Skocz do zawartości
  • 0

Bunkier

michal7589

Pytanie

Napisano

Witam dostałem namiar na zasypany bunkier, po 2 dniach kopania ku mojej uciesze wyłoniła się pół metrowa szczelina przez którą wcisnąłem się do środka,wewnątrz jest dość dużo gruzu i piachu,jak to bywa drzwi upalone, ale gwarancja była że od manewrów w latach 70 nikt tam nie właził bo został zasypany!Nie znam dokładnego kształty bo cały jest zasypany ,strop zarośnięty trawą.Jeżeli schemat nie wystarcza to pytajcie o szczegóły!Moje pytanie brzmi co to za typ bunkra?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej

Czy mógłbyś dodać więcej szczegółów, tzn.

Wymiary (mniej więcej)
Czy ma strzelnice i ew. inne otwory (wentylacja), drugie wejscie ?

Czy na elementach metalowych nie ma żadnych napisów, numerów itd ?

Grubość scian betonowych , stropu

Na jakim terenie znajduje się to cudo (pole, las, dawny poligon, jakiś obiekt typu fabryka)

Pozdr
Yama02
Napisano
W środku strop okrągły czy dwuspadowy, czy też może płaski?
Czy w okolicy sa okopy?
Jaka to (pi razy oko) okolica kraju?

Wstępnie - OT Stahlunterstand typ Z
Napisano
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/15827/title/DEU-Pantherstellung/sid/f0f7d8224d87004481a47bc438afb5ff

nie wiem czy tak zawikłany link się otwiera, ale jest tu długa seria dobrych foto wież czołgowych od panthery" umieszczonych na betonowo- pancernych podstawach. To może jest takie coś?
Napisano
Właśnie ten sam link miałem tu wkleić!Teraz pozostaje lokalizacja drugiego.Czy te schrony występują dość często czy jest to swego rodzaju ciekawostka?Sądząc po materiale z którego są zrobione to wiele z nich skończyło w hucie : /
Napisano

Witam dostałem namiar na zasypany bunkier, po 2 dniach kopania ku mojej uciesze wyłoniła się pół metrowa szczelina przez którą wcisnąłem się do środka,wewnątrz jest dość dużo gruzu i piachu,jak to bywa drzwi upalone, ale gwarancja była że od manewrów w latach 70 nikt tam nie właził bo został zasypany!Nie znam dokładnego kształty bo cały jest zasypany ,strop zarośnięty trawą.Jeżeli schemat nie wystarcza to pytajcie o szczegóły!Moje pytanie brzmi co to za typ bunkra?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie