bartekl23 Napisano 17 Listopad 2003 Autor Napisano 17 Listopad 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18010204Nadaje siędo rekonstrukcji. MAm jużtego dość ! ! !
miq Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 WitamMusze cie rozczarowac to nie ten:))Ten co pokazales to zwykla kostka,aten musi byc takihttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=17769147W tym do rekonstrukcji klapa siega dalej ,jest bardziej kwadratowy dzieki deseczkom ktore sa po bokach i na dole tornistra.Pozdro miq
bartekl23 Napisano 17 Listopad 2003 Autor Napisano 17 Listopad 2003 Ten jużwidziałem. Niestety cena trochę duża jak za rzecz powojenną
mietek Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Poszukaj w sklepach harcerskich, w Gdańsku są (właśnie te z dechami), chyba za 60-70 zł,
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 W Łodzi widziałem w sklepie za 120 zł.POzdrawiam
Jhaken Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Mietku,czy możesz dać namiar na ten sklep w Gdańsku (PROSZĘ !!!!) ? Mam tam znajomego, ale muszę mu podać konkretny adres bo on nie ma czasu na poszukiwania (bardzo ważna osoba).PozdrawiamJarek H.PS Mój tornister gdzieś wcięło .... :(
mietek Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Pójdę tam za godzinkę, to wezmę namiary i podam cenę. Jak będziesz wiedział, kiedy Twój znajomy będzie kupował, to mogę poprosić o zarezerwowanie dla Ciebie tornistra (nie wiem ile się ostało)
mietek Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Jestem już, ostało się 7 sztuk. Stany b.dobre, magazynowe, od środka pieczęcie, podpis użytkownika. Cena 62 zł. Sklep harcerski Dziupla" Gdańsk ul.Za Murami 2-10. (na Starówce) tel (58) 301-09-45. Można kupic wysyłkowo.Tylko powiedz bardzo ważnej osobie, aby kupiła ten deskami.Ja zaś sobie kupiłem spodnie podchorążego LWP za 14 zł, do odtwarzania. Zostały tylko małe rozmiary 88-92 pas, 165-175 wzrostu.Kto zna tanie źródło pasów skóra LWP i ładownic mosinowskich?
Jhaken Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Mietku ! naprawde wielkie dzięki - jeżeli sprzedaja wysyłkowo to może tak kupię, a deseczki mam w nadmiarze ponieważ już dorabiałem jak mi się połamały więc nie ma problemu i mam stolarza cudotwórcę w pracy :). Ale zawsze lepiej z deseczkami :)Jeżeli chodzi o pas to zamierzam zamówić sobie na wzór oryginalnych z 39 - moja rodzina ma firmę produkującą galanterię skórzaną (m.in. paski) - muszę się tylko z nimi skontaktować - myslę, że w święta.PozdrawiamJarek H.P.S. Dostałeś meila o książce Satory (re : sten) ?
mietek Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Witam, Ciesze się że pomogłem. W kwestii deseczek, to chodzi o to że sa też nowsze kostki, model już bez desek, więc aby nie było pomyłki. (ale te są po 68 zł). Napisz po ile wyjdzie taka rekonstrukcja pasa z 39.Odnosnie maila sten" dziękuję, nie dałem rady sprawdzić.Niestety praca....
miq Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 WitamNa rekonstrukcje ja mam pas LWP taki sam jak wrzesniowy nie nitowany a szyty dalem za niego 10 zl w demobilu AWM w Lodzi.Widzialem tez szyte współczesnie na allegro niepamietam jak cena.Ładownice mosinowskie kupilem na moto weteranie w lodzi za 10 sztuka.Zajrzyjcie sobie na naszą stronke tam jest opisane co potrzeba.www.31pp.prv.pl(nieprzejmujcie sie virusem jest zupelnie niegrozny a niedlugo zostanie usuniety)Pozdro miq
mietek Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Są jeszcze te pasy w Łodzi za 10 zł?Dalej odnośnie pasa. Czy oryginał był z gładkiej jasnej skóry? Czy może skóra miała nierówną fakturę? Czy ciemny kolor jest wynikiem farbowania, czy naturalnego uzywania? Szerokośc pasa ma być 4,5 cm, jakie są wymiary oryginalnej klamry?Czy wrześniowe troki były z naturalnej skóry (jasnej)?Rozumiem że szyte nie zaś nitowane.Uff dużo pytań.....
michał ł Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 o właśnie, też szukam pasa. można wiedzieć czy jeszcze są??michał ł
Gość Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Pasy przedwojenne zołnierskie miały stalową klamerkę i były szerokości 4,8 cm - starsze wzory i 4,2 cm nowszy. 4,5 cm to nie wiem, co to za pas, pewnie powojenny. Były ze skóry w kolorze naturalnym, nie malowanej, gładkiej. Z biegiem czasu mogły się z wierzchu zmieniać, starzeć.Pozdrawiam. O pasach polecam forum wrześniowe - archiwum.
Gość Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Podam ci starszy wzór, bo nowszego nie mam pod ręką. Wysokość zewnątrz 5,9-6 cm (wewnątrz 5 cm), szerokość 3,4 cm, grubość drutu 5 mm, grubość tej rurki stalowej 7 mm, długość języka 3,8 mm (opierał się na srodku tulejki). Nowszego nie mam pod ręką, mam tylko powojenne, te o szerokości 4,5 cm.Pozdrawiam
bolas Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Pasy były nawet szersze (ja mam taki i ma prawie 5 cm) 4,5-4,6 to standard w pasach wz.51 (wiec trzeba uwazac)... wrzesniowe robiono z skóry gładkiej koloru naturlanego ... do naszego czasu poczerniała i tyle ... z resztą czarnieje pod wpływem np. potu - a o niego nie trudno w polu ... :)
miq Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 WitamJesli chodzi o ten pasek w lodzi to są ale nitowane .Trzeba by przerzucic wielką sterte pasów aby znalesc ten nie nitowany.Najlepiej to taki pas zakupic na moto weteranie napewno znajdzie sie jakis na stoisku z demobilem.Pozdro miq
michał ł Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Właśnie byłem w Gdańsku w harcerskim, kupiłem plecak, jeszcze co najmniej jeden był. Dzięki za cynk :-)michał ł
mietek Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Nie ma problemu.Czy może ktoś z Gdyni podszedłby do Agencji Mienia Wojskowego zobaczyć co tam ciekawego jest do wzięcia?Może też są pasy. Dziękuję wszystkim za info o pasach!!!
bartekl23 Napisano 21 Listopad 2003 Autor Napisano 21 Listopad 2003 Co do tornitró to kupiłem jeden. Pani mówiła, zę jest jescze kilka.
michał ł Napisano 22 Listopad 2003 Napisano 22 Listopad 2003 Przy okazji tornistra, ile i jakie maja być troki.czy mogą być którę z tych??http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17880615http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18010016http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17901295
polsmol Napisano 23 Listopad 2003 Napisano 23 Listopad 2003 Niestety nie. Troki przedwojenne i wczesne powojenne były szyte (nie nitowane te pod linkami) i niemalowane. Pozatym wymiary i ogólny wygląd miały taki sam jak to co wrzuciłeś (ich zmodernizowana wersja)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.