Skocz do zawartości
  • 0

Pojemniczek na papierosy

sanitater

Pytanie

Napisano

Witam,
Czy ktos zna dokladne pochodzenie tego pojemnika - militarny czy cywilny? z jakiego kraju? okresu?
Zakupiony zostal w Niemczech. Wysokosc 7,6 cm, srednica 6,5. Blaszany i pomalowany na szary kolor. Na wieczku napis Cigarettes"

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Acer ma racje, UK - fotka obok to z ksiazki, przedstawiajacej wojenne papierosy, nie zas moje.

Zapomnialem dodac, wojenne, raczej koniec wojny.

Na poczatku byly jak te wstawione ponizej (tym razem moje), czyli typowe cywilne. Choc cywilne byly caly czas w sprzedazy w kantynach. Wystepuja tez pieczecie na tekturze opakowan cywilnych, iz dostawa dla wojska.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 21:38 21-06-2007

Napisano

I Craven A na 100 sztuk.

Wg wspolnien z Afryki, papierosy brytyjskie byly najchetniej poszukiwana rzecza w magazynach zdobytych przez Niemcow.

Napisano
Bardzo dziekuje za pomoc.
Catadero: niemiecki napis brzmialby ZIGARETTEN, nie CIGATETTEN.
Subhumans: zdobycz nie z gieldy w pl, przywieziona z Niemiec. Kosztowala bodajze cos kolo obecnych 2 zl. ;)
Jeszcze raz wielkie dzieki.

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"
Napisano
Hmmm no widzę żę zdobycz z giełdy :) ile dałeś bo odemnie chcieli 5 zł i nie wziołem chociaż wiedziałem co to jest no może teraz żałuje ale widze że się nie zmarnowało :) pozdrawiam
Napisano
Hmm acha :) nie bo ostatnio właśnie widziałem identyczną w takim samym stanie na giełdzie we Wrocławiu ale nie staroci i myślałem że z tąd masz :) a kiedyś udało mi się też trafić ale inną z przodu czerwoną z herbem Brytyjskim s przodu a pod spodem wytłoczony napis: NAAFI STORES FOR H.M. FORCE pozdrawiam
Napisano

Witam,
Czy ktos zna dokladne pochodzenie tego pojemnika - militarny czy cywilny? z jakiego kraju? okresu?
Zakupiony zostal w Niemczech. Wysokosc 7,6 cm, srednica 6,5. Blaszany i pomalowany na szary kolor. Na wieczku napis Cigarettes"

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"

Napisano
Mi się kojarzy ze zrzutową wersją pojemnika na papierosy - pochodzenie angielskie lub amerykańskie.

Są takie zdjęcia dokumentalne z powstania (niemieckie) i tam widać jak żołnierze niemieccy rozpieczętowywują zasobniki zrzutowe i otwieraja takie (co prawda chyba nie okrągłe) metalowe pudełka z papierosami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie