Skocz do zawartości

Moje przygody z wrześniem

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ja wrześniowy fant znalazlem bez wykrywki :] kiedyś będąc u rodzinki, zostalem poproszony o pomoc przy plewieniu pola, no i paredziesiąt metrów od gospodarstwa wyskoczyl guziol wz.19, niezbyt ladnie zachowany, ale liczy się fakt.
pozdrawiam.
Napisano

Proszę Kolego o wytłumaczenie i ewentualnie wyjaśnienie zatyczek" karabinów mauzer. Foto do wglądu. Jeszcze raz proszę o maksymalne wytłumaczenie działania zatyczek( dlaczego odchyla się klapka" itp.)Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam Siwy R.

Napisano
Jak już napisałem zatyczka służyła do ochrony lufy przed uszkodzeniem TYLKO i wyłącznie podczas czyszczenia karabinu. Nie służyła do ochrony przed zabrudzeniami. Otwierała się po to, aby można było wyczyścić lufę karabinu. Pozdrawiam Piotrek
Napisano

Jeszcze poproszę o info to co pokazuję na zdjęciu ma ma46mm.w miarę wyprostowane a zamiast pazurów Orła są dwa krzyżyki

Napisano

Jeszcze poproszę o info to co pokazuję na zdjęciu ma ma46mm.w miarę wyprostowane a zamiast pazurów Orła są dwa krzyżyki

Napisano

Wrzesień to specyficzne poszukiwania, a sukces trzeba wyłazić.
Foto różności z miejsca przeprawy armii Prusy przez Wisłę. Był obok jeszcze obrzyn Mausa wz.29, którego znalazłem po entym pobycie na miejscówce;) Dlaczego obrzyn skoro rozbrajali się w pośpiechu?

Napisano
Z partyzantką? Skąd taka śmiała teza? Partyzaci nie chodzili po lasach i nie siali" orzełkami... Ogólnie to po partyzantach z reguły nie zostają żadne fanty (nawet o łuski trudno). Raz biegając po lasach natknąłem się na relikty ziemianek, które zgodnym daniem autochtonów zbudowali partyzanci. Z metalowych przedmiotów został po nich... dzwonek elektryczny ukryty w dziupli (Jak panie baby chleb i wódkę im przynosiły to kładły kosze pod jałowcem i dzwoniły tym dzwonkiem, żeby po te dobra przyszli").
Reasumując; Jeśli pominąc kilka cywilnych pierdółek, zestaw przedstawiony na zdjęciu powyżej składa się z przedmiotów związanych z polską armią okresu międzywojennego. Nie widać żadnych przedmiotów które powiązać można z innymi armiami (np niemiecką), co partyzanckość" tego zbioru stawia pod dużym znakiem zapytania.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie