Skocz do zawartości
  • 0

POCZYM SĄ TE PUSZKI ???

Yankess

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
właśnie mnie to dziwiło jeśli były zawleczki do otwarcia to poco cieli nożem ale to już ich pomysł dobrze,że nie kamieniem ...

pozdro
Napisano
Teoria o zawleczkach do otwierania konserw jest błędna-rosjanie nie opanowali jeszcze tak zaawansowanej technologi.Jeśli zdjęcia nie przekłamują to raczej puszka po zapalnikach lub pirotechnice
Napisano
chciałem jeszcze dodać że w puszkach jeszcze były resztki drewnianych listewek z dziurkani tak jak by one coś przytrzymywały żeby się nie obijało coś w środku
Napisano
zawleczki służą/służyły do łatwiejszego otwierania puszki.Coś na zasadzie analogii do otwierania konserw rybnych współcześnie czy innych pasztetów.Ta sama forma obowiązywała w armii.Poręczna i prosta.
Napisano
Oglądałem ruski film, jak kilku gości było głodnych i uganiali się za puszką sardynek. Problem w tym, że żaden nie miał kluczyka do tej konserwy i efekt był taki, że jeden z nich walił kamieniem i rozbił na placek, tak że się nie najadł i innym nie dał he, he. Morał jest taki, że właśnie była taka zawleczka i wystarczyło pociągnąć, a nie tak jak tu...otwarte nożem he,he. Może to z tego filmu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie