Skocz do zawartości
  • 0

CO TO ZA KAMIEŃ ?

krzychu330

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wlasnie ,wczoraj byli w mojej miejscowosci niemcy i byli bardzo niezadowoleni ze na miejscu ich daaawnego cmentarza jest parking,kawalki plyt nagrobnych wykorzystano jako krawezniki przy drodze do wspolczesnego cmentarza,esz komuna..
Napisano
Zupełnie nie pojmuję podejścia Igora Groźnego...
Dzicz i wandalizm.
A przy tym nie mieści mi się w głowie, jak poszukiwacz może mieć takie podejście do przedmiotu poszukiwań :-/

ps. W naszym nadleśnictwie postawiliśmy kiedyś powywracane dawne niemieckie kamienie drogowskazowe. Oczywiście znaleźli się polscy patrioci, którym chciało się jeździć po lesie i zamalowywać farbą napisy... Co za kraj... Czasami myślę, że zabory nam się należały.
Napisano
Widywałem podobne na cmentarzach, oznaczano nimi numery poszczególnych kwater (pól grzebalnych). Może to pozostałość po niemieckim cmentarzu. Po wojnie często je likwidowano i przekształcano w parki (to bez komentarza).
Napisano
Zajebisty jest ten kamień... Igor na pewno jest z LPR-u - bij niemca! Nie ważne że to zabytek ważne ze nie nasze i trzeba zniszczyć... Ile juz bylo takich przypadków w tym ciemnogrodzie... Ludzie obudźcie się!!! I jeszcze jedno; Igor współczuje Twojemu wykrywaczowi jeżeli go w ogóle posiadasz, prawdopodobnie służy jako kilof do rozpieprzania niepolskich fantów... Uwolnij umysł i przestań szerzyć nienawiść...
Napisano
wszelkie grawerowane kamienie to przepiękne eksponaty - osobiście robię fotki różnych na moim terenie.

z tym malowaniem to racja - głupota nie przeciętna.

a do igora to szkoda słów - przecież większość eksponatów na naszych terenach to niemieckie - sa przepiekne i darze je wielkim szacumnkiem - począwszy od kamienia a skonczywszy na np. widelcach niemieckiego żołnierza.
Napisano
U ujścia Biebrzy do Narwi w łąkach jest (był?)metalowy o.k.50 cm wys.słópek z jednej strony kotwica przekreślona sierpem" z przeciwnej orzeł ale tak zdewastowany że nie wiadomo czy głowy niał dwie (carski)czy jedną (II R.P)
Napisano
Powtarzam: PIĘKNY JEST TEN KAMIEŃ! I zabrałbym go stamtąd w obawie przed Igorem i jemu podobnymi ludźmi"... Chociaz jestem przeciwny przemieszczaniu zabytków, niech spoczywają w pierwotnym miejscu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie