie PRZY INNYCHokazjach BYŁY przez media posądzane o szerzenie nazizmu - prosze nie przekręcja moich słów.

I druga sprawa - wybiore się z moja 5-tenią córką na tą inscenizacje... Jak mam dziecku wyjaśnić , że ci panowie tylko udają? Jak mam małemu dziecku wytłumaqczyć kontekst scen gwałtu czy poiwieszenia??????????????????

A takich rodziców z pociechami będzie tam wiele.

Pamietam jakiom szkiem dla mojej córki było w zeszłym roku wysadzenie domku na Bzurze. - Tato ci panowie zniszczyli taki ładny domek - a to był tylko domek...

Z tego co widzę kluczowe słowa do bicia na alarm to 'gwałt' i 'powieszenie'.

Zapewniam, że nikt nie będzie gwałcony na oczach widowni, nikt też nie zostanie publicznie powieszony. Tworzymy w tym roku widowisko historyczne bez względu na poprawność polityczną ale nie kolejną część Hostelu ;)

My, tworzący imprezę, mówimy miedzy sobą o powieszeniu księdza Stanka czy gwałtach na kobietach w sposób prosty, dla ułatwienia komunikacji. Jednak w scenariuszu jest zapisane (i tak zostanie to pokazane), że:

SSman wyciągnie księdza za stułę z tłumu i wyprowadzi do bramy (w domyśle na zaplecze) a informacja o powieszeniu może paść od lektora. Żołnierz wróci sam.

Podobnie dziewczyna zostanie wyciągnięta spośród rannych i zabrana do bramy, podobnie jak wyżej żołnierz wróci sam.

Pozostawiamy dużo domyślności widzów, wyłapaniu kontekstów.

Koledzy, oburzając się nie znając pełnej informacji, a jedynie pogłoski/plotki zachowujecie się dokładnie tak samo jak pismak od 'W SS to były fajne chłopaki'. Słów nie na poziomie w tym temacie nie skomentuję.

No to ludzie, uściślijcie co zamierzacie, bo raptem padły pogłoski a już się ferment posiał, że ktoś na oczach publiczności w sutannie będzie dyndał i wierzgał nogami, sanitariuszki obedrze się z ciucha do zupełnej golizny a potem na nie rzuci się żołdactwo, będą wrzaski, krew będzie tryskała. Akagi jeszcze napisał zeźnia" -

I jak tu łatwo o manipulację i prowokację - zamieszki na forum gotowe.....

To opublikujcie ten scenariusz i wtedy będzie wiadomo...
Rozmawiałem z tymi co już ten scenariusz widzieli (grh niemieckie) i cytuje stwierdzenie: o nie rekonstrukcja , to jest po prostu rzeźnia", koniec cytatu, dalej wymieniono sceny, o których pisałem powyżej.

Po pierwsze, by się wypowiadać to znajomość scenariusza. Po drugie, trzeba sięgnąć po literaturę by dowiedzieć się (kto nie zna) co się działo w dniach 21-23 na Czerniakowie. Po trzecie, dla tych co sa przeciw to można byłoby rekonstruować względnie spokojny początkowo-środkowy (przepraszam za to okreslenie) okreś Powstania w Śródmieściu.
Po czwarte, wiele grup chce wziąść udział w tej rekonstrukcji, ale nikt nikogo nie zmusza do udziału.
Po piąte, zakładajac mundur niemiecki ODGRYWAMY tylko ROLĘ. Całe zło rekonstrukcyjne bierze się się stąd, że rekonstruktor zaczyna utożsamiać się z olą". I dotyczy to każdej ze stron, a nie tylko niemieckiej.
Po szóste, na zarzuty Akagiego, pokazujemy prawdę historyczną (oczywiście pokazana w pewien okreslony sposób) czy tez biegamy jak kiedys dzieciaki z karabinami z patyków i nikt nie ginie, jak nie czepiając sie na ostaniej Bzurze (a raczej jej parodii).
Po siódme, na żadą rekonstrukcje nie zabierałbym 5 letniego dziecka.
Po ósme, jak powiedział Jur, ma być przed inscenizacją, po inscenizacji powiedzenie o roli grup rekonstrukcyjnych w tej inscenizacji a na poczatku ostrzeżenie przed tymi scenami.
Po dziewiate, świetny pomysł (kto na to wpadł?) by w trakcie prób, przed główną inscenizacją zaprosić dziennikarzy z mediów gazetowych, radiowych i telewizyjnych, by przedstawić im scenariusz, oraz uprzedzic o scenach.
Po dziesiąte, o ile słyszałem i czytałem, poparcie dla tego scenariusza wyraziły środowiska AKowskie, Zośki, Parasola, Kryski i innych, które go zaakceptowały i nie wyobrażały sobie by pokazać bez tego co jest w scenariuszu.

Witam.
Scenariusza nie będziemy publikować bo to nie sztuka w operze i nie widzę takiej potrzeby.
Co do scen z rekonstrukcji to nie moja wina, że Niemcy w Powstaniu głównie trudnili się mordowaniem cywilów i wszystkiego co się rusza. Ktoś kto odtwarza Niemców zna ich chwalebną kartę historii więc skąd takie oburzenia?
W inscenizacji Czerniakowa będą poakazane DWIE sceny rozstrzelania pojmanych Powstańców jedna na początku a druga na końcu. Nie możemy pokazać przekłamanych wydarzeń, w których iemcy" częstowali pojmanych szampanem i sowieckim kawiorem!!!
Ja wiem, że panom iemcom" jest nie w smak co wtedy robili ich mentorzy ale jak już wspomniałem to nie moja wina. Jak chcą odtwarzać armię która podczas wojny była totalnie fer proponuja Armię Szwajcarską.
AA7 nie będzie brała udziału w tych scenach więc nie wiem po co awantura. Chcą grać zawsze rycerski nie splamiony krwią WH sprzed września 1939 (bo po to już trochę gorzej) proszę bardzo.
Pozdrawiam
Kopi

I tak wszyscy wiedzą o zbrodniach niemieckich.

Rozumiem że rozstrzelanie nie będzie polegało tylko a wyprowadzeniu do bramy"

Mam mieszane odczucia co do przyjęcia takiej sceny....

Ciekawe, która grupa niemiecka poszła na odtworzenie rozwałki, wykończenie księdza i a zwłaszcza gwałty....

Witam.
Jekie gwałty???
Powiem tak, co niektórzy nadają się na pracowników FAKTU. Może was przyjmą bo macie dobre preferencje. Z rzeczy o której prawie nic nie wiecie albo niewiele zrobiliście awanturę niegorszą niż artykulik w gazecie o chłopakach z ss".
Ksiądz zostanie wprowadzony do bramy. Dziewczyna wyciągnięta z tłumu też. Czy to jest drastyczne??? To jesteście cholernie wrażliwi. To drodzu rozhisteryzowani koledzy symboliczne pokazanie prawdy. Nikt nie będzie oglądał dziewuchy obdartej do naga ani powiewającego na gałęzi księdza. Macie niezdrowo wybujałą fantazję.
Sceny roztrzeliwań będą ale jeszcze zastanawiamy się czy je pokazać bezpośrednio czy pośrednio. Raczej będzie bezpośrenio bo robimy Rekonstrukcję wydarzeń a nie Bzdurę 2007. I nie chcemy spłycać Czerniakowa do roli strzelanki. Chcemy, żeby Czerniaków ukazał ludziom choć fragment tego co nasi zachodni sąsiedzi tu wyprawiali - bez wybielania ich czynów bo niby czemu.
Pozdrawiam
Kopi

Ksiądz zostanie wprowadzony do bramy"

Nikt nie będzie oglądał dziewuchy obdartej do naga ani powiewającego na gałęzi księdza. Macie niezdrowo wybujałą fantazję"

A co mamy pomyśleć jak ktoś rzuca famę o takiej rekonstruckji z podkreślonymi szczegółami powieszenia i gwałcenia.

Dopiero po tym prostujesz Kopi, że to inaczej, że wszyscy są chorzy przez niezdrowo wybujałą wyobraźnię.

Czy scena rozstrzelania jest drastyczna ? - a wg. ciebie Kopi nie jest ? z pryskającą krwią i mózgiem ?

Pamiętacie mam nadzieję, że Niemcy po rozwałkach oblewali zwłoki benzyną i palili...

Obawiam się, że jeszcze raz dla niektórych kombatantów - powstańców może to być trudne...

AA7 nie będzie brała udziału w tych scenach więc nie wiem po co awantura. Chcą grać zawsze rycerski, nie splamiony krwią WH sprzed września 1939 (bo po to już trochę gorzej) proszę bardzo"
Kolego Kopi my jako AA7 doskonale wiemy co robiła jednostka którą odtważamy i wcale nie mamy zamiaru grać rycerskich i nie splamionych krwią. Często słyszę od widzów na reko, WH to regularna armia nie co ci bandyci z SS, i zawsze wtedy powtarzam i tłumaczę, że WH mordował, palił i niszczył od pierwszego dnia wojny i taka jest prawda historyczna. Więc proszę Cię nie wypowiadaj się za nas.
Piszesz, po co ta cała awantura bo AA7 nie będzie brała w tym udziału.
Odpowiem Ci z przyjemnością, bo jesteśmy rekonstruktorami odtwarzającymi jednostki niemieckie i nie ma to znaczenia, że rozstrzelanie przeprowadzą koledzy z innej grupy, bo dla większości jesteśmy kolesiami co bawią się w niemieckie reko i nikt nie rozdzieli SS od WH. Jak bedzie dym to skończy sie dla nas wszystkich (Niemców) przygoda z rekonstrukcją a nie tylko dla wybranej grupy.
Jeżeli teraz bedą rozstrzeliwania to moze za rok zrobimy scene że bede wyciągał lalke z wózka i rozwale jej głowe o ściane, a za dwa lata będziemy wrzucać kukły przebrane za powstańców do płonacych budynków. Przecież to wszystko jest prawdą historyczna.
A może koledzy odtważający rosyjskie grupy będą w Poznaniu gwałcili niemki bo przecież też były takie sytuacje.
Rekonstrukcja w Polsce rozwija się w szalonym tempie i idzie w bardzo dobra stronę i szkoda byłoby wszystko popsuc przez jedna scenę. Myslę że sama rekonstrukcja na czerniakowie bedzie bardzo interesująca dla widzów a rozwałką ludności cywilnej mozemy sobie WSZYSCY zaszkodzić.
Po prostu uważam że są rzeczy których nie powinniśmy pokazywać. Zaznaczam że jest to moje prywatne zdanie.

Witam.
Leowawa ja niczego nie wypowiadam AA7 i nie mam takiego zamiaru.
Ale troszeczkę przesadzasz z tym rozwalaniem lalek o ścianę i wyrzucaniu płonących kukieł.
Problem z odtwarzaniem Powstania jest taki, że było to chyba jedna z najbardziej krwawych bitew i chyba jedna z niewielu w której konwencja genewska i salonowe zachowania zostały przez Niemców schowana głęboko w kieszeń.
Po prostu nie można nie pokazać pewnych spraw. Głównym elementem wspomnieniowym Powstania są ciągłe mordy na Powstańcach i Cywilach. Nie można tego nie pokazać w konteście odtwarzania historii. Bo to był element tamtych dni. którego wymazanie było by zakłamaniem, skrzywianiem historii jak za komuny. A przecież te sceny nie będą głównym elementem tej rekonstrukcji. Jeżeli tego nie pokażemy to tak jakby na Salonie w Genewie pokazywali samochody bez karoserii.
Pozdrawiam
Kopi

i bez urazy AA7 :)

Szczególnie zadziwił mnie i zszokował fragment postu z 30 czerwca z godz. 16:11 Kopi, cytuję:

Ja wiem, że panom "niemcom jest nie w smak co wtedy robili ich mentorzy ale jak już wspomniałem to nie moja wina. Jak chcą odtwarzać armię która podczas wojny była totalnie fer proponuja Armię Szwajcarską.
AA7 nie będzie brała udziału w tych scenach więc nie wiem po co awantura. Chcą grać zawsze rycerski nie splamiony krwią WH sprzed września 1939 (bo po to już trochę gorzej) proszę bardzo."

Wnioskuję z tego co pisze w swoich postach, że Kopi jest z Radosława" albo blisko związany z organizatorami. Czy nie rozumiesz, że my też jesteśmy Polakami i mi osobiście nie w smak jest granie w scenach pacyfikacji i nie DLATEGO, ŻE CHCE WYBIELAĆ RYCERSKI WEHRMACHT.
Przepraszam, ale aż mną zagotowało jak to przeczytałem. To, że ktoś odtwarza powstańca czy żołnierza polskiego nie upoważnia go do takich słów i sądów o innych. Po organizatorach, skądinąd też rekonstruktorach, spodziewałem się większej wyrozumiałości.
Tomasz z AA7

Chorzy ludzie-przykro mi ale inaczej nie da się paru Mości Panów opisać.

Czyż prawdą jest to, że rekonstrukcja ma nam służyć w celach odtwarzania umundurowania,sprzętu i bitew??

Tylko idiota odtwarzający niemiecką stronę zgodzi się na coś takiego!!

Wy tu tworząc bzdurny scenariusz podpisujecie wyrok na samych siebie- poczekacie zobaczycie.

Rzeź to wystarczy,że oglądamy na filmach.

Z Panem Bogiem!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie