Skocz do zawartości
  • 0

guzik z kawałkiem munduru

1000WATT

Pytanie

Napisano

Napewno niemiecki i napewno nie pagon.
Czy potrafi ktoś mi rozgryźć zagadkę z jakiej części munduru pochodzi( znalazłem w radzieckim stanowisku moździerza ,zdarzyło mi się już to drugi raz na radzieckich pozycjach ,w sumie tych guzików było sporo).Teori może być duzo skąd w radzieckich pozycjach ale od jakiej części munduru?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moga to też być obszycia rękawa z Waffenorocka- munduru wielkiego", czytaj paradnego. Linkami nie dysponuje, bo wszystko co potrzebne znajduje w książkach. w internecie spotykamy głównie bzdurne strony w stylu tej linku powyżej (choć zdarzają się oczywiście wyjątki potwierdzające regułę) Celem zgłebiania tematu polecam ksiazkę German army uniforms and insignia 1933-1945" autorstwa B.L. Davisa, wydaną w 1992 w Londynie przez wydawnictwo Brockhampton Press.
Pozdrawiam
Napisano
A jak już naprawdę musisz to wpisz Lexikon der Wehrmacht i pojedż po linkach od tej strony. Na pewno coś znajdziesz. Szukaj zdjęć z parad nie z frontu.
Pozdrawiam
Napisano
Zgadzam się absolutnie ,że najbardziej treściwe i wartościowe informacje znajduja się w literaturze książkowej no ale cóż nie zawsze ma się książkę pod ręką a internet tak ale dzięki takim kolegom jak R51 wiadomo w jaką książkę uderzyć .To się nazywa fachowa informacja.

Dziękuję i pozdrawiam.
Napisano

Napewno niemiecki i napewno nie pagon.
Czy potrafi ktoś mi rozgryźć zagadkę z jakiej części munduru pochodzi( znalazłem w radzieckim stanowisku moździerza ,zdarzyło mi się już to drugi raz na radzieckich pozycjach ,w sumie tych guzików było sporo).Teori może być duzo skąd w radzieckich pozycjach ale od jakiej części munduru?

Napisano

Te znalazłem pierwszy raz chyba takie same jak powyżej.
całość przypominała raczej lampas niż pagon ze wzgledu na długość 35cm no ale oczywiście mogę sie mylić i dlatego szukam kogoś kto wie od jakiej części munduru mogą być te guziki z częściami srebrnego ? " materiału.
Guziki wykonane są z aluminium ,wierzch guzików był prawdopodobnie posrebrzany lub pomalowany jakąs srebrną farbka.Przyszyte były do paska o szer.2,5 cm wykonanego z cienkiej metalowej nitki ,pasek zaś był przytwierdzony do czegoś w rodzaju tkaniny z grubego zielonego filcu.Sygnatury na spodzie groszków to MOTZ ".
Wydaje mi się ,że szukałem informacji wszędzie gdzie to możliwe no i kiszka.Czy kolega R51 mógłby udostępnić mi link do jakieś strony gdzie mógłbym obejrzeć taki naramiennik ? :)A już byłby szczyt szczęścia gdzyby ktoś mi wskazał link pod którym można obejrzeć różne rodzaje niemieckich mundurów:).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie