Skocz do zawartości
  • 0

Quasi-bunkier

Ostoja

Pytanie

Napisano

2,5 km od stacji kolejowej w Łukowie i jakies 15 m od torów na granicy z lasem znajduje sie taka budowla. Jakby bunkier z tym ze nie ma zadnych otworów strzelniczych. Jest tylko wejscie ale w srodku nic nie ma. Sa jakby dwa przedsionki i jedno chyba wieksze pomieszczenie. Nie robilem zdjec w srodku bo tam straszny syf i smród. Dł. okolo 10m , szer. 5-6m.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

2,5 km od stacji kolejowej w Łukowie i jakies 15 m od torów na granicy z lasem znajduje sie taka budowla. Jakby bunkier z tym ze nie ma zadnych otworów strzelniczych. Jest tylko wejscie ale w srodku nic nie ma. Sa jakby dwa przedsionki i jedno chyba wieksze pomieszczenie. Nie robilem zdjec w srodku bo tam straszny syf i smród. Dł. okolo 10m , szer. 5-6m.

Napisano
Poprosiłbym więcej fotek.Na pierwszy rzut oka,może być to zwykły schron OC (Obrony Cywilnej).Tego typu konstrukcje szeroko budowane były w latach 1950-1989 na terenie kraju.Najczęściej w pobliżu lub na terenie zakładów przemysłowych w tym kolei.Fotka przedstawiająca wejście ukazuje nam pierwszą futrynę,która jak widzimy była przeznaczona do drzwi o lekkiej konstrukcji.Nie wiem co dalej/głębiej.Może to być również zwykły" składzik na sprzęt ppoż należący do nadleśnictwa na obszarze którego ta konstrukcja się znajduje.Fotki,fotki...więcej fotek poproszę :)
Napisano
Jesli o mnie chodzi to w mojej okolicy też są takie tylko że służyly w PRL jako tak zwane mogilniki do składowania przeterminowanych oprysków rolniczych z pobliskich PGR- ów. Wydaje mi się że może być to to samo.
Napisano
Albo bylo tyle ze nikt o tym nie wiedzial dopoki pewnie pobliski PGR lub oddzial PKP przywrocil to do zycia w celu zaadoptowania pod jakis magazynek techniczny dla monterow ( w przypadku PKP ).
Napisano
Sorki za niepotrzebnie nabitego posta wyzej :( myslalem ze wczesniejszy nie doszedl .

Kolejarza taki schron np. po to zeby kryc sie przed nalotami itp .. . U mnie taka funkcje one pelnily. Wrazie niebezpieczenstwa ludzie kierowali sie do schronu w wiadomym celu zreszta sama nazwa na to wskazuje :)

Nie chce niepotrzebnie namieszac ale wydaje mi sie ze niepotrzebnie mieszasz BUNKIER ze SCHRONEM. Bunkier jest do odpierania ataku i do tego by nie siedziec tam z pustymi rekoma tylko z czyms co pomoze odeprzec atak nieprzyjaciela i jak dla mnie bunkier to przynajmniej cos co ma jakies odpowiedniej wielkosci okienka lub dziury / strzeliny przez ktore mozesz uzyc broni . Schron pelni tylko funkcje taka jak nazwa czyli schronienia.
Napisano
No i kolega SharkGeneration popełnił błąd w nazewnictwie. W fachowym języku fortyfikacyjnym nie funkcjonuje pojęcie unkier" w odniesieniu do budowli militarnych. Wszystkie dzieła fortyfikacyjne kojarzone jako unkry" tak naprawde to schrony, które dzielą się na bojowe (np: dla karabinu maszynowego czy armaty) i bierne (obserwacyjne, przeciwlotnicze, dowodzenia, amunicyjne i tp). Schronami sa zarówno budowle żelbetonowe i jak i drewniano-ziemne Bunkier" jest nazwą potoczną dla budowli żelbetonowej o przeznaczeniu militarnym.
pozdrawiam
Napisano
Zapomniałem o jednym. Bunkrem nazywa się podziemny zbiornik na paliwo. Terminologia ta stosowana jest równiez w marynarce handlowej. Statek przewożący paliwo nazywany jest bunkrowcem.
pozdrawiam raz jeszcze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie