Skocz do zawartości

Czerniaków 1944 - 2007

jur

Rekomendowane odpowiedzi

W imieniu organizatorów chciałbym oficjalnie poinformować i jednocześnie zaprosić wszystkich na inscenizację walk o okresu Powstania Warszawskiego Czerniaków 1944 - 2007". Organizatorem imprezy jest Biuro Promocji Miasta Stołecznego Warszawa. Ze strony grup rekonstrukcyjnych w tym roku organizują ją wspólnie: GH grupowanie Radosław", SH Kotwica" i GRH Parasol".

Znamy już termin - 4 sierpnia 2007, rozpocznie się najprawdopodobniej o godzinie 17.
Miejsce: ulica Wilanowska

W tym roku widowisko batalistyczne rozstanie rozszerzone o elementy teatralne.

Na naszym forum powstał już dział dotyczący 'Czerniakowa', jest to najlepsze miejsce by uzyskać bezpośredni kontakt z organizatorami.
http://www.radoslaw1944.pl/forum/viewforum.php?f=27

Jednocześnie dla przypomnienia prezentujemy film nakręcony podczas zeszłorocznej inscenizacji Reduta PWPW".
http://www.youtube.com/watch?v=_J3pz3Xp7sI

Witam
Na stronie Zgr.,Radosław' pojawiła się swego czasu inf.o zgłaszaniu się grup niemieckich-po czym prędko okazało się,że z tzw.obiektywnych powodów cała inscenizacja zostaje mocno okrojona.Jak na razie stanęło na chłopakach z ,AA7'i ,Pomeranii'.Kol.MG42 napisał że, niestety nie przeskoczą ograniczeń narzuconych przez Miasto-miejsce,pirotech,może jeszcze kwestie pewnej ogólnej niechęci do tzw.,niemczyzny'{JAK TO NIEMCE, w Mieście-Bohaterze I TO TYLU?}.Zapewne i finans odegrał niewąską rolę skoro MG dodał że będzie inaczej jak wygrają w totka..

Biorąc powyższe-rozumiem że zaproszenie 'wszystkich chętnych' dotyczy tylko publiki-a nie GRH(zwłaszcza niemieckich)?To jak-zgłaszać się czy odpuścić temat bo decyzje już zapadły?

A co oznacza rozszerzenie widowiska batalistycznego o ,elementy teatralne'?-deklamacje,konkurs piosenki powstańczej czy jak:-]?
Na PWPW wyszło całkiem nie powiem-ale też i nie było takiego ,odstrzału' jak teraz-a może wystąpi w ramach pojednania polsko-niemieckiego Centralny Zespół Akrobatyczny SS..;-)).

Pozdro
Ostermann

raju jacy niektórzy są niedomyślni...

iechęci do tzw.,niemczyzny'{JAK TO NIEMCE, w Mieście-Bohaterze I TO TYLU?"

inscenizacja to 2 strony konfliktu, załóżmy że pole bitwy bedzie w stanie w sumie pomieścic 80 ludzi a kasa na środki pirotechniczne jest taka że ograniczajac liczbe do 70 uzyskamy dobre 'brzmienie' karabinów. Czy wiec lepiej ograniczyc widowisko do 35 niemcow i 35 powstancow zalozmy i zrobic to sensownie, z klasą i fachowo? a może należało by bez wzgledu na to napakowac 120 ludzi kiedy co 5 miałby bron strzelajaca i robic jakaś żałosna szopke żeby kolega był zaspokojony? A wybór padł na te grh bo widocznie z nimi organizatorzy od lat współpracują i znają ich podejscie, poziom, jakosc itp (nie jestem członkiem zadnej z nich). Natomiast zacytowanego powyzej przezmnie fragmentu w ogóle nie rozumiem...powiedziałbym że mój przedmówca troche bezsensem rzucił...jest inscenizacja na X osob, polowa to niemcy i niczyja wina ze ktos sie nie załapie i wylewa żale że go nie chcą bo on zły niemiec...troche myślenia nie kosztuje drogi kolego.

Natomiast żarcik (smieszny ohoh) o scenkach teatralnych...wykładając łopatologicznie - element teatralny to np przed nawałą ogniowa wprowadzenie do wydarzen przez rozmowe kilku powstancow-aktorow a nie rekonstruktorów, jakas rozmowa umierajacego powstanca z sanitariuszka, cokolwiek. Mówiac prosciej - wojsko sie napier***a a w przerwach aktorzy gadaja robiąc klimat - teraz wszystko jasne? ; )

Ło matko-jak to dobrze że jest jeszcze ktoś tak domyślny jak ober_schutze..:-]
,niechęci do niemczyzny..'
Kolega,rozumiem nigdy nie słyszał tego typu opinii i nie spotkał się z podejściem ,żeby nie byli tak eksponowani'? A może żyjemy w innej rzecczywistości/innym kraju?

Może być i 5 stron konfliktu-natomiast pisałem m.in właśnie o kasie-Michał MG42 w sposób zawoalowany napisał o tym na ichnim forum.
Co do żałosnej szopki-to już raz taką widziałem,na Woli 3 lata temu.
Tam też pojawiły się wątki ,teatralne',koszmarnie ,drewniane' rozmowy powstańców,słabizna teatralnego ustawienia ,walczących' stron.

,Rozmowa umierającego powstańca z sanitariuszką,cokolwiek.' Wiesz co wolałbym to cokolwiek-:)
Co do ,zaspokajania mojej próżności'-bez jaj,naprawdę myślisz że to serce pękające mi z powodu pominięcia tak mnie nasterowało?
Łopatologicznie to też mogę wyjaśnić że widocznie u kolegi humor to rzecz zbyt poważna żeby się z niej śmiać (patrz:tzw.emotikony_;)).

pozdrawiam
Ostermann

Jeśli aktorzy biorący udział w scenkach eatralnych" są zawodowymi aktorami i umieją robić to, czego się do nich oczekuje, to czemu nie mieliby brać za to kasy"? Rozumiem, że to jakaś sugestia, że i rekonstruktorzy powinni być opłacani? Oczywiście, powinni, jeśli tylko reprezentują odpowiedni poziom. Ale jeśli organizatorzy chcą oszczędzać na rekonstruktorach, to trzeba bębnić do organizatorów, a nie szczuć na aktorów, bo to dziecinne.

Witam

Owszem, na naszym forum znalazła się informacja o ograniczeniu liczby rekonstruktorów. Powodów tej decyzji było wiele, choćby ograniczenie obszaru inscenizacji. Ta impreza to nie walka w otwartym polu - niestety jest ciasno. To tylko jeden z powodów, acz najbardziej obrazowy.

Jednak na forum (w tym samym wątku) pojawiła się nieco później kolejna informacja:

...W związku z dużym zainteresowaniem GRH inscenizacją na Czerniakowie informuję, że każda GRH będzie brana pod uwagę, ale ilość uczestników inscenizacji wynikać będzie ze scenariusza tak więc proszę o cierpliwość..."

Nie ukrywamy, że trzon strony niemieckiej stanowią określone grupy, jak to ładnie ujął kolega ober_schutze:
z nimi organizatorzy od lat współpracują i znają ich podejscie, poziom, jakosc itp"

Jednak nie zamykamy się przed innymi grupami, chcemy by ta inscenizacja łączyła a nie dzieliła środowisko. Dlatego każda zgłoszona GRH jest brana pod uwagę i w miarę możliwości (i odpowiedniego poziomu rekonstrukcji) będzie mile widziana na imprezie. Nie obiecujemy, że zaprosimy wszystkich chętnych ze strony niemieckiej, jednak chcielibyśmy by każda grupa, która wyraziła zainteresowanie udziałem mogła uczestniczyć choćby 'delegacją' kilku członków.

Kończymy już pracę nad scenariuszem, niedługo będziemy wiedzieli ile osób nam potrzeba. Gdy ustalimy już 'wakaty', skontaktujemy się z dowódcami GRH i przedstawimy nasze propozycje.

Nie mogę porównywać 'Pałacyku Michla...' z 'Czerniakowem' pod względem aktorskim, gdyż pierwszego nie widziałem. Chcielibyśmy, by inscenizacja była czymś więcej niż strzelaniną. Staramy się, by proporcje były 'akurat', wykorzystując doświadczenie z organizacji poprzednich widowisk.

Nie ma zjawiska niechęci do niemczyzny. Jest za to staranie się o zachowanie proporcji. GRH niemieckich jest znacznie więcej niż powstańczych, dysproporcja ilościowa w połączeniu ze skąpością miejsca powoduje pewne ograniczenia.

Ponadto rekonstruktorzy strony niemieckiej w zeszłym roku mogą potwierdzić, że sami kombatancki (często z wnukami) podchodzili do nich po inscenizacji i nie wyrażali negatywnych emocji, wręcz odwrotnie.

A tak nawiasem, 80% fotek z PWPW prezentuje Niemców. I kogo tu dyskryminują? ;)

Witam

Dzięki,kol. Jur za informacje-pytania są stawiane m.in wtedy,gdy jest za mało oficjalnych danych - gwoli wyjaśnienia dodam,że odniosłem się do początku akcji ,Czerniaków'.

To,że jest znacznie więcej ,niemieckich' GRH niż powstańczych jest faktem-(ciekawe,dlaczego tak jest,zwłaszcza w City-;))-ale to temat poboczny).

Owszem,kombatanci po PWPW nie mogli się dopchać do rekonów WH,SS i RONY-natomiast nie sądzę by mieli jakiś specjalny wpływ na sytuację-brutalnie mówiąc,spełniają rolę takiego miśka z Zakopca,z którym dobrze jest raz,dwa razy w roku cyknąć fotkę,rękę ścisnąć ,Panów bohaterstwo jest wzorem do naśladowania..!' itp bogoojczyźniane klimaty.

Czy ze strony tzw.oficjeli nie ma zjawiska pewnej paranoi-,,walka, etos Powstania-ale ci polscy niemcy-owszem,niech będą do pewnego momentu-bo inaczej powstańcy walczyli by na inscenizacji z duchami-bo to taki wstydliwy temat i ktoś nam,władzy,zarzuci że dajemy pieniądze pośrednio na finansowanie występów jakichś niewłaściwych przebierańców,może nawet,o Boże! jakichś neonów'' (tłumaczę:neonazi;-)

Jur-nie zrozum mnie opacznie-mam dla Was,jako Organizatorów duży szacunek,że w tym tajemniczym mieście chce się Wam coś zrobić.Po ,niemieckiej' stronie Wisły-;)) jest wielu,którzy na hasło z Waszej strony staną do pomocy.

Skoro prawdziwe powstanie zostało zmiażdżone siłą,więc niech i na inscenizacji ma to odzwierciedlenie-szczupłe siły powst. vs. niemiecki zalew.
Żeby nie przedłużać wypowiedzi-bo tu już wchodzą kwestie do ewentualnego scenariusza-swoje sugestie mogę przesłać na Waszą stronę (inna sprawa na ile w tym kraju można pozwolić sobie w inscenizacjach-podobno wierność prawdzie historycznej jest istotna-to jak będzie z rozstrzeliwaniem jeńców,cywili itp ,atrakcjami' wojen?).

pozdro
Ostermann

P.S. 80% fotek-może to jak w tym kawale o szczurze i chomiku - ,Oni' mają lepszy PR?-;]

Do Meleskuła-witam
PWPW było ,płatne\\'-nie pomnę-50,70zł? dla rekona.Absolutnie nie chodzi o kaskę-było to miłe zaskoczenie,akurat żeby coś zjeść a i może wrócić kawałek-to był ewenement.Osobiście też wolę jeśli max kasy pójdzie na godną oprawę pola walki-jeżeli na Woli byli aktorzy to raczej ze ,Spalonego Teatru\\'-)).

pozdro
Ostermann

----------------------------
Uwagi o moderacji proszę na prv. To jest wątek o rekonstrukcji.

Pozdrawiam
Krzysiek

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora krzysiek 22:44 17-06-2007

Każdy, kto choć pobieżnie zna historię Powstania, wie, jak wiele dantejskich scen miało miejsce na Czerniakowie. A 'słowiki śpiewają', że grupa pracująca nad scenariuszem nie zapomniała, ani celonie nie pominęła tych epizodów...

Niemiecki zalew nie musi być pokazany wyłącznie przewagą siły żywej. Niemcy będą dysponowali pojazdami, większą liczbą broni maszynowej, (wydaje mi się, że również) większą ilością amunicji.

Ten wątek powstał także po to, by odpowiadać na pytania. Cieszę się, że mogłem pomóc. :)

w wkesti finansowej - miasto stara sie by goscie spoza warszawy dostawali niewielki ekwiwalent finasowy (tzw zwrot za dojazd). Poza tym uczestnicy przyjezdzaja z checi wystapienia a nie z checi zarobienia.
I tak mamy budzet nizszy ni zakladalismy.

co do stosunku powstancy vs niemcy - tak zdajemy sobie ze te proporcje maja byc rozne i tak zaklada scenariusz sporo wiecej bedzie jednostek niemieckich - czesc wojsk powstanczych bedzie odtwarzac ludnosc miejska ktora tez w powstaniu byla

Cieszę się, Jur

Tak jak pisałem-ewentualne skromne sugestie pozwolę sobie przesłać na forum ,Radosława'.Mogę palić,siec,specjalizuję się również w gwałtach na zlecenie i bez-mogę też,jak ex prezio,zatańczyć i zaśpiewać.
A tak poważnie-nasz dow.Grupy zgłosił nas tak czy owak do ,Czerniakowa' więc na bank możecie liczyć na wsparcie.

pozdrawiam i do jutrzejszego logowania

Ostermann

Salve damador!

ależ zgadzam się chłopie że nie po to przyjeżdżamy żeby zarabiać (Hm,a może wreszcie zacząć jednak myśleć ekonomicznie? to żart).
Przecież mogę sobie wyobrazić jak musicie handryczyć się o każdą złotówkę-którą i tak Wam później odbiorą w postaci opłaty za:
-zabezpieczenie medyczne
-ppoż
-Policja
-zamknięcie ulicy,może jakiś plan komunikacji okrężnej,sprzątnięcie terenu i 150 dalszych czynności administracyjnych-Miasto daje i chyba jeszcze łatwiej odbiera.
A może mylę się-zapytam z nadzieją?Nie? no tak..

Co do cywili-robicie pospolite ruszenie-każdy we własnym zakresie organizuje np.ciuchy i inne klamoty z epoki żeby wyglądać jak najwierniej - czy też może po zgłoszeniu się do Was,będziecie wyposażać ,ludność'-(oczywiście,za pokwitowaniem)

Macie jakieś wejścia w rekwizytorniach teatralnych np?
Czy na stronie ,Radosława' będzie jakiś anons o zgłaszaniu się cywili?Jeżeli część wojsk-jak piszesz- będzie odtwarzać cywili to obawiam się że nie będzie Was za dużo..

pozdro
Ostermann

Pytając o to czy aktorzy biorą kasę miałem na myśli jeden z poprzednich postów, z którego wnioskuje, że jest mało kasy na środki pirotechniczne itd., Jeśli tak to, po co jeszcze wydawać kasę na aktorów czy nie można jej lepiej spożytkować?

Witam.
Na Czerniakowie nie będą zatrudniani żadni aktorzy. Wszelkie dialogi i kwestie będziemy wykonywać my.
Nie będą to zresztą żadne długachne gadki jak TV. Chodzi o to, żeby jak to napisano kilka postów wyżej urozmaicić imprezę, nadać klimat, żeby nie była to sama strzelanka.
Pozdrawiam
Kopi

Co do cywili-robicie pospolite ruszenie-każdy we własnym zakresie organizuje np.ciuchy i inne klamoty z epoki żeby wyglądać jak najwierniej - czy też może po zgłoszeniu się do Was,będziecie wyposażać ,ludność'-(oczywiście,za pokwitowaniem)
"

Cywile tylko z grup rko - zadnych amatorow" - niestety w wawie wszytskie dobre wypozyczalnie szlag trafil ( poszlo wszytsko do lodzkiej filmowki)

Witam !
Wiem że mój post na naszym forum ( Radosława ) wywoałał spore poruszenie w szeregach iemieckich", być może ze względu na lakoniczność formy. Proszę o wybaczenie, ale po prostu nie miałem wtedy czasu rozwodzić się nad przyczynami, które zostały już tutaj przytoczone. Ze swojej strony mogę powiedzieć że na pewno nie kierowała mną żadna niechęć do grup niemieckich. Wręcz przeciwnie, są tacy którzy, z powodu moich znajomości z kilkoma członkami w/w grup, uważają mnie za germanofila :-)

Strzała
No no,MG42 - w dobie epoki lodowcowej na lini Wawa-Berlin takie wyznanie..:-]

Also-już na poważnie- damador- ,cywile z grup reko'- a gdzie parytet płci,toż to pachnie powodem do Manify-;)).

Chodzi o to że gros sił w tego typu grupach to facety-a kobiet Wam w okolicach barykady nie zabraknie?
Jeżeli macie więcej kandydatek na np.sanitariuszki to zabraknie ich do cywilnego tła.
Możemy poskrzykiwać matki,żony i kochanki i będziecie mieli materiał ludzki do np. odsłony ,Tragedia i exodus ludności cywilnej'.

Postawcie warunek wyekwipowania we własnym zakresie-babki potrafią naprawdę zdziałać cuda m.in w temacie ciuchów ,podchodzących' pod epokę,sporo ludzie ma różnego rodzaju klamoty idealne do zilustrowania ,cywilbandy' np. grabionej przez junaków od Dirlewangera.
Jasne nie mówię żeby ktoś przytaszczył fortepian-ale walizki,rower,klatka na(z)kanarkiem itp. ,utensylia miejskie' dodadzą nowego smaczku (i wymiaru) w traktowaniu tematu Powstania.
Owszem,powstaniec medialny jest-ale Powstanie trwało w MIEŚCIE -a miasto to najczęściej CYWILE,wydani na łup żołdactwa.

Czuję że jak już będziecie mieli zarysowany konkretniej plan- to i jakieś spotkania,jak w ub.roku na pewno przydadzą się.

pozdr
Ostermann

• 2 weeks later...
Podaję za naszym komendantem:

Proszę wszystkich zainteresowanych wzięciem udziału w inscenizacji ze strony Niemieckiej - GRH o podanie list osobowych uczestników /pilne !!!/ na chwilę obecną bierzemy pod uwagę wszystkie Grupy."

Jur
GH 'Zgr Radosław'

• 1 month later...
Przypominam, że inscenizacja Czerniaków 1944" odbędzie się w najbliższą sobotę o godzinie 17.

Link do plakatu promującego imprezę:
http://i13.photobucket.com/albums/a254/anulka28/CZERNIAKOW1944.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie