Skocz do zawartości

98k z bakelitową kolbą

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trafiłem na te fotkę na jednej z zachodnich giełd tudzież sklepów internetowych. Podpis iemiecki 98k z oryginalną kolbą bakelitową". Mam pytanie czy Niemcy faktycznie wypuścili jakąś serię mausów z bakelitowymi kolbami np. dla oddziałów reprezentacyjnych. Bo na pewno nie mogła to bbyć produkcja seryjna. Cena też niezła 14000 USD.

Napisano
Pierwsze słyszę, żeby Mausery miały bakelitowe kolby. O ile wiem, kompanie reprezentacyjne używały kolb drewnianych z politurą. Zdjęcie wygląda bardzo interesująco, rozmawiałem ze znajomymi znającymi się na rzeczy, ale nikt nie może potwierdzić istnienia tego typu kolby. Życzę powodzenia w dociekaniach.
Napisano
Byc moze nastąpił błąd w druku.Też nie słyszałem o kolbach z bakielitu.
Napisano
oto link http://www.interordnance.com/Merchant2/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=INTERORDNANCE.com&Product_Code=K98PS100
na dowód że nie zmyśliłem. W opisie podano że posiada wszelkie oznaczenia, pochodzi z 1940 roku i została opisana w książce THE BACKBONE OF THE WEHRMACHT" na stronie 291.
Napisano
Spadochroniarze na pewno nie używali czegoś takiego. Bakelit ma to do siebie, że jest znacznie bardziej kruchy niz drewno, szczególnie w niskich temperaturach lubi pękać pod wpływem nawet niezbyt silnych uderzeń. Przekonał się o tym niejeden celowniczy mg-34 i 42 na froncie wschodnim.
Być może ten mauser to jakiś egzemplarz eksperymentalny?
Gdyby tak było, musiałby pochodzić z przed wojny, albo z bardzo wczesnego jej okresu.
Napisano
Albo późnego okresu kiedy szukano alternatywnych rozwiązań produkcyjnych. Pamiętajmy, że drewno na kolby trzeba długo sezonować a później obrabiać na kosztownych maszynach. O ile taniej, prościej i szybciej byłoby poprostu odlać kolbę z bakielitu?
Chyba jednak eksperyment się nie udał.
Napisano
Dokładnie z tych powodów, o których pisze Polsmol wyprodukowano bardzo krótka serię 29-tek w bakielitowym łożu. Czy jakies się zachowały do naszych czasów? Ja wiem o jednej sztuce z wykopu. Ma standardowe bicia polskiego mausera wz.29 i bakielitowe łoże.
Pozdrawiam, Michał.
Napisano
Dla mnie to też rewelacja. Czy mógłbyś to jakoś udokumentować?
Pozdrawiam
Napisano
Zdjęć nie mam i może być z nimi problem ale kto zna ludzi z dawnej redakcji Archeologi wojskowej" nie powinien mieć problemu z potwierdzeniem tej informacji. Niestety nie mogę udzielić bardziej szczegółowych informacji.
Pozdrawiam.
Napisano
Wg mnie taki model kolby mogl istniec ale wylacznie eksperymentalnie albo w bardzo malej serii i raczej nie na froncie, moze dla jakichs kompanii reprezentacyjnych albo cos... Ówczesne tworzywa sztuczne raczej sie nie sprawdzaja, zauwazcie np. problemy z szynami oporowymi pod lufę do MP-40, jak czesto sa zlamane badz pekniete. To nie to co dzisiejsze polimery. W MG takie zastosowanie jeszcze mogło sie sprawdzac, loze do Mausera chyba bylo za dlugie jak na tak kruche tworzywo.

Nota bene widzialem juz rozne niemieckie cuda" nietypowe ale nie dysponuje zdjeciami np. Panzerfausty: ze sruba motylkowa od dolu (po co?), z raczka zamkowa (!) badz z dziwnymi ostrzami" na gruszce. Kto mi powie po co to bylo?
Napisano
Acha, zauwazcie jedna rzecz - ta kolba na zdjeciu ma babke do rozbierania zamka jak i szyne do mocowania bagnetu - raczej nie wyglada mi to na koncowke wojny bo poznowojenne kolby drewniane byly z oszczednosci pozbawione tych gadzetow" i nie wydaje mi sie zeby inaczej mialo byc z tymi kolbami z bakelitu. Ta ze zdjecia jest cos zbyt elegancko wykonana. Duzo by mowilo jakby miec ja w rece, czy mialaby jakies Waffenamty albo 3-literowe kody, wtedy mozna by nawet ustalic producenta.
Napisano
Panowie ,sądzę ,że popełniamy tutaj błąd... Gdzie w opisie tego karabinka jest napisane ,że kolba jest akelitowa"? Pisze wyraźnie plastic..." czy od razu musi więc być bakelitowa? Może równie dobrze być z ebonitu na przykład ,a ebonit nie jest tak bardzo łamliwy jak bakelit.

pzdr

bjar_1
Napisano
Bakelit, czy ebonit, to niewielka różnica, jedno i drugie znacznie odbiega wytrzymałością od współczesnych plastików i w formie kolby do Mausera do służby frontowej się nie nadaje. W formie okładzin chwytów różnych typów broni, czy kolb mg-34 i 42 to i owszem (ale i z tym był kłopot podczas zimy na froncie wschodnim); niemniej w kar 98 k kolba służyła też przecież do walki wręcz. Po pierwszej takiej potyczce byłoby po niej.
Napisano
w jednej z czeskich publikacji na temat broni jest zdjecie i opis takego Mausera w bakielitowej kolbie .Sa rowniez fotki Mauserow z kolbami skladanymi.Postaram sie zeskanowac i wrzucic na forum w najblizszych dniach.
Napisano
Co do tworzyw sztucznych to najczesciej mamy do czynienia z bakelitem, ebonitem (to chyba najczesciej okladziny broni bialej i palnej), oprocze tego presstoff z ktorego robiona elementy zastepujace skore... No i nie do konca wiem z czego robiono np. jednorazowe zatyczki na lufe, bo na ebonit i bakelit to one sa za miekkie. Plastik" - co to w ogole za termin? Plastik odnosi sie chyba ogolnie do tworzyw sztucznych... przynajmniej tych mniej gietkich, tak mi sie wydaje.
Napisano
PPSz miały bakelitowe kolby -dla jednostek chemicznych aby chemikalia nie wsiakały w drewno.
Napisano
Ebonit to jest taki rodzaj gumy z dużą ilością siarki (do 15 %).
Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
Napisano
chcialem dodac te obiecane zdjecia ,ale nie moge...co robie nie tak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie