Skocz do zawartości
  • 0

Sygnet

Marcin Marcino

Pytanie

Napisano

Witam. Niedawno znalazłem nad rzeką taki oto miedziany sygnet. Po jego powierzchni widać że jest dość stary (praktycznie cały pokryty jest wżerami, nic nie jest na nim wygrawerowane). Wydaje mi się że jest przedwojenny bo w tym miejscu przed wojną była przystań kajakowa i jakaś jadłodajnia(oprócz tego sygnetu znajdowałem tu też monety z lat dwudziestych). Ale zastanawiam się też czy nie jest on czasem średniowieczny albo antyczny? Ja zupełnie nie znam się na takich przedmiotach ale wydaje mi się że od dawna nie wykonuje się miedzianej biżuterii. ale zato w średniwieczu i wcześniej było to częste. Czy ktoś kto sie zna bardziej niż ja może mi powiedzieć z jakiego okresu może być ten sygnet? Dodam tylko że w okolicy znaleziono kiedyś miedzianą siekierke sprzed chyba 1500 lat i rzymskie monety. Z góry dziękuje za odpowiedzi

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,jeśli chodzi o miedziana biżuterię to muszę Cię rozczarować,mianowicie miedż była dość powszechnie używana do produkcji różnego rodzaju bibelotów nawet w okresie PRLu.Ale nie chcę siać defetyzmu,szukaj, może jednak trafisz na jakiś trop.Pozdrawiam i życzę powodzenia
Napisano
Marcin Marcino-miedzianą siekierką to można co najwyżej masło rąbać(i to nie mrożone).Tamten przedmiot pewnie był z brązu.Na terenach Polski epoka brązu trwała ok.1000 lat(circa 1700 do 700 r.p.n.e.).Po niej nastąpiła epoka żelaza.Tak więc siekierka miała blisko 3tys.lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie