sir Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Nie wiem z jakiego jest metalu, nie bede jej też nszczył żeby sie dowiedzieć. Jubiler zeszlifował kawałek rantu i potraktował ją w tym miejscu jakimś środkiem i wykluczył że to srebro, gdy spytałem powiedział też, że to nie jest miedż. Jak bedę miał dostęp do aparatu zrobię zdjęcie zeszlifowanego miejsca w trybie mikro.
pokemon Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 Luke- były większe boratynki (jak twoja o 2mm), były też mniejsze i nie falsy. Większość ma standardową wielkość ok. 16 mm. Jednak przy takiej masówce i puszczeniu tego na żywioł, różne cuda się działy. Niektóre egzemplarze są szersze, bo mincerz mocno młotem przygrzał. Niektóre egzemplarze są pieruńsko grube i twarde jak z brązu. Może też kombinował ktoś w mennicy na boku, a materiał miał jaki miał :-)PS. Słyszałem że ta srebrna boratynka poszła do Szwecji za 1.000 EUR ale nie wiem czy kolega w balona mnie nie robi :-)Widzę, że kolega Luke też był zainteresowany?Pozdrawiam :-)
Luke Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Tematem jak najbardziej. Kupnem tej srebrnej nie.
dominer Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 A ja mam odwrotny problem mialo byc srebro a jest miedz.. :-) zdjecia na górze to moj znajdek a poniezj dla porownania prawidlowa wersja.. pozdrawiam
pokemon Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Dominer a co to ma do rzeczy? Przecież to nie boratynki?Skoro już zapytałeś...odpowiedz jeszcze na takie pytanie (bo nie bardzo na tej fotce moge to rozgryźć): czy na obu monetach jest herb pogoń, czy na tej twojej niby miedzianej jest herb Inflant (LIVONIA)?
dominer Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Podciagnalem pod temat bo to szelag tak jak i boratynka ktora tez jest szelagiem-jesli nie wiesz to ta wersja ktora tu przedstawiam byla bita przed miedziakami w mennicy Wilenskiej w 1652,1653 potem mennice zamknieto i otworzono ponownie 1664-1666 no i wiadomo co w niej miedzy innymi bito w tym czasie.. Co do herbu to tak-jest tam marnie wykonany herb pogoni-czego zdjecie nie pokazuje zbyt dobrze ale nie mam mozliwosci nowego zrobic. Pozatym nie jest ona niby miedziana tylko napewno miedziana :)
pokemon Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Wiem wszystko to co napisałeś. Były też inne szelągi np. Krystyny Wazy, Gustawa Adolfa, Karola X Gustawa. Były też inne szelągi Kazika i co z tego. Nazwa tematu jest srebrna boratynka. Trzeba było założyc osobny temat.Wracając do twojego pytania to pewnie masz falsa. Ze zdjęcia monety, dodatkowo w kiepskim stanie nie da się tego jednoznacznie określić. Mając monetę i chyba taką samą ze srebra, możesz spokojnie porównać czy wybito je tym samym stemplem. Gdyby okazało się że tak (to samo rytownictwo, te same zachowane odległości itd.) miałbyś rarytas w postaci odmiany, albo raczej co bardziej prawdopodobne ktoś w mennicy wybił sobie na lewo taki krążek, a ty go znalazłeś :-)
dominer Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 pokemon tylko mi tu focha nie strzelaj ze ci zasmiecilem watek ;-)
pokemon Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Nic do Ciebie dominer nie mam. Ale pomyśl sam. Napiszę Ci tak: mam cynkowe 2 złote 1925 r. kobieta z kłosami", a kolega ma mosiężne 2 złote 1932 r. kobieta z welonem" i jak myślisz? Co to może być? Nie daje mi to spokoju...
dominer Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 hmmm jesli bylbym pasjonatem miedzywojennych monet to wyrazilbym zdziwienie i zaciekawienie gdyz nie znam ani nie posiadam takich egzemplarzy..no i oczywiscie nie mialbym nic przeciwko takiemu postowi bo widze w nim zarowno powiazanie nominalu jak i okresu historycznego.Jako ze wydajesz sie osoba zainteresowana ponadprzecietnie boratynkami czyli szelagami kazika celowo umiescilem swoj post z szelagiem ww wladcy jako ciekawostke..jesli wiedzialbym ze wywola to tyle zlosci napewno bym go tu nie umiescil bo zapewniam ze nie mial on na celu wywolania demagogiczej wymiany zdan.. :(
Luke Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 DObra, spokój bo te wzajemne uwagi się nie skończą. Czy ktoś ma jeszcze jakąś ciekawą boratynkę w swojej kolekcji?
pokemon Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Napisano 22 Czerwiec 2007 dominer przepraszam Cię jeśli tak to odebrałeś. Wydawało mi się, że nie byłem złośliwy bo i po co, no ale przepraszam. Raczej chodziło mi o to, że inni zaczną wrzucać tu kolejne monety oderwane od wątku...Luke- a o jaką np. by ci chodziło, bo moim zdaniem wszystkie są ciekawe :-)
dominer Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Co bylo minelo i jest gites..ja tez pewnie niepotrzebnie wtracilem tego moneciaka wiec tez przepraszam :-) No to teraz czekajmy kiedy sie tu pojawia te slawne, owiane legenda srebrne boratynki..
Luke Napisano 23 Czerwiec 2007 Napisano 23 Czerwiec 2007 Ciekawą - czytaj nietypową, niespotykaną, z innego materiału, ciekawy fals, itp. :)
pokemon Napisano 23 Czerwiec 2007 Autor Napisano 23 Czerwiec 2007 Witam. No więc ta jest ciekawa, ponieważ inne mają napis SOLID a ta ma napis SOLIDVS :-)
wujekzlo Napisano 2 Luty 2008 Napisano 2 Luty 2008 Pokemon czy tez użytkowniku allegro pod nickami: motorynakota, getton, pokemon i licho wie jakie jeszcze zwracam się po raz kolejny o nie używanie moich zdjęć. Powyższe foto jest moje i nie wyraziłem zgody na jego używanie i przetwarzanie. Jeśli jeszcze raz użyjesz gdzieś moich zdjęć i będziesz przypisywał sobie moje odkrycia, a zwłaszcza na stronie http://www.myvimu.com/muzeum/boratynki-9/ podejmę inne działania...Jesteś łajzą która podszywa sie za znawce boratynek i kradnie cudze odkrycia w tym temacie...Nie pozdrawiam.Henryk
getton Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Drobne wyjaśnienie: zdjęcie mi użyczyłeś a ja pokemonowi to raz. Zwróć uwagę, że było to 8 miesięcy temu, gdy Panie Henryku byliśmy przyjaciółmi. Byliśmy- tak mi się zdawało. Okazało się, że przyjaźń była jednostronna a zbierał Pan informacje na mój temat. Dodatkowo coś czego Pan nie wie, próbuje Pan składać w całość wplątując w to niczemu niewinne osoby i strasząc i obrażając. Prawda jest taka, że jest Pan zazdrosny. Zazdrosny o co? Że ktoś szybciej robi robotę od Pana. Zazdrosny, że ktoś może odkrył więcej odmian, że może ma w kolekcji takie o których Pan może co najwyżej pomyśleć. Oczywiście ma Pan ciekawe egzemplarze, więc niech się Pan tu podzieli swoją wiedzą. Co stoi na przeszkodzie? Komercja? Nie na pieniądzach świat stoi, bo są jeszcze inne wartości, które Wujkowi zło niestety są obce, a więc pomylił Pan forum. Też mógłbym coś prywatnego o Panu napisać, ale nie zejdę do Pana poziomu.b/t
suchy ss Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 kolego wujekzloProponuje swoje brudy prac w prywatnych wiadomosciach np. e-mail a nie na forum..:>, szkodaby bylo tego watku bo jestfajny, duzo idzie sie dowiedziec..!
wujekzlo Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Witam.Do suchy ss:Na szczęście nie są to moje brudy, a brud użytkownika pokemon alias getton, motorynakota i być może kilku innych. Wątek mógłby być ciekawy gdyby nie historie wyssane z palca przez wspomnianego użytkownika.Przykład:Doszukałem się historii tych srebrnych, więc się z wami podzielę: otórz jak wiadomo w 1659 wybito pierwsze boratynki z miedzi. Moneta ta była bardzo niechętnie przyjmowana przez ludność, więc rok później zaproponowano Królowi emisję srebrnych emitując pierwsze i ostatnie ok. 5.000 egzemplarzy tych monet. To samo uczyniono rok później z odmianą litewską. Oba typy wybito tylko i wyłącznie w jednej mennicy Ujazdów.(...)"-kompletne brednie! Ciekawy jestem z jakiej literatury to zaczerpnął. Może z Fakt'u???Zwróciłem uwagę temuż użytkownikowi właśnie na forum bo wiadomości prywatne jak widać nie wywarły skutku...Do getton, pokemon czy też motorynakota...Widzę, ze leczenie wskazane. Rozdwojenie, a nawet potrojenie jaźni postępuje... Ciekaw jestem ile jeszcze osobowości siedzi w Tobie?Owszem, zdjęcia Ci podesłałem, ale z wyraźnym zaznaczeniem, że są wyłącznie do wglądu dla Ciebie. Zabroniłem udostępniania bez mojej zgody.Przyjaciel to słowo wyrażające silne emocjonalne powiązania, nigdy takowego nie miałem w stosunku do Ciebie. Co najwyżej jesteś moim znajomym, a raczej byłeś.Poza tym przyjaciel nie oszukuje przyjaciela i nie wykorzystuje.Ja zbierałem informacje? Niby jakie? Czyżby ujawniały się również stany depresyjno lekowe? Wygląda mi to na zaawansowaną schizofrenię!Czegoś nie wiem i wplątuje niewinne osoby...?Jak już to niewinne osobowości jednej osoby... Gettonie, motorynakota, pokemonie i chyba jeszcze inni (tej reszty tylko nie jestem pewien).Zazdrosny....?:)Od wody sodowej sie całkiem w głowie przewraca:)Szybciej robi robotę:) Jeśli takie partactwo bez znajomości podstawowej wiedzy można nazwać robotą...Odkryłeś więcej odmian:)Nie odkryłeś ani jednej odmiany pozwolę sobie zauważyć...Zbierasz różnice w stemplach co jest bez sensu (jest mało istotne czy pazur wskazuje na środek literki czy na jej bok, świadczy to tylko o ilości wykonanych stempli do wybicia danej typo-odmiany)Pozwolę sobie zauważyć, że całkiem niedawno nie zdawałeś sobie sprawy, że w danym roczniku występuje kilka wariantów napisowych...Nie jestem typem zazdrośnika... Ciesze sie tym co mam i nie muszę sie dowartościowywać, korzystając z odkryć innych i podpisując sie pod nimi.Gratuluje tak wspaniałej kolekcji i bije pokłony!Faktycznie takiej nigdy nie zgromadzę, bo dziwnym trafem jakoś takie egzemplarze wpadają mi do szrotu...:(Zaskakujące jest to, ze pomimo takiej ekskluzywnej kolekcji jesteś zmuszony do korzystania z moich zdjęć?Zastanawiam sie gdzie tu pieniądze i komercje widzisz...??Nick został utworzony dla przekory... Powinno być właściwie wujekzłoteserce, którego Ci za dużo pokazałem (jak bym nie podesłał Ci kserówki Niemirycza to dalej byś tkwił w erze kamienia łupanego!)i niestety wykorzystałeś to. Mam więcej wartości niż Ty włosów na głowie...Jeśli chodzi o mój poziom to raczej do niego sie nie wzbijesz.Coś prywatnego o mnie...? Hmmm chyba tylko moje dane osobowe. Nie mam nic do ukrycia...Pozdrawiam wszystkich innych użytkowników z wyjątkiem pokemona alias ....Henryk
getton Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Po pierwsze wujku tu nie podaje się nazwisk, adresów, telefonów i nicków również bo np.http://aukcja.interia.pl/phorum/read.php?f=274&i=112255&t=112255Więc co najmniej popełniasz nietakt. Te głuche telefony to też twoja sprawka? Jest to naruszenie dóbr osobistych, dlatego apeluje do ciebie o zaniechanie dalszej prowokacji i o odrobinę szacunku. Mógłbym być twoim Ojcem kolego studencie. pokemon to mój syn który stara się w wielu rzeczach mnie naśladować itd. Wkurzony jestem,że muszę to wszystko tu publicznie wypisywać, dlatego dam ci radę wujku dobra rada: zainteresuj się swoimi koleżankami a odczep się ode mnie i mojej rodziny. Za coś takiego powinien być ban!
getton Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 To jest moja boratynka z napisem SOLIDVS. Oczywiście w porównaniu do twojego egzemplarza jest to zwykły szrot który wyrzucasz do śmietnika. Ja oczywiście zatrzymałem ją w kolekcji pomimo stanu zachowania, ponieważ jest to odmiana: SOLIDVS R (herb) EG.POL.1661Problemu ze zdjęciami aktualnie nie mam, ponieważ mam niezły sprzęt. Może trochę doświadczenia jeszcze potrzeba. Kiedyś najpierw nie miałem aparatu.Potem miałem aparat ale kiepski. Potem miałem aparat, ale w ogóle nie umiałem zrobić zdjęcia. Teraz jest trochę lepiej :)O tym wszystkim doskonale kolega wiedział. Użyczył zdjęcia a o tym aby ich nie rozpowszechniać powiedział dopiero kiedy nasze drogi się rozeszły. Żebym wiedział z kim mam do czynienia wybrałbym inne zdjęcie albo w ogóle :(
getton Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Kolega suchy miał racje. Niestety wujek obrał inną drogę, bo nie odpowiedział na mojego niedawnego maila a wałkuje tą żenującą sprawę na forum publicznym :(Oszukuje? Wykorzystuje? Obaj wiemy, że jesteśmy w pewnym sensie konkurentami np. startujemy do tych samych aukcji boratynek. Wymienialiśmy się wiedzą i naiwny musisz być bardzo, jeśli myślisz że się przed toba całkowicie odkryłem :) Poza tym skąd wiesz co z tego co ci napisałem było prawdą? Widzisz rozumiem cię- jesteś młody, narwany i niedoświadczony. Mówisz nawet językiem sobie tylko znanym!
Ciapek Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Drogi Henryku Podziel się swoją wiedzą w temacie srebrnej boratynki", bo zapewne masz jej sporo. Jeśli wiesz o boratynkach więcej niż na temat działu medycyny z której korzystasz stawiając diagnozę dla użytkowników forum, to się nią podziel. Ja przynajmniej chętnie poczytam. Pozdrawiam
getton Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Tak zbieram odmiany i zbieram również odmiany stempli. Tam gdzie noga orła w wyrazie POLO wskazuje O a w innym egzemplarzu wskazuje L jest to ewidentna odmiana. Owszem odmiana stempla, a czy inny napis otokowy to nie odmiana stempla? A odmiana czego? Tu inny przykład:http://aukcja.interia.pl/phorum/read.php?f=274&i=110514&t=110514Oczywiście przy boratynkach to niemal szaleństwo, ale takie moje hobby i kto mi zabroni? Ty wujku? :)Kiedy podesłałeś Niemirycza, moja praca (kolekcja itd.) była w znacznym stopniu zaawansowania. Niemirycz pozwolił to wszystko uporządkować a i rzucił światło na odmiany któych nie znałem (bynajmniej wtedy) -dzięki! :)Niemniej jednak chciałem się podzielić wiadomościami z kolegami tutaj, ponieważ uważam boratynki za ciekawe monety a bardzo niedocenione. Przykro mi, że uprzedziłem troche twój ruch w opublikowaniu odmian, ale z uwagi na to, że zbierasz egzemplarze żylety" raczej życia ci zbraknie na jego opublikowanie, więc mała strata.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.