Skocz do zawartości
  • 0

Znalezione na ZOLL-Amcie

don66

Pytanie

Napisano

W miejscu dawnego pruskiego urzędu celnego znalazłem taką oto blaszkę z napisem: u góry JEDICKE" (może brakować pierwszych liter), u dołu WARSZAWIE", w środku jakieś ornamenty, tył czysty. Wymiary jak widać na zdjęciu 25 mm., grubość ok. 0,75 do 1 mm. Materiał - stop miedzi.
Proszę o sugestie, co to może być?

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Coś bliżej? Jaki guzik? Z jakiego okresu? Co oznaczają napisy, szczególnie JEDICKE" - czy to jakaś firma z Warszawy produkująca guziki?
Zaznaczam, że brak jest jakiegokolwiek śladu po uszku, tył jest gładki.
Napisano
małe sprostowanie - przód jest gładki a to co przedstawiłeś na zdjęciu to tył i jest widoczny slad po urwanym uszku
JEDICKE/IEDICKE/LUDWIK - znany od około 1815 roku, znaczący producent wszelkich metalowych guzików, wykonujący także wszystkie rodzaje guzików dla wojska w Królestwie Kongresowym. Zaklad mieścił sięw Warszawie przy ulicy Na Leszno
Napisano
dodam moze jeszce ze to jeden z 3 głównych producentów guzików w okresie Królestwa Polskiego
a na twoim guziku był taki napis
L:JEDICKE w WARSZAWIE
Napisano
Serdeczne dzięki Muslim!
W tej chwili nie mogę, ale wieczorem zamieszczę zdjęcie przodu.
Znaczy się, że guziczek jest dosyć ciekawy i z historią.
Znalazłem w tym miejscu jeszcze parę innych guzików, oczyszczę je i też wrzucę zdjęcia.
Jeszcze raz dziękuję za identyfikację.
Napisano
Dzięki Catadelo!
Napis jest trochę zatarty i musiałem go źle odczytać.
Czy przedstawione na zdjęciach guziki są cywilne, czy pochodzą z jakiegoś umundurowania.
Napisano

W miejscu dawnego pruskiego urzędu celnego znalazłem taką oto blaszkę z napisem: u góry JEDICKE" (może brakować pierwszych liter), u dołu WARSZAWIE", w środku jakieś ornamenty, tył czysty. Wymiary jak widać na zdjęciu 25 mm., grubość ok. 0,75 do 1 mm. Materiał - stop miedzi.
Proszę o sugestie, co to może być?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie