kuba321 Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Chciałbym aby portal zwiększył rozdzielczość fotek na min. 1024x768. Na obecnej wielkości trudno pokazać detale. Ja jestem ZA. Ktoś sie podpisze?...CirrusCX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 A ja jestem przeciw, niestety :(Aktualnie mamy prawie 100 tysięcy zdjęć na forum, z tego około 30% jest linkowane do innych serwisów. Kończą sie juz prace nad Wirtualnym Muzeum gdzie na początek szacujemy około 200 tysięcy zdjęć. Dodajmy do tego prawie 15 tysięcy zdjęć w galeriach.To wszystko równa się spuchnięty serwer i wysycone łącze.A zapewniam że maszyna jest firmowa z górnej półki za muchos pesos.Niedługo (~2m) Odkrywca zostanie przeniesiony na inne mniejsze :( łącze, nie wiem jak sie ono zachowa, czy będzie stabilne i da radę. Dopiero po pewnym czasie można pomyśleć nad postawieniem drugiej maszyny do serwowania samych fotek i tak zapewne sie stanie z powodu Wirtualnego Muzeum ale podejrzewam że dopiero na początku przyszłego roku.Jedyne co mogę zrobić aktualnie to:- wyciąć jakąkolwiek możliwość linkowania fotek z forum i serwisu gdziekolwiek na zewnątrz- zwiększyć ich wielkość na forum ale jednocześnie pozostawić ograniczenie wagi"- wprowadzić program edukacji użytkowników jak zamieścić ładną fotkę - taki program edukacji i tak będzie wdrożony" przy Wirtualnym Muzeum- wprowadzić narzędzie automatycznie zmniejszające fotkę ale to nie zmieni faktu że ludzie zaczną pchać fotki prosto z aparatów czyli gigantycznej wielkości co z kolei zamęczy nam łącze całkowicieOczywiście wszystko da się rozwiązać technicznie ale potrzebne są na to środki. Ktoś przecież musi za to płacić, koszty i tak są już spore nie wspomnę o dodatkowym programiście czy administratorze. Kto w tym siedzi zdaje sobie sprawę jak spore są to sumy.Tematyka poszukiwań jest również dosyć niszowa jeżeli chodzi o reklamodawców więc nie ma tutaj możliwości pozyskania dodatkowego dochodu a mimo to zarówno serwis jak i Wirtualne Muzeum są darmowe i takie pozostaną oferując niedługo o wiele więcej. Zespół został wzmocniony, zaczyna się to wszystko powoli rozkręcać po okresie zeszłorocznego dołka.Niestety mi nadal nie udaje się uciec z tego bałaganu :(, może ktos chętny do przejęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 To rzeczywiście problem, ale czy to technicznie możliwe? Nieraz zdjęcie trzy razy pomniejszałem bo nie chciało wejść, potem było że niewiele widać...Myślę, że większe zdjęcia to wieksza pojemność, szybko by się serwer zakrztusił a i temat pewnie długo by się otwierał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Zalezy tez jaki format wstawiasz. Mnie kiedyś nachalnie program (nie pamiętam już jaki) zapisywał wszystkie pliki zdjęciowe jako mapy bitowe a to hohoho zajmuje. I też sie głowiłem i męczyłem w pomniejszanie. Dopiero sciągnołem Infrant View (najlepszy i najprostszy) i już nie mam takich problemów. Automatycznie zapisuje wszystko w jpg.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Ogólnie przy kompresji stratnej jaka jest format .jpg ciężar zdjęcia będzie tym większy im więcej będzie na fotce drobnych elementów typu krzaki, liście, trawa. im więcej dużych płaszczyzn tego samego koloru tym fotka będzie znacząco lżejsza.Dlatego warto przedmioty do identyfikacji fotografować na jednokolorowym tle dbając równiez o to aby światło rozkladało sie na tle jednorodnie.Najlepsze wyniki są przy zastosowaniu kompresji na fotce oryginalnej pochodzącej bezpośrednio z aparatu. Fotka parokrotnie przetworzona z artefaktami jest trudna do obróbki. IrfanView jest bardzo prostym programem jednak przy zastosowaniu standardowych ustawień jakość i wielkość fotki pozostawia wiele do życzenia. Są bardzo zaawansowane programy do kompresji .jpg dające rewelacyjne efekty jednak ich konfiguracja i obsługa może sprawić użytkownikom trochę kłopotów. Mamy na serwerze specjalne oprogramowanie JDO za dużo pieniążków potrafiące zmniejszyć wagę fotki nawet o 50% nie powodując utraty jakości a nawet ją polepszając i co jakiś czas automat jedzie po wszystkich zdjęciach zmniejszając wagę tym których jeszcze wcześniej nie obrobił. W ciągu roku dało to olbrzymie oszczędności. Wyjściem i to dobrym byłoby napisanie prostego programu instalowanego lokalnie u użytkownika na komputerze a potrafiącego przetworzyć fotkę i wysłać do nas na serwer ale to dopiero wprowadzimy przy Wirtualnym Muzeum.Jest w trakcie tworzenia poradnik do WM, jak przetworzyć fotkę, jak zrobić dobre zdjęcia makro przy użyciu prostych metod, jakich użyć narzędzi ale jeszcze chwilę potrwa zanim zostanie skończony.W tajemnicy przyznam się że sam miałem parokrotnie problem z takim przetworzeniem zdjęcia aby zmieściło się w narzuconych ramach na forum :)Niestety wszystko jest kompromisem ale idzie w dobra stronę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Dla odzwierciedlenia problemu podam tylko parę liczb:od 1 czerwca do dzisiaj czyli 28 dni1,5 miliona odsłon200 tysięcy wizyt w tym prawie 100 tysięcy unikalnychśrednio użytkownik spędza na Odkrywcy około 10 minut i to jest średnia arytmetyczna!od wprowadzenia systemu zliczania odsłon galerii nie fotek w galeriach! obejrzało je 2 550 148 osób, mimo eliminacji ze statystyk automatów trzeba przyjąć ze z tego około 30% to nie ludzie :) ale i tak robi wrazenie.Średnia fotka ma ok. 100kb x 2mln odsłon :)Największa aktywność użytkowników to wieczór i wtedy serwer ma najwięcej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Fakt fotki mogłyby być parę pikseli większe - ale jak się nie da to trudno.Może kiedyś uda się Odkrywcy potroić moc serwerów :))i dorobić się super extra mega szeroko-szybkiego łącza :)Może wprowadzić opcję samoczynnego usuwania zdjęć po jakimś czasie - mogło by coś odciążyć serwery, żeby nie tworzyć nieskończoności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 Wieczorami serwer się po prostu nie wyrabia a to z powodu źle napisanego kodu zamęczającego bazę. Serwis powstał 6 lat temu w jedną noc :)Historia powstania serwisu jest dramatyczna :)Kiedy dostałem propozycję utworzenia i utrzymania serwisu sam kod miała wykonać inna osoba. I to jak zwykle w życiu bywa, przeciągała sprawę, obiecywała że kod już zrobiony że tylko brakuje wygładzenia po czym na dwa dni przed premierą okazało się że... nic nie istnieje a osoba ta jest niepoważna :)Odpaliłem więc manual od PHP i w jedną noc napisałem cały serwis w podstawowej wersji z forum.Serwis przeszedł już ewolucję jednak sporo kodu pozostała.Po optymalizacji forum uzyskamy ponad 50% poprawę wydajności. Zmienimy również sposób wyświetlania reklam księgarni co też znacznie przyspieszy sprawę.Dlatego musicie mi zaufać :) i poczekajmy po prostu na to co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 UFAMY!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.