Skocz do zawartości

Pociagi Pancerne cz.4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cziag dalszy w temacie Polskich pociagach pancernych:

Likni do poprednich watkow:
cz1 http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=141388
cz2 http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=161358
cz3 http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=239079
  • Odpowiedzi 374
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

W ksiaszce Pociagi Pancerne w Wojnie 1939" Jest zamieszczone takie zdjencie, z tytulem Pociag pancerny dywizji syberyjskiej mjr. W Czuma - 1919r."

Jednak wydaje mi sie ze jest to jednak zdjencie pociagu pancernego Lis-Kula.
Wagon ten, pojawia sie w tym pociagu, i pozniej w pociago Bartosz Glowacki"

Czy istnieje gdzies prawdziwy opis, lub zdiencia polskich pociagow pancernych podczasz Rosyjskiej wojny domowej ?

Z tego co wiem bylo ich 6, a informacie o nich to mam tylko tyle:

Nr 1
Murmanski" Pociag pancerny utworzony przez bylego 1. korpusu poskiego w Murmansku jesenia 1918 (Tadeusz Krawczyk, Janusz Odziemkowski, Polskie Pociagi Pancerne w Wojnie 1939" strona 10)

Nr 2
Murmanski" Pociag pancerny utworzony przez bylego 1. korpusu poskiego w Murmansku jesenia 1918 (Tadeusz Krawczyk, Janusz Odziemkowski, Polskie Pociagi Pancerne w Wojnie 1939" strona 10)

Krakow
Pociag pancerny 5. Dywizji Syberyjskiej. (5. Dywijzi Strelcow Polskich)
okolicznosci powstania, konstrukci, uzbronienia, oraz utracenia/opuszcenia nieznane.
Improwizowany. (Tadeusz Krawczyk, Janusz Odziemkowski, Polskie Pociagi Pancerne w Wojnie 1939" strona 10)

Poznan
okolicznosci powstania, konstrukci, uzbronienia, oraz utracenia/opuszcenia nieznane.
Improwizowany, (Tadeusz Krawczyk, Janusz Odziemkowski, Polskie Pociagi Pancerne w Wojnie 1939" strona 10)

Poznan II
(wedle wikipedii, byl to zdobyty pociag Bolszewicki)

Warszawa
Improwizowany. (Tadeusz Krawczyk, Janusz Odziemkowski, Polskie Pociagi Pancerne w Wojnie 1939" strona 10)

Napisano
do Zygmunt Powstaniec.
Twoje zdjęcie przedstawia pociąg pancerny Hallerczyk" (u Odziemkowskiego i Krawczaka zdjęcie jest błędnie podpisane).
Zabrakło w Twoim spisie m.in. pociągów 1 Korpusu Dowbora.
Napisano
Witam !
Polecam do przejrzenia przedwojenne roczniki czasopisma Polska Zbrojna" oraz książkę H. Bagińskiego Wojsko Polskie na Wschodzie 1914-1918" rok wyd. 1921.
Pozdrawiam.
Napisano
Chyba już nie istnieje - taka miała być końcówka następnego zdania. Ale to oni napewno wydali reprint. Porównałem przed chwilą reprint z oryginałem. Brakuje sporo ilustacji.
Napisano
Krysztof115 i kolekcj
Dziekuje za odpowiedz.
Poszukam reprintu tej ksiąszki.

bodzi00000:
Czy moglbys wyslac mi to zdięncie w duźym zozmiarze ?
Chciałbym troche podkęcic kontrast, aby zobaczyc to to moźe nie jest pożniejszy Gen. Konaszarewski, ale w takim formacie, z taką kompressią" to niestety nic nie zrobie.
Napisano
sadyk:
A ty jesteś pewny na 100 % ? :)
Jedyna co ja widze to jest coś co przypomina wagon czteroosiowy, z armatą usawioną na kóncu.
Takie same ustawienie armat maił takze gen. Sikiorski.
A wagony węglowe czteroosiowe, były dosc populare" w Polsce, uźywały je:
Konaszarewki, Smigły, Sikorski, i Groźny-szeroki. (wedlę TCzapik, w częsci drugiej) :)
Napisano
Drogi Zygmuncie P.

16 października 1919 r. przez rozebranie toru między stacjami Wawulicze i Rynią (Plesany) po krótkiej walce baon majora Nowaczyńskiego z 3 p. strz. Wlkp. oraz 8/3 pal Wlkp zdobyły pociąg pancerny. I tylko jeden pociąg pancerny. Wszedł on do polskiej słuźby pod nazwą Generał Konarzewski". Skład jego pokazuje kilka zdjęć. Trudno się pomylić.......
Napisano

Przepraszam,że w tym wątku. Wydawało mi się, że tutaj są najbardziej zainteresowani.

Pociąg pancerny z okresu II wojny światowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie