dziedzio Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Znalazłem taką łuseczkę. Była cała i zaklepana lekko pęknięta, w środku była kula a pod nią papierek. Rozchyliłem lekko łuseczkę i wyciągnąłem kulkę i na papierku jest coś napisane. Czy to może być radziecki nieśmiertelnik ???
coriolan Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 W Rosji działają legalnie cywilne gupy poszukiwawcze zajmujące się odnajdywaniem szczątków poległych żołnierzy ACz.Ekipa Pamięć" z m.Zachodnia Dwina w obwodzie smoleńskim wiosną 2001 odnalazła w nieistniejacej już miejscowości Andriejewskaja szczątki sześciu żołnierzy,a przy jednym z nich - smiertnyj medalion" - właśnie taki opisany wyżej pojemniczek z karteczką i nazwiskiem oraz adresem Nikity Bogdanowa.Po kilkuletnich żmudnych badaniach archiwalnych ustalono,że był żołnierzem 908 pułku strzeleckiego 246 dywizji strzeleckiej i że zginął w czasie walk w sierpniu 1941r.Z liczącej 11 000 żołnierzy dywizji poległa wtedy połowa.Smiertnyj medalion wraz z karteczką wręczono prawnuczce Bogdanowa - Irinie Czapygin.Więcej informacji tutaj:http://www.vsluh.ru/news/society/107959.html
dziedzio Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Znalazłem taką łuseczkę. Była cała i zaklepana lekko pęknięta, w środku była kula a pod nią papierek. Rozchyliłem lekko łuseczkę i wyciągnąłem kulkę i na papierku jest coś napisane. Czy to może być radziecki nieśmiertelnik ???
dziedzio Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Oto ten papierek, który był pod kulką ...
dziedzio Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Na pepierku jest napisane700/*pod spodem malutkie A"u góry albo gwiazdka, albo coś innego, niestety jest rozmyte ...
Igomas Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Mysle, ze co to dokladnie bylo, nie dowiemy sie nigdy.Widze, Rutus ci sluzy :)PozdrawiamIgomas
dziedzio Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Oj służy, służy, słowo zadowolony to mało powiedziane :)))
Catadero Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Rosyjskie nieśmiertelniki to pojęcie z kategorii science fiction.Był to dość długi pasek papieru,podzielony na kilka sekcji(trzy lub cztery-nie pamiętam) i każda miała ten sam tekst pisany na maszynie.Całość zwinięta w rulon i wsunięta w ebonitowe,okrągłe etui,nie zawsze szczelne.Słyszałem kiedyś taką opinię,że radzieccy żołnierze bezbłędnie wyczuwali kiedy pójdą w bój i masowo wstępowali do partii czy komsomołu.Dlatego,że ta informacja była zapisana w nieśmiertelniku.A tylko rodziny żołnierzy partyjnych były powiadamiane o miejscu śmierci żołnierza.Inni uznawani byli za zaginionych w boju.
Pytanie
dziedzio
Znalazłem taką łuseczkę. Była cała i zaklepana lekko pęknięta, w środku była kula a pod nią papierek. Rozchyliłem lekko łuseczkę i wyciągnąłem kulkę i na papierku jest coś napisane. Czy to może być radziecki nieśmiertelnik ???
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.