Skocz do zawartości

Okolice Dźwirzyna.

pattern1937

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
W dniach 30,07-14,08 będę w Dźwirzynie (zachodnio-pomorskie). Czy coś sie tam działo, bo pewnie wezmę wykrywacz, bliskość Twierdzy Kołobrzeg na to wskazuje. Może jakiś wspólny wypad w te tereny, jak będę nad morzem.
Czy w Dźwirzynie przebiegał jakiś pierścień obrony Festung Koloberg? Nawet jeżeli nie to pewnie Niemcy nie oddali bez walki tej miejscowości.
Napisano
Witam,
W samym Dzwirzynie ciezko jest cos znależć. Juz szybciej na terenie bylej jednostki p.lot. w Rogowie - za mostem. Doslownie rzut beretem ;) Zanim wyjedziesz zdobądz namiar na Fundacje Fort w Rogowie (zmienili adres www wiec poszukaj) i dogadaj sie z nimi. Wiem ze znają teren jak wlasną kieszeń to moze z nimi pochodzisz z piszczałką.

Jesli znudzisz sie klimatem Dzwirzyna to wsiadaj w busa jedz do Kołobrzegu (dokladnie na Budzistowo) tam zawsze cos mozna znależć.

Dzwirzyno nie bylo objete pierscieniem obrony Twierdzy, obrona w tym terenie istniala ino na papierze. Tedy wiali niemiaszki na zachód. Paru nawet zostalo w lesie miedzy Dzwirzynem a Grzybowem...
Napisano
Witam!
Dziękuje za informacje, do Rogowa na 100 % wpadnę, bo to praktycznie tuż za tym mostem, a kopałeś tam Lobo26?, jeżeli tak to jakie tam fanty wychodzą?, dużo rozrywek?
Napisano
A co będziesz Fundacji głowę zawracał? Co im powiesz? Mają poważniejsze rzeczy na głowie niż niańczenie jakiegoś piszczałkowca ;) Przejdź się po prostu nadmorskim lasem. Nic tam specjalnego raczej nie ma, ale kto szuka, temu się trafia. Mi same łuski, ale mojej kumpeli już ładna papierośnica z inicjałami. Warto zawsze próbować, choć eldorado tam nie ma.
Napisano

Witam!Byłem tam w zeszłym roku,bo mam rodzinę w okolicy.Pochodziłem sobie trochę po Dżwirzynie,Mrzeżynie,Rogowie i oklicy.Sporo dołków i pozostawionego złomu(turyści z wykrywkami).Jest tam też trochę osób zajmujących się wykopkami.Ogólnie lipa-teren znany i mocno skopany,ale....jak ktoś ma szczęście,to zawsze coś trafi.Jak będziesz w oklicy i masz samochód,to bardziej polecam okolice Gryfic(tam sporo po lasach się działo i można spokojnie coś wykopać).Gryfice są na południowy zachód od Dżwirzyna.Poza tym spotkałem tylko jednego i to małego Niemca w okolicy,tj. w Rewalu(foto w załączeniu).Pozdrawiam!

Napisano
O jaki świat jest mały... Tak się składa, że też będę w Dzwirzynie, i to dokładnie w tym samym czasie:) Chodziłem tam w zeszłym roku, ale nic ciekawego. Rąbali Rosjanie na oślep z armat do uciekających Niemców, których chyba nawet w tym lesie nie było, bo nie znalazłem po nich żadnych śladów. Pełno tylko odłamków. Jedyne fanty, które godne były zabrania to dwa zapalniki... Szukałem w lesie ok. 3 km na wschód od Dzwirzyna. Co prawda jest w tym lesie parę dołków strzeleckich, ale niestety pustych.

* * * *
Dowiedziałem się od jednego gościa, że na wydmach w okolicy Rogowa jeszcze niedawno leżało pełno łusek, kordziki, bagnety, części broni itp. i było tego pełno. Było to ponoć kilka lat temu (!). Nie bardzo mi się chce wierzyć ale kto wie... Obiecał pokazać miejsce. Dowiedziałem się o tym w zeszłym roku w dzień wyjazdu, więc nie zdążyłem sprawdzić. A w Kołobrzegu podobno jesienne sztormy potrafią wyrzucić coś ciekawego. Czy kołobrzeskie lotnisko jest ciekawym miejscem do kopania? Był tam ktoś?
Napisano
Witam,
W Rogowie nie kopałem ale mam kolegów którzy robią to nałogowo. Jesli trafią na dobre miejsce to niezłe fanty powyciągają. Ale faktycznie musze stwierdzić ze teren jest przekopany...

Drogi Beaviso ja bym sie jednak skłanial za kontaktem ze stowrzyzeniem w oknu to ich teren". Jesli dobrze zdagada to moze będą pomocni w uzyskaniu informacji.

Alex z tymi sztormami to lekka przesada w samym Kołobrzegu ;) co innego poza miastem - czesto na Podczelu urwiłapki wychodzą po sztormach.
Teren Bagicza (lotniska) jest mocno przekopany. Ale to spory obszar wiec kto wie co sie jeszcze kryje :)

Co do Rogowa odszukajcie sobie dwa wątki na forum o nazwi ROGOW oraz ROGOW II. Moze sie okarzą pomocne.
Napisano
Witam

Ja mam pare ladnych wspomnien z Dzwirzyna nic pozatym:(
jak bylem to zapomnialem zabrac wykrywki..pech.
Ja jezdzilem do rogowa jeszcze jak byla jednostka wojskowa to o luski mozna bylo sie potykac i inne klamoty rowniez :)ale czlowiek wtedy nie zbieral zlomu :)

Pozdrawiam MIQ
Napisano
Dla informacji podaję link : www.fort-rogowo.pl . Dla wszystkich zainteresowanych kopaniem w Rogowie : aby uniknąć problemów ze strażą leśną , prosimy wstępnie o kontakt z nami. Namiary na www. albo 889-955228 .M.Huryn
Napisano
Jako mieszkaniec Kołobrzegu, proponuje też skoczyć za Zieleniewo. Za fabryką domów" jest dawny poligon wojskowy. Jak się patrzy na Fabrykę, to na lewo od niej są lasy. Tam można podobno trochę odkopać. Ja jak byłem mały na grzybach znalazłem niemiecką minę przeciwpancerną w tych laskach:))) Uzbrojoną :)
Napisano
Alex1939 może wyskoczymy na wspólne wykopki gdzieś w okolicy Dźwirzyna, Rogowa, a może w okolice Festung Koloberg (choć wątpię czy rodzice mnie puszczą), ale na małą wyprawę w tereny możemy się wybrać, troszkę poszukamy i pokopiemy.
Napisano
Alex1939: co do lusek i innych zelastw na wydmach to prawda. Niewypalow było tony :) Tyle ze to byl poczatek lat 90tych. I odkrycie bylo przypadkowe, poprostu chlopaki skakali z wydm i zrobili przez to małą dziurę, dalej była rdza i już skakanie zamieniło się w kopanie. Pewnego razu nawet saperzy przyjechali, pech chciał, że tylko ja byłem na wydmie ale nic nie zrobili, tylko grzecznie spytali mnie co tutaj znajdujemy :) A miałem wtedy z 13-14 lat :) Stare dobre czasy :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie